Πλημμύρες: Στα 300 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις στη Θεσσαλία από τις ασφαλιστικές

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλημμύρες: Στα 300 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις στη Θεσσαλία από τις ασφαλιστικές
Ανοίγει ο δρόμος για νέες εξαγορές.

Αλλάζουν ρότα οι ασφαλιστικές εταιρείες. Σε βραχύ χρονικό διάστημα διανοίγονται νέες προοπτικές στην αγορά με θρυαλλίδα τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για υποχρεωτική ασφάλιση κατά φυσικών καταστροφών όχι μόνο των κατοικιών αλλά και των αγροτικών εκτάσεων, δηλώσεις με αφορμή την καταστροφική καταιγίδα Daniel.

Οι αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες κατά πληροφορίες δεν πρόκειται να υπερβούν τα 300 εκατ. ευρώ, αφού μόνο το 10% των κατοικιών και των αγροτικών εκτάσεων είναι ασφαλισμένο.

Στην ασφαλιστική αγορά θα ξεχωρίσει σύντομα η ήρα από το στάρι, αφού οι αντασφαλιστικές εταιρείες εκτιμάται ότι θα επιλέγουν συνεργασία κυρίως με μεγάλους παίκτες της αγοράς λόγω της αύξησης των κινδύνων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, εξέλιξη που αναμένεται να δρομολογήσει και νέες εξαγορές.

Μόντε Κάρλο

Στο λαμπερό Μόντε Κάρλο συγκεντρώθηκαν πρόσφατα, όπως κάθε χρόνο, οι μεγαλύτεροι αντασφαλιστές του κόσμου, για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα και να συντονίσουν τις δράσεις τους.

Όπως διεπιστώθη φέτος, ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια δεν είναι το μοναδικό σοβαρό πρόβλημα. Η κλιματική κρίση είναι πλέον εμφανής σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τεράστιες φυσικές καταστροφές, φωτιές, πλημμύρες, τυφώνες και πρωτοφανείς καταιγίδες που ανεβάζουν το κόστος ασφάλισης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου. Ο υψηλός πληθωρισμός επηρεάζει κλάδους ασφάλισης αυτοκινήτων, περιουσίας και ατυχημάτων, αφού ανεβάζει τις απαιτήσεις αποζημιώσεων.

κλιματική αλλαγή

Η κλιματική κρίση όμως ανεβάζει την αξία και το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που εκτίθενται σε κίνδυνο. Όλα αυτά συνεπάγονται αύξηση των αντασφαλιστικών τιμών που θα καλύψουν τις ασφαλιστικές εταιρείες. Είναι προφανές ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μετακυλήσουν το κόστος σε μας.

Κλείνουν ασφαλιστικές

Ο Ασφαλιστικός Όμιλος Farmers είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους ασφάλισης κατοικίας, αυτοκινήτου και επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Μετά τις τελευταίες καταστροφικές θεομηνίες αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Φλόριντα και την Καλιφόρνια, απολύοντας περίπου το 11% του συνόλου των εργαζομένων.

Τον Ιούλιο ανακοίνωσε ότι θα περιόριζε τα νέα ασφαλιστήρια στην Καλιφόρνια, αναφέροντας υψηλότερο κόστος για κινδύνους πυρκαγιάς. Προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι σταματά τις πωλήσεις νέων συμβολαίων ασφάλισης ιδιοκτητών κατοικιών στη Φλόριντα. Η αποχώρησή της από τη Φλόριντα επηρεάζει έως και 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αποζημιώσεις Daniel

Στη Θεσσαλία, ο αριθμός των οχημάτων που καλύπτεται για ζημιές από πλημμύρες είναι κάτω από 10%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Αναφορικά με τις κατοικίες, και σε αυτόν τον τομέα το ποσοστό των ασφαλισμένων δεν ξεπερνά το 10%.

Ενώ σε όλη τη χώρα τα οχήματα που καλύπτονται για φυσικές καταστροφές φτάνουν το 20%, σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Μαγνησία (Θεσσαλία) αγγίζουν μόλις το 10%.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι «κάθε όχημα για να μπορέσει να αποζημιωθεί θα πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο έγγραφο της Πυροσβεστικής, που δηλώνει τι συνέβη. Ακόμα και αυτό που χάθηκε, αποζημιώνεται», προσθέτουν.

Όπως προαναφέρθηκε αναφορικά με τις κατοικίες και σε αυτόν τον τομέα το ποσοστό των ασφαλισμένων δεν υπερβαίνει το 10%. «Ασφαλίζονται υποχρεωτικά όσα είναι (υποθηκευμένα) στην τράπεζα. Δεν έχουμε τόσα πολλά ασφαλιστήρια στον αγροτικό χώρο. Εκεί που είναι πολύ υψηλή ασφάλεια είναι στις επιχειρήσεις και ιδίως στις μεγάλες», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Συμπληρώνοντας υποστηρίζουν ότι το ζήτημα, δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των επιχειρήσεων αλλά και οι εργαζόμενοι και καταλήγοντας τονίζουν: «η ζημιά που φαίνεται στον Θεσσαλικό Κάμπο εκ πρώτης όψεως ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ για τις ασφαλιστικές με τόσο λίγους ασφαλισμένους, με το 80% των αποζημιώσεων να αφορούν στις μεγάλες επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έβρος: Η άρρηκτη σχέση πυρκαγιάς και πλημμύρας και οι νέοι κίνδυνοι

Υποδομές: Ποια μεγάλα αντιπλημμυρικά/αρδευτικά ύψους 2 δισ. ευρώ είναι στα «σκαριά»

Θεσσαλία: Πάνω από 15.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα arogi.gov - Συνεχίζονται οι αυτοψίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider