Γερμανία: Απογοήτευσαν οι εξαγωγές Αυγούστου - Θα αποφύγει την ύφεση;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Απογοήτευσαν οι εξαγωγές Αυγούστου - Θα αποφύγει την ύφεση;
Με την πτώση των λιανικών πωλήσεων και τα σημερινά απογοητευτικά στοιχεία για τις εξαγωγές, ο κίνδυνος της γερμανικής οικονομίας να διολισθήσει ξανά σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο παραμένει υψηλός.

Δεν έχουν τέλος οι μακροοικονομικές απογοητεύσεις για την πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς οι γερμανικές εξαγωγές και πάλι μειώθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο. Ακόμη χειρότερα, η πτώση του Ιουλίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο -1,9% σε μηνιαία βάση, από το αρχικό -0,9%.

Από την άλλη, οι εισαγωγές Αυγούστου μειώθηκαν κατά 0,4%, από -1,3% μηνιαίως τον Ιούλιο. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό ισοζύγιο διευρύνθηκε σε 16,6 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Επισημαίνεται, ωστόσο, πως τα παραπάνω μεγέθη είναι σε ονομαστικούς όρους και δεν διορθώνονται με βάση τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι πιθανότητες για καλοκαιρινή ύφεση μόλις αυξήθηκαν

Όπως και η υπόλοιπη γερμανική οικονομία, οι εξαγωγές παραμένουν κολλημένες στη ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ ύφεσης και στασιμότητας, αναφέρει σε σχόλιο της η ING.

Διαβάστε επίσης:

Από τις αρχές του 2022, οι καθαρές εξαγωγές καθοδήγησαν την οικονομία στα τέσσερα στα έξι τρίμηνα. Οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας, η κατακερματισμένη παγκόσμια οικονομία και η ολοένα και μεγαλύτερη δυνατότητα της Κίνας να παράγει προϊόντα που αγόραζε προηγουμένως από τη Γερμανία, είναι όλοι παράγοντες που επιβαρύνουν τον γερμανικό εξαγωγικό τομέα.

Η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης επιδεινώνει επί του παρόντος τα διαρθρωτικά προβλήματα και την αποδυνάμωση του. Ως αποτέλεσμα, το εμπόριο δεν είναι πλέον ο ισχυρός ανθεκτικός αναπτυξιακός μοχλός της γερμανικής οικονομίας όπως ήταν.

Με την πτώση των λιανικών πωλήσεων και τα σημερινά απογοητευτικά στοιχεία για τις εξαγωγές, ο κίνδυνος της γερμανικής οικονομίας να διολισθήσει ξανά σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο παραμένει υψηλός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο ΟΗΕ «ανησυχεί» για την προεκλογική βία στη Λιβερία

Επιτόκια: Σε επίπεδα Ευρωζώνης δανείζονται οι Έλληνες για να αγοράσουν σπίτι – Παραμένει η ψαλίδα στις καταθέσεις

Σεντένο: Ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ πιθανότατα έφτασε στο τέλος του

gazzetta
gazzetta reader insider insider