Νάγκελ (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να εξετάσουμε μία παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νάγκελ (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να εξετάσουμε μία παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων
Ο Γιοακίμ Νάγκελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένος πως ο πληθωρισμός είναι αρκετά υπό έλεγχο ώστε να υπάρξει μία παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων, με την απόφασή του να εξαρτάται από πρόσθετα στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν είμαι πεπεισμένος πως ο πληθωρισμός είναι αρκετά υπό έλεγχο ώστε να υπάρξει μία παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων». Αυτό δήλωσε ο Γιοακίμ Νάγκελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας πως η απόφασή του θα εξαρτηθεί από πρόσθετα στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες.

«Για μένα είναι πολύ νωρίς να σκεφτόμαστε για μία παύση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βundesbank στην τηλεόραση του Bloomberg από το Jackson Hole, προσθέτοντας πως θα περιμένει για επιπλέον στοιχεία πριν λάβει μία απόφαση. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο πληθωρισμός είναι γύρω στο 5%. Άρα είναι πολύ υψηλός. Ο στόχος μας είναι 2%. Οπότε υπάρχει αρκετός δρόμος».

«Ενώ η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονος και η αγορά εργασίας είναι πολύ καλή», δήλωσε.

Τα σχόλια έρχονται πριν από μία συνάντηση στα μέσα Σεπτεμβρίου όπου οι επικεφαλής της νομισματικής πολιτικής πρόκειται να αποφασίσουν ανάμεσα στην παύση της αύξησης των επιτοκίων ή στην παράταση ενός ιστορικά αυστηρού προγράμματος. Η EKT αύξησε τον τελευταίο μήνα τα επιτόκια για ένατη φορά μέσα σε ένα χρόνο, επιδιώκοντας να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Οι προοπτικές για την οικονομία των 20 εθνών της ευρωζώνης έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι 425 μονάδες βάσης των αυξήσεων της ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022, επιβαρύνουν την ανάπτυξη. Ενώ μέχρι σήμερα το ευρωπαϊκό μπλοκ είχε αποφύγει μία κρίση, η oικονομία της Γερμανίας, πατρίδα του Νάγκελ, παραμένει στάσιμη, μετά από ένα χειμώνα οικονομικής ύφεσης και εν μέσω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών ενέργειας.

Γερμανική οικονομία

Τα στοιχεία της Παρασκευής επιβεβαίωσαν πως η οικονομική παραγωγή παρέμεινε στάσιμη για δεύτερο τρίμηνο, με το εμπόριο να την συγκρατεί, ωστόσο ο Νάγκελ τόνισε πως τα πράγματα θα βελτιωθούν τον επόμενο χρόνο. «Ακούω να λέγονται πολλά για τη Γερμανία, τον «άρρωστο» της Ευρώπης. Σίγουρα δεν είναι έτσι τα πράγματα» θα δηλώσει, επικαλούμενος την σταθερή ιδιωτική κατανάλωση και τους υψηλότερους μισθούς των εργαζομένων. «Είμαι πολύ αισιόδοξος πως θα έχουμε μία ομαλή προσγείωση».

Μία έρευνα της ευρωζώνης ανάμεσα σε διευθυντές αγορών που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα παρουσίασε μία ενίσχυση της συρρίκνωσης στην δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα τον Αύγουστο, κάτι που οδηγεί τους επενδυτές να στοιχηματίζουν πως η ΕΚΤ θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τον επόμενο μήνα.

Ενώ πυκνώνουν τα σημάδια πως ο πληθωρισμός, έχει αυξηθεί, οι ανησυχίες παραμένουν όμως όσον αφορά στους μισθούς και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών. Ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης, διατηρήθηκε στο 5,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου που αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, ο Πορτογάλος ομόλογος του Νάγκελ, Μάριο Σεντένο, προέτρεψε τους αξιωματούχους να είναι προσεκτικοί για την επόμενη κίνηση πολιτικής, λέγοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην περιοχή.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να προσφέρει περαιτέρω πληροφορίες για το πού κατευθύνονται τα επιτόκια, όταν θα δώσει μια ομιλία στο Jackson Hole την Παρασκευή.

Αρκετοί αξιωματούχοι είπαν ότι ακόμη και αν η ΕΚΤ δεν αυξήσει το κόστος δανεισμού στις 14 Σεπτεμβρίου, θα μπορούσε να το κάνει τους επόμενους μήνες. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα εξαρτώνται πολύ από τα δεδομένα και θα συνεχίσουν να «αναζητούν στοιχεία» στα οικονομικά δεδομένα.

Φωτό: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Επιδεινώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα το επιχειρηματικό κλίμα τον Αύγουστο

Βρετανία: Ανάκαμψη για την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Αύγουστο

gazzetta
gazzetta reader insider insider