Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Πιστεύω ακράδαντα πως «τελειώσαμε» με τις αυξήσεις επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Πιστεύω ακράδαντα πως «τελειώσαμε» με τις αυξήσεις επιτοκίων
Ο τραπεζίτης επεσήμανε πως οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων έχουν ολοένα και πιο σημαντικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.΄

Την ελπίδα του πως οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ολοκληρωθεί μετά τη 10η συνεχόμενη κίνηση του Σεπτεμβρίου, επανέλαβε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πέτερ Κάζιμιρ.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η αύξηση των επιτοκίων στην τελευταία συνάντηση ήταν η τελευταία», είπε ο Σλοβάκος αξιωματούχος σε δημοσιογράφους την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα. «Θα χρειαστεί να περιμένουμε τις προβλέψεις Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Μόνο τα πραγματικά δεδομένα μπορούν να μας πείσουν ότι βρισκόμαστε στην κορυφή. Μόνο τότε μπορούμε να αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε σε άλλα εργαλεία νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα για τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP, ο Κάζιμιρ τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι για συζήτηση, αλλά δεν πρέπει να ‘πατήσουμε το κουμπί’ της μείωσης του ισολογισμού με διαφορετικό ρυθμό. Θα έρθουμε σε αυτό το θέμα μόνο αφού βεβαιωθούμε ότι δεν θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια», πρόσθεσε.

«Βλέπουμε τον ονομαστικό πληθωρισμό και επίσης τον δομικό πληθωρισμό σε πτωτική τάση, αν και αυτό διαρκεί λίγο περισσότερο από όσο θα θέλαμε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο τραπεζίτης επεσήμανε πως οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων έχουν ολοένα και πιο σημαντικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.΄

«Οι συνθήκες χρηματοδότησης στενεύουν και αποδυναμώνουν τη ζήτηση για επενδύσεις, στην παραγωγή και επηρεάζουν τη συνολική οικονομική ανάπτυξη. Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να επιτύχουμε στην καταπολέμηση του πληθωρισμού το συντομότερο δυνατό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: Σε επίπεδα Ευρωζώνης δανείζονται οι Έλληνες για να αγοράσουν σπίτι – Παραμένει η ψαλίδα στις καταθέσεις

Barclays: Μόνο μια κατάρρευση των μετοχών θα σώσει την αγορά ομολόγων

Citigroup: Στην τελική ευθεία η μεγαλύτερη αναδιοργάνωσή της τράπεζας εδώ και δεκαετίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider