Προβλέψη-σοκ: Η μηδενική ανάπτυξη γίνεται η νέα κανονικότητα για την Γερμανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προβλέψη-σοκ: Η μηδενική ανάπτυξη γίνεται η νέα κανονικότητα για την Γερμανία
«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται ίσως στην πιο δύσκολη φάση της μεταπολεμικής ιστορίας», λέει ο πρόεδρος του HRI, Μπερτ Ρούρουπ.

Το Ινστιτούτο Ερευνών Handelsblatt (HRI) αναθεώρησε εκ νέου τις οικονομικές του προσδοκίες για τη Γερμανία, ελαφρώς προς τα κάτω. Για το 2024, το ινστιτούτο αναμένει μια μέτρια αύξηση της συνολικής οικονομικής παραγωγής κατά 0,3%. Αυτό είναι 0,3 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από τις προβλέψεις του καλοκαιριού.

Ταυτόχρονα, το ινστιτούτο προσάρμοσε τις προβλέψεις του για το τρέχον έτος και αναμένει πλέον μια λιγότερο έντονη μείωση της τάξης του 0,5%. Πριν από τρεις μήνες, το HRI εξακολουθούσε να υποθέτει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7%.

«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται ίσως στην πιο δύσκολη φάση της μεταπολεμικής ιστορίας», λέει ο πρόεδρος του HRI, Μπερτ Ρούρουπ. Τα διαρθρωτικά προβλήματα ενισχύουν τους οικονομικούς κραδασμούς που προκλήθηκαν από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που δεν έχει φτάσει ακόμη στο προ κρίσης επίπεδο του 2019. «Μακροπρόθεσμα, η Γερμανία θα πρέπει να συνηθίσει σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», αναμένει ο Ρούρουπ.

Με τις οικονομικές προσδοκίες της για το 2024, το HRI είναι σημαντικά πιο απαισιόδοξο από τους περισσότερους άλλους εμπειρογνώμονες, οι περισσότεροι από τους οποίους εξακολουθούν να προβλέπουν ανάπτυξη γύρω στο ένα με 1,5%.

Παρόλο που το HRI υποθέτει ότι η γερμανική οικονομία δεν απειλείται από την έλλειψη ενέργειας και ότι μπορεί έτσι να αποφευχθεί μια νέα χειμερινή ύφεση. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα άλλα ινστιτούτα, το HRI δεν βλέπει αξιοσημείωτη ανάκαμψη.

Ασθενέστερος πληθωρισμός και πτώση των πραγματικών μισθών

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, αλλά με 6% φέτος και 3,3% το επόμενο έτος θα παραμείνει αισθητά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, οι τιμές καταναλωτή θα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20% - και τα εισοδήματα και τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία θα έχουν υποτιμηθεί σε παρόμοιο βαθμό.

Δεδομένου ότι πολλοί εργοδότες χορήγησαν στους υπαλλήλους τους αρκετά υψηλές αφορολόγητες εφάπαξ πληρωμές, αλλά οι μόνιμες μισθολογικές αυξήσεις ήταν συχνά περιορισμένες, οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται, φέτος πιθανώς για τέταρτη συνεχή φορά. Επιπλέον, οι κρατικές ενισχύσεις, όπως η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και στις υπηρεσίες γαστρονομίας, λήγουν ή σχεδιάστηκαν ως εφάπαξ πληρωμή, όπως το ενεργειακό επίδομα. Από εδώ και στο εξής, οι καταναλωτές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις αυξημένες τιμές στο καλάθι αγορών.

Κακές προοπτικές για την ιδιωτική κατανάλωση

Η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία άλλωστε συνεισφέρει περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ, είναι επομένως πιθανό να συρρικνωθεί σε πραγματικούς όρους φέτος και να καλύψει περίπου τη μείωση αυτή το 2024. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο της κατανάλωσης το 2024 θα εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από το επίπεδο του 2019 πριν από την Κορόνα.

Ο μεγαλύτερος σταθεροποιητής της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι ο αυξανόμενος πληθυσμός ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης.

Στο τέλος του 2022, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία μέτρησε 84,4 εκατομμύρια κατοίκους, 1,3% περισσότερους από ό,τι το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, η βασική εισοδηματική ενίσχυση θα αυξηθεί εκ νέου κατά περίπου 12% το 2024, ενώ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε ήδη κατά 15% σε δώδεκα ευρώ την ώρα την 1η Οκτωβρίου 2022. Σε αντίθεση με πολλούς μισθωτούς, οι δικαιούχοι της βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης και του κατώτατου μισθού δεν είχαν να αντιμετωπίσουν πραγματική απώλεια εισοδήματος.

Πέραν της αύξησης του κατώτατου μισθού, ωστόσο, οι δυνατότητες για ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις είναι περιορισμένες λόγω της συνεχιζόμενης φάσης οικονομικής αδυναμίας. Επιπλέον, οι αυξανόμενες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης εξακολουθούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις καθαρές αποδοχές.

Οι εισφορές για την ασφάλιση ανεργίας, υγείας και μακροχρόνιας περίθαλψης έχουν ήδη αυξηθεί φέτος, σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά. Περαιτέρω αυξήσεις των εισφορών διαφαίνονται στον ορίζοντα για το 2024. Επιπλέον, τα εισοδηματικά όρια θα αυξηθούν απότομα, έτσι ώστε οι υψηλόμισθοι θα πρέπει να πληρώνουν έως και 50 ευρώ περισσότερα το μήνα, ακόμη και χωρίς άλμα στις εισφορές. Συνολικά, οι ενδείξεις για ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν είναι καθόλου καλές.

Περισσότεροι άνεργοι και έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων

Η αγορά εργασίας αντέχει αρκετά καλά ενόψει του συνεχιζόμενου στασιμοπληθωρισμού - δηλαδή του πληθωρισμού με ταυτόχρονη στασιμότητα της οικονομίας. Αλλά δεν γίνεται πλέον λόγος για πλήρη απασχόληση ή για ένα εργασιακό θαύμα.

Σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του φθινοπώρου του 2019, περίπου 500.000 περισσότεροι άνθρωποι είναι σήμερα εγγεγραμμένοι ως άνεργοι. Το 2023 συνολικά και το 2024, ο αριθμός των ανέργων είναι πιθανό να αυξηθεί κατά σχεδόν 200.000 σε κάθε περίπτωση.

Ταυτόχρονα, η απασχόληση θα φτάσει φέτος στο μέγιστό της, στα 45,9 εκατομμύρια - και θα μειωθεί αργά στην αρχή και στη συνέχεια όλο και πιο γρήγορα από το 2024 και μετά. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από το μειωμένο επίπεδο εκπαίδευσης στη Γερμανία, γεγονός που σημαίνει ότι ο νέος πληθυσμός συχνά δεν διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα για την αγορά εργασίας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή την τάση με τον νόμο περί μετανάστευσης ειδικευμένων εργαζομένων. Ωστόσο, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών, των υπερφορτωμένων αρχών και της έλλειψης στέγης, η μετανάστευση ειδικευμένων εργατών δεν αναμένεται να αυξηθεί αισθητά. Έτσι, ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά ο αριθμός των απασχολούμενων συρρικνώνεται.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού επιβάλλεται από την τάση για μερική απασχόληση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Ερευνών για την Απασχόληση (IAB), το ποσοστό μερικής απασχόλησης το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 39,1%, 0,3 μονάδες υψηλότερο από ό,τι την άνοιξη του 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο όγκος του χρόνου εργασίας πέρυσι ήταν 61,41 δισεκατομμύρια ώρες, 1,2% λιγότερο από ό,τι το 2019, οπότε τελικά λιγότερη εργασία έγινε από περισσότερους ανθρώπους.

Δεν αναμένεται αύξηση της εξωτερικής ζήτησης

Στο παρελθόν, οι περίοδοι οικονομικής αδυναμίας στη Γερμανία κατέληγαν συνήθως με αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό. Αυτό ενίσχυε αρχικά τη βιομηχανία με εξαγωγικό προσανατολισμό και, σε δεύτερο στάδιο, την εγχώρια ζήτηση ως αποτέλεσμα της αύξησης των επενδύσεων και των μισθών.

Όμως οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας - τα άλλα κράτη της ΕΕ, η Κίνα και οι ΗΠΑ - παλεύουν με τα δικά τους μακροοικονομικά προβλήματα. Οι άλλες οικονομίες της ΕΕ επιβαρύνονται επίσης από την ακριβότερη ενέργεια, τον πληθωρισμό και τα υψηλότερα επιτόκια. Επιπλέον, μεγάλο μέρος των χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης Corona της ΕΕ έχει ήδη εξαντληθεί.

Η οικονομία της Κίνας υποφέρει από τις όψιμες επιπτώσεις της πανδημίας και από μια υποβόσκουσα κρίση ακινήτων. Η κυβέρνηση στο Πεκίνο δεν έχει το θάρρος και τους πόρους για ένα μεγάλο πακέτο οικονομικής τόνωσης.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να γλιτώσουν από μια ύφεση ως αποτέλεσμα της άκαμπτης νομισματικής πολιτικής τους. Παρ' όλα αυτά, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα και όχι εισαγωγών. Εν ολίγοις, η ζήτηση για Made in Germany δεν αναμένεται να ανακάμψει. Αντιθέτως: σύμφωνα με την πρόβλεψη της HRI, οι γερμανικές εξαγωγές θα συρρικνωθούν κατά 0,9% φέτος και κατά άλλο 0,3% το 2024.

Επικείμενο κύμα πτωχεύσεων στον κατασκευαστικό κλάδο

Η κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο, ιδίως στον τομέα της στέγασης, είναι καταστροφική. Τον Ιούλιο εγκρίθηκαν 21.000 κατοικίες - σχεδόν το ένα τρίτο λιγότερο από ό,τι τον Ιούλιο του 2022. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2023, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών για κατοικίες μειώθηκε κατά 27,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό αντιπροσωπεύει μια πτώση κατά 60.300 σε 156.200 κατοικίες.

Αιτία της κρίσης στις παραγγελίες είναι η απότομη αύξηση του κόστους κατασκευής και τα υψηλότερα επιτόκια σε συνδυασμό με την πτώση των πραγματικών εισοδημάτων και τις περικοπές στα προγράμματα επιδοτήσεων.

Μετά την περσινή ύφεση, οι κατασκευαστικές επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 0,6% φέτος και κατά άλλο 0,9% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του HRI. Πολλές εταιρείες εξακολουθούν να επεξεργάζονται το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών τους. Αν όμως οι νέες επιχειρήσεις δεν ανακάμψουν σύντομα, υπάρχει η απειλή ενός κύματος πτωχεύσεων στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος χαρακτηρίζεται έντονα από μικρές και συχνά οικονομικά αδύναμες εταιρείες.

Η ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να είναι ακριβή

Οι επενδύσεις σε εξοπλισμό, από την άλλη πλευρά, θα αυξηθούν συγκρατημένα το 2023 και το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις του HRI, σταθεροποιώντας έτσι την οικονομία. Η ψηφιοποίηση, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η στοχευμένη απεξάρτηση από τον άνθρακα και η φυσιολογική φθορά αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε νέο εξοπλισμό.

Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι πολλές μεγάλες και μεγαλύτερες μεσαίες επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τις ενεργοβόρες παραγωγικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό. Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που διαφημίζουν φθηνή ενέργεια και επιδοτήσεις για επενδύσεις πράσινης τεχνολογίας- και στη γειτονική Γαλλία, επίσης, η ηλεκτρική ενέργεια κοστίζει σήμερα μόνο το μισό περίπου από ό,τι στη Γερμανία.

Η στοχευμένη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν θα προχωρήσει αρκετά γρήγορα ώστε να προσφέρει γρήγορα ανακούφιση. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας υποθέτει ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί μόνο κατά περίπου επτά τοις εκατό από το 2023 έως το 2035 - από λίγο κάτω από 42 σε λίγο κάτω από 39 λεπτά.

Μακροπρόθεσμες προοπτικές

Επιπλέον, η Γερμανία πρέπει να εκσυγχρονίσει την προβληματική υποδομή μεταφορών, να ψηφιοποιήσει τις διοικητικές διαδικασίες και να καταστήσει τον τόπο πιο ελκυστικό για τους επενδυτές μέσω σύγχρονων όρων απόσβεσης και εταιρικών φόρων - και όχι μέσω υψηλών επιδοτήσεων για μεμονωμένες εταιρείες.

Επιπλέον, ο επιθυμητός πράσινος μετασχηματισμός της οικονομίας και της κοινωνίας θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις τις επόμενες δύο δεκαετίες. Το κράτος δεν διαθέτει τα οικονομικά μέσα για να το κάνει αυτό, όχι μόνο λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του φρένου χρέους, και οι ιδιωτικές εταιρείες επενδύουν στη Γερμανία μόνο αν προσδοκούν κέρδη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά «αν» και «αλλά», το HRI υποθέτει ότι η γερμανική οικονομία δεν θα επιστρέψει στην παλιά της αναπτυξιακή πορεία. Η πραγματική οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 1,5% ετησίως, όπως την προηγούμενη δεκαετία, είναι πιθανό να γίνει μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας. Αντιθέτως, η οικονομία είναι πιθανό να αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά περίπου 0,2% ανά τρίμηνο σε πραγματικούς όρους προς το παρόν, αλλά η ανάπτυξη δεν θα είναι πλέον αυτονόητη το αργότερο την επόμενη δεκαετία.

Oι επιχειρήσεις ενδέχεται να αναγκαστούν να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους λόγω έλλειψης προσωπικού και οι πάροχοι υπηρεσιών εντάσεως εργασίας ενδέχεται να αναγκαστούν να πάρουν ρεπό. Η νοσηλευτική κρίση θα καταστήσει αναπόφευκτο το κλείσιμο νοσοκομείων και γηροκομείων, ενώ ορισμένες εταιρείες θα προσφέρουν μπόνους αν οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση αυξήσουν τις ώρες εργασίας τους.

«Χωρίς γενναία αντίμετρα, η μηδενική ανάπτυξη θα γίνει η νέα κανονικότητα», προειδοποιεί ο πρόεδρος του HRI, Ρούρουπ. Χωρίς μακροοικονομική ανάπτυξη, οι μάχες για την πολιτική κατανομή θα γίνουν οξύτερες. Εξάλλου, οι λιγοστοί δημοσιονομικοί πόροι θα μπορούσαν να δαπανηθούν μόνο μία φορά, δηλαδή είτε για τη συγχρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, της εθνικής άμυνας, της απαλλαγής από τον άνθρακα, μιας επίθεσης στην εκπαίδευση ή για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, προειδοποιεί ο Ρούρουπ. «Επείγουσα ανάγκη θα ήταν όλα αυτά» καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Άλμα» 13% για την Schott Pharma μετά την μεγαλύτερη IPO στη Γερμανία

«Άλμα» 13% για την Schott Pharma μετά την μεγαλύτερη IPO στη Γερμανία

Γερμανία - έρευνα: Πώς ο «κλιματικός» μετασχηματισμός της βιομηχανίας «αβαντάρει» την ακροδεξιά

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider