Η Σνάμπελ της ΕΚΤ δεν αποκλείει κι άλλες αυξήσεις των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Σνάμπελ της ΕΚΤ δεν αποκλείει κι άλλες αυξήσεις των επιτοκίων
«Εξακολουθώ να βλέπω ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό», είπε χαρακτηριστικά στην κροατική εφημερίδα Jutarnji list.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια εάν οι μισθοί, τα κέρδη ή πιθανές νέες εμπλοκές στην προσφορά ωθήσουν προς τα πάνω τον πληθωρισμό, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ σε συνέντευξή της σε εφημερίδα της Κροατίας.

H πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών στο 4,3%, είναι «ενθαρρυντική», είπε η Σνάμπελ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι κίνδυνοι αφθονούν.

«Εξακολουθώ να βλέπω ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό», είπε χαρακτηριστικά στην κροατική εφημερίδα Jutarnji list. «Εάν πραγματοποιηθούν, κάποια στιγμή θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων».

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ στην τελευταία της συνεδρίαση αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 4%, στο υψηλότερο επίπεδο στην 25ετή ιστορία της. Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής είναι την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου.

Σε αντίθετη γραμμή, εμφανίστηκαν πρόσφατα δυο άλλα στελέχη της ΕΚΤ.

Ο Πέτερ Κάζιμιρ εξέφρασε την ελπίδα πως οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ολοκληρωθεί, μετά τη 10η συνεχόμενη κίνηση του Σεπτεμβρίου. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η αύξηση των επιτοκίων στην τελευταία συνάντηση ήταν η τελευταία», είπε ο Σλοβάκος αξιωματούχος σε δημοσιογράφους την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Μάριο Σεντένο ανέφερε πως ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων ενδεχομένως να έφτασε στο τέλος του, καθώς ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχωρεί ταχύτερα απ' ότι αυξήθηκε. «Μπορούμε να περιμένουμε ότι ο κύκλος των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί μέχρι τώρα, και με τις παρούσες συνθήκες», είπε σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Άρση του εμπάργκο στις περισσότερες εξαγωγές ντίζελ

Exxon: Κοντά σε συμφωνία 60 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources

Την εξαγορά της φαρμακευτικής Mirati Therapeutics εξετάζει η Sanofi

gazzetta
gazzetta reader insider insider