Κασκάρι (Fed): Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε αυξήσει επαρκώς τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κασκάρι (Fed): Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε αυξήσει επαρκώς τα επιτόκια
Ορισμένες από τις ανησυχίες του πηγάζουν από το γεγονός ότι κλάδοι της οικονομίας που συνήθως επηρεάζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων φαίνεται να μένουν ανεπηρέαστες.

Αβέβαιος δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, για το εάν η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει αρκετά τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ο τραπεζίτης δήλωσε στο CNBC ότι το ουδέτερο επιτόκιο ή αυτό που ούτε εμποδίζει την οικονομία ούτε την τονώνει, μπορεί να έχει μετακινηθεί υψηλότερα.

«Δεν ξέρω», είπε όταν ρωτήθηκε εάν το τρέχον εύρος στόχου για το επιτόκιο του 5,25%-5,5% είναι «αρκετά περιοριστικό» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο 2% της Fed. «Είναι πιθανό, δεδομένης της δυναμικής του ανοίγματος της οικονομίας, το ουδέτερο επιτόκιο να έχει αυξηθεί».

Ορισμένες από τις ανησυχίες του πηγάζουν από το γεγονός ότι κλάδοι της οικονομίας που συνήθως επηρεάζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων φαίνεται να μένουν ανεπηρέαστοι.

«Έτσι, ένα πράγμα που με κάνει να είμαι προσεκτικός ότι μπορεί να μην είμαστε τόσο περιοριστικοί όσο νομίζουμε, είναι ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν εύρωστες, η αύξηση του ΑΕΠ συνεχίζει να υπερβαίνει τις επιδόσεις», είπε ο Κασκάρι. «Οι δύο τομείς της οικονομίας που είναι παραδοσιακά πιο ευαίσθητοι στις αυξήσεις των επιτοκίων, τα αυτοκίνητα και η στέγαση, έχουν προσθέσει και οι δύο σημάδια ότι ‘έπιασαν πάτο’ και σε ορισμένες περιπτώσεις αρχίζουν να παρουσιάζουν κάποια ανάκαμψη που με κάνει να είμαι προσεκτικός ότι μπορεί να μην είμαστε τόσο περιοριστικοί όσο αλλιώς θα πιστεύαμε».

Τα σχόλια έρχονται μία εβδομάδα αφότου η FOMC, της οποίας ο Κασκάρι είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου φέτος, επέλεξε να μην αυξήσει τα επιτόκια, αλλά σηματοδότησε άλλη μια αύξηση κατά άλλο ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας πριν από το τέλος του έτους, ενώ μείωσε τις προοπτικές της σε δύο μειώσεις το επόμενο έτος, το ήμισυ της τελευταίας πρόβλεψης τον Ιούνιο.

Η Wall Street φοβάται ότι η συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Αλλά ο Κασκάρι επέμεινε ότι αυτός δεν είναι ο στόχος της Fed.

«Αν πρέπει να διατηρήσουμε τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι επειδή τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη είναι ακόμη πιο ισχυρά από ό,τι εκτιμώ και ο οικονομικός άξονας περιστρέφεται», είπε. «Δεν είναι προφανές για μένα ότι αυτό σημαίνει ότι μια ύφεση είναι πιο πιθανή, απλώς μπορεί να σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια πορεία υψηλότερων επιτοκίων για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%.

Ωστόσο, είπε «απλώς δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή» εάν η Fed έχει κάνει αρκετά, προσθέτοντας ότι «όλοι θέλουμε να αποφύγουμε μια σκληρή προσγείωση» για την οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ΗΠΑ είναι πιο αδύναμες τώρα από ό,τι όταν τις υποβαθμίσαμε το 2011, λέει πρώην στέλεχος της S&P

Holzmann (ΕΚΤ): Να αυξηθεί το ποσό του μίνιμουμ αποθεματικού που διακρατούμε από τις τράπεζες

Έρευνα ΕΚΠΟΙΖΩ: Πάνω από τα μισά νοικοκυριά είναι πιο «κρύα» από την θερμοκρασία δωματίου που συστήνει ο ΠΟΥ

gazzetta
gazzetta reader insider insider