Τουρκία: Η αύξηση στα επιτόκια στέλνει το μήνυμα επιστροφής των ξένων επενδυτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Η αύξηση στα επιτόκια στέλνει το μήνυμα επιστροφής των ξένων επενδυτών
Η τελευταία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τράβηξε την προσοχή των ιδιαίτερα επιφυλακτικών ξένων επενδυτών που δηλώνουν πως θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε τουρκικές επενδύσεις εάν οι αρχές συνεχίζουν να επιδεικνύουν πως μία επιστροφή στην oρθόδοξη οικονομική πολιτική είναι προ των πυλών. 

Η τελευταία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία τράβηξε την προσοχή των ιδιαίτερα επιφυλακτικών ξένων επενδυτών που δηλώνουν πως θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε τουρκικές επενδύσεις εάν οι αρχές συνεχίσουν να αποδεικνύουν πως μία επιστροφή στην oρθόδοξη οικονομική πολιτική είναι προ των πυλών.

Η τουρκική λίρα ανέβηκε κατά 7% την Πέμπτη αφού η κεντρική τράπεζα σόκαρε την αγορά ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 750 βάσεις μονάδας σε 25%, τρεις φορές παραπάνω από το αναμενόμενο.

Οι τούρκοι επικεφαλής δήλωσαν πως σχεδιάζουν δύο ακόμη σημαντική βήματα για να αναστρέψουν την ετήσια έξοδο των ξένων επενδύσεων. Θα εκδώσουν ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα τον επόμενη μήνα το οποίο θα περιορίσει τις αβεβαιότητες και θα ξεκινήσουν την πραγματοποίηση meetings με επενδυτές στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσεκ, θα ξεκινήσει την επενδυτική παρουσίαση στις 19 Σεπτεμβρίου στα κεντρικά της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει το Reuters.

Αν και η παλίρροια δείχνει να αλλάζει, το να πειστούν οι επενδυτές δεν θα είναι εύκολο. Οι ξένοι εγκατέλειψαν όλοι την Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια της ανορθόδοξης και συχνά ασταθής πολιτικής, η οποία περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση της κατακόρυφης ανόδου του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Ωστόσο πέντε ξένοι επενδυτές δήλωσαν στο Reuters πως τα υψηλά επιτόκια αυτής της εβδομάδας, καταδεικνύουν μία καινούργια ανεξαρτησία ανάμεσα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που θέλουν να ασκήσουν ατελείωτη πίεση στο νόμισμα και να επαναφέρουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

«Μοιάζει πως θέλουν να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν στις πρώτες αποφάσεις τους για τα επιτόκια» δηλώνει ο Viktor Szabo, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην abrdn στο Λονδίνο. «Και αυτό είναι ένα σημάδι πως η πίεση συνεχίστηκε στο νόμισμα».

Ο Ερντογάν, φρέσκος από τη νίκη του στις εκλογές τον Μάιο, αλλά με τις οικονομικές πιέσεις να εξακολουθούν να τον πιέζουν, διόρισε τον Simsek και διάλεξε για διοικητή της κεντρικής τράπεζας , την πρώην τραπεζίτη της Wall Street, Gaye Erkan, την πρώτη γυναίκα που «τρέχει» την κεντρική τράπεζα, για να αναστρέψει το κλίμα.

Ο αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γκιλμάζ είπε στους τραπεζίτες πως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του επόμενου μήνα θα καταγράφει αναλυτικά την μετάβαση σε μία αυξημένη οικονομική και δημοσιονομική προβλεψιμότητα και θα περιλαμβάνει μία τριετή μακροοικονομική πρόβλεψη. Και η επενδυτική παρουσίαση επίσης θα επιταχυνθεί, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μπλακ άουτ στην Βρετανία έφερε πανευρωπαϊκό χάος στα αεροδρόμια - Προβλήματα και στην Ελλάδα

Ζελένσκι: Μπορούν να γίνουν εκλογές ακόμη και σε καιρό πολέμου, αν η Δύση βοηθήσει οικονομικά

Δέσμιος του μοντέλου «ήλιος και θάλασσα» ο Tουρισμός - Μέσα σε ένα τρίμηνο το 60% των τουριστικών εισπράξεων το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider