Γερμανία: «Γκρεμίστηκαν» κατά 11,7% οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Ιούλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: «Γκρεμίστηκαν» κατά 11,7% οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Ιούλιο
Μετά από την χειμερινή επιβράδυνση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η γερμανική παραγωγή απέτυχε να επεκταθεί το δεύτερο τρίμηνο και πιθανότατα θα σταματήσει και το τρίτο τρίμηνο.

Κατακόρυφη μείωση σημείωσαν οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων τον Ιούλιο, ένδειξη ότι τα δεινά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης συνεχίστηκαν και στο τρίτο τρίμηνο.

Η ζήτηση μειώθηκε κατά 11,7% από τον Ιούνιο, πολύ χειρότερη από την πτώση 4,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg. Αυτή η πτώση οφείλεται στις μεγάλες παραγγελίες, χωρίς τις οποίες το εύρος θα είχε αυξηθεί κατά 0,3%.

Η υποχώρηση ακολουθεί τρεις μήνες ανόδου.

Μετά από την χειμερινή επιβράδυνση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η γερμανική παραγωγή απέτυχε να επεκταθεί το δεύτερο τρίμηνο και πιθανότατα θα σταματήσει και το τρίτο τρίμηνο.

Καθώς οι τελευταίοι τρεις μήνες του 2023 είναι πιθανό να φέρουν μόνο ανάπτυξη 0,1%, ορισμένοι έχουν αναβιώσει τον τίτλο «ο ασθενής της Ευρώπης» που αποδόθηκε στη Γερμανία μετά την επανένωση της το 1990.

Η βιομηχανία επιβραρύνεται λόγω της περιορισμένης ζήτησης στην Κίνα, τη Νο. 2 οικονομία στον κόσμο, η οποία χάνει τη δυναμική της.

Τα στοιχεία της γερμανικής μεταποίησης που αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη ενδέχεται επίσης να δείχνουν συνεχιζόμενη αδυναμία, με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων να προβλέπει τρίτη διαδοχική μηνιαία συρρίκνωση.

Νάγκελ: Μη ικανοποιητική η ανάπτυξη μας

Ερωτηθείς για το προσωνύμιο «ασθενής» ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel αναγνώρισε ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι καλή.

«Είναι αλήθεια ότι γλιστρήσαμε σε τεχνική ύφεση το χειμερινό εξάμηνο και ότι η οικονομική ανάπτυξη έκτοτε δεν ήταν ικανοποιητική», δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt σε συνέντευξή του. «Αλλά: Αναμένουμε ότι η εικόνα θα γίνει ξανά φωτεινή».

Επισήμανε την ισχύ της αγοράς εργασίας, λέγοντας ότι είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τη δεκαετία του 1990. Αυτό κάνει τις συγκρίσεις με εκείνη την περίοδο εσφαλμένες.

«Η Γερμανία δεν είναι ο ασθενής της Ευρώπης», είπε. «Πιστεύω ότι είναι λάθος διάγνωση» και «θα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται κόμβος ανεφοδιασμού – Ο «χάρτης» των νέων υποδομών

Blue Horizon: Στα δικαστήρια Πειραιά οι συλληφθέντες για τον πνιγμό του 36χρονου - ΕΔΕ για τις ενέργειες του Λιμενικού

ΔΕΗ: Υπογραφή 10ετούς διμερούς σύμβασης με την ΤΙΤΑΝ - Παρόμοια συμφωνία με το PPA με Viohalco

gazzetta
gazzetta reader insider insider