Ρεκόρ για το παγκόσμιο χρέος - Έφτασε τα 307 τρισ. δολάρια

Newsroom
Μοιράσου το
Ρεκόρ για το παγκόσμιο χρέος - Έφτασε τα 307 τρισ. δολάρια
Το παγκόσμιο χρέος έφτασε τα 307 τρισ. δολ. το β' τρίμηνο του 2023 παρά τα αυξημένα επιτόκια που περιορίζουν την τραπεζική πίστωση.

Το παγκόσμιο χρέος έφτασε τα 307 τρισ. δολ. το β' τρίμηνο του 2023 παρά τα αυξημένα επιτόκια που περιορίζουν την τραπεζική πίστωση, με αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία να οδηγούν την άνοδο, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο αναφέρει ότι το παγκόσμιο χρέος σε όρους δολαρίων αυξήθηκε κατά 10 τρισ. δολ. το α' εξάμηνο του 2023 και κατά 100 τρισ. δολ. την τελευταία δεκαετία. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ φτάνει πλέον το 336%, έχοντας αυξηθεί τα δύο τελευταία τρίμηνα, ενώ πριν το 2023 ο δείκτης χρέους ήταν σε πτωτική τροχιά για επτά διαδοχικά τρίμηνα.

Η βραδύτερη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των αυξήσεων στις τιμές, βρίσκονται πίσω από την αύξηση του δείκτη χρέους, σημειώνεται στην έκθεση. «Η ξαφνική άνοδος του πληθωρισμού ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την απότομη μείωση του δείκτη του χρέους τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε το IIF, προσθέτοντας ότι με τις πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές να μετριάζονται - αν και ακόμα ο πληθωρισμός δεν έχει υποχωρήσει στο στόχο του 2% - ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 337% στο τέλος του έτους.

Περισσότερο από το 80% της τελευταίας αύξησης στο χρέος προήλθε από τον ανεπτυγμένο κόσμο με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τη Γαλλία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, οι μεγαλύτερες αυξήσεις προήλθαν από τις μεγαλύτερες οικονομίες, δηλαδή την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: «Αντίθετοι άνεμοι» για την εγκλωβισμένη στην ύφεση οικονομία της Γερμανίας

«Πράσινο 4x4» για τον χρυσό

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με το «βλέμμα» στην Fed

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider