Τζεντιλόνι: «Καλά νέα» η επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας - Το συντομότερο δυνατό η ενίσχυση για τις φυσικές καταστροφές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζεντιλόνι: «Καλά νέα» η επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας - Το συντομότερο δυνατό η ενίσχυση για τις φυσικές καταστροφές
Η Ελλάδα δοκιμάστηκε το καλοκαίρι από τις θεομηνίες. Το συντομότερο δυνατό θα «έρθει» η ευρωπαϊκή βοήθεια, τηρουμένων των διαδικασιών. Τι είπε για την αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη-Φον Ντερ Λάιεν. Την κατάλληλη -αλλά δύσκολη για την χώρα μας- στιγμή ήρθε η επενδυτική βαθμίδα.

«Καλά νέα» για την ΕΕ, για την Ευρωζώνη, αλλά ιδιαίτερα για την Ελλάδα, είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα, δήλωσε ο Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την δημοσίευση των Θερινών Προβλέψεων της Κομισιόν, κατά την οποία αναθεωρήθηκε καθοδικά η ανάπτυξη της ΕΕ για το α’ εξάμηνο του 2023.

Η τελευταία αναθεώρηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, DBRS, που την επανέφερε στο investment grade, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ειδικά τώρα, που η Ελλάδα «βγαίνει» από ένα καλοκαίρι όπου δοκιμάστηκε, και ακόμα δοκιμάζεται, από ακραίες καιρικές συνθήκες και ανυπολόγιστες φυσικές καταστροφές, τόνισε ο Επίτροπος.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, καθώς μπορούν να επηρεάσουν την οικονομική κατάσταση στην ήπειρο εν γένει.

Για την συνάντηση Μητσοτάκη-Φον Ντερ Λάιεν

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και το κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία στήριξης προς την Ελλάδα για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν οι τρομέρες πλημμύρες σε Θεσσαλία και Μαγνησία, ο κ. Τζεντιλόνι, απάντησε πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός έκτακτης ανάγκης ενεργοποιήθηκε πολλές φορές τους προηγούμενους μήνες καθώς υπήρξαν φυσικές καταστροφές σε πολλά κράτη μέλη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε πως υπάρχει το ευρωπαϊκό ταμείο έκτακτης ανάγκης και τα κράτη μέλη που υποφέρουν από ακραία κλιματικά φαινόμενα έχουν τρεις μήνες έτσι ώστε να εκτιμήσουν και να δώσουν στην Κομισιόν το ακριβές ποσό του οικονομικού κόστους της θεομηνίας. Υπογράμμισε, μάλιστα, την πεποίθηση πως η κ. Φον Ντερ Λάιεν θα προωθήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τις απαραίτητες διαδικασίες.

Τόνισε, μάλιστα, πως οι δύο διαδοχικές καταστροφές στην Ελλάδα, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, αποτελούν μια απόδειξη της κλιματικής αλλαγής και των κινδύνων της.

Σε μεταγενέστερη ερώτηση, ωστόσο, ο Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε πως η Κομισιόν ανταποκρίθηκε σε πολλές περιπτώσεις κλιματικών φαινομένων και καταστροφών φέτος, και ως εκ τούτου οι διαθέσιμοι πόροι για το 2023 θα είναι περιορισμένοι, αλλά θα αυξηθούν το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: SOS για τους κλιματικούς κινδύνους - Μικρή επιδείνωση στην ανάπτυξη της ΕΕ

Υποδομές: Είναι η Αττική Οδός «game changer» για τον κλάδο; - Το colpo grosso Περιστέρη και η αναδιάταξη τοπίου και συσχετισμών

Σχοινάς: Νέα αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης - Οι 3+1 άξονες στήριξης της ΕΕ για την κακοκαιρία Daniel

gazzetta
gazzetta reader insider insider