ΕΕ - Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες: Γερμανικές επιφυλάξεις για τα στοιχεία του χρέους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ - Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες: Γερμανικές επιφυλάξεις για τα στοιχεία του χρέους
Ισχυρές επιφυλάξεις, φαίνεται πως έχει μερίδα οικονομολόγων σε σχέση με τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιεί η Κομισιόν για τον υπολογισμό του δημοσίου χρέους των χωρών - μελών της ΕΕ.

Ισχυρές επιφυλάξεις, φαίνεται πως έχει μερίδα οικονομολόγων σε σχέση με τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιεί η Κομισιόν για τον υπολογισμό του δημοσίου χρέους των χωρών - μελών της ΕΕ, σύμφωνα με την Handelsblatt. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τίθεται ζήτημα επανϋπολογισμού του εν λόγω δημοσιονομικού μεγέθους, ειδικά ενόψει της διαμόρφωσης νέων (δημοσιονομικών κανόνων) από την Κομισιόν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το φθινόπωρο, οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για το χρέος θα αρχίσουν να γίνονται σοβαρές, υπενθυμίζει το ίδιο δημοσίευμα. Ήδη από τον Σεπτέμβριο, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τη μεταρρύθμιση στην επόμενη σύνοδό τους, ακόμη και αν το θέμα δεν είναι επίσημα στην ημερήσια διάταξη. Ο χρόνος όμως πιέζει.

Σαν να μην ήταν ούτως ή άλλως αρκετά δύσκολες πολιτικά οι διαπραγματεύσεις, έχει ξεσπάσει μια νέα διαμάχη μεταξύ των οικονομολόγων σχετικά με τη μεταρρύθμιση. Αφορμή είναι οι δηλώσεις του Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγου του Institute of International Finance, μιας ένωσης παγκόσμιων τραπεζών.

Η θέση του Mπρουκς είναι ότι οι νέοι κανόνες για το χρέος που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοούν την υπερχρεωμένη Ιταλία και θέτουν σε μειονεκτική θέση οικονομικά υγιείς χώρες όπως η Γερμανία. Και η Ε.Ε. το αποδέχεται σκόπιμα αυτό. Επομένως, η νέα ανάλυση χρέους της Ε.Ε. είναι ένα «no-go».

Με την κριτική του, ο Μπρουκς παρέχει στον Κρίστιν Λίντνερ (FDP) ειδικότερα νέα επιχειρήματα. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών ασκεί επίσης κριτική στις προτάσεις των Βρυξελλών. Το μόνο ερώτημα είναι: Έχει δίκιο ο Μπρουκς;

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού και της ενεργειακής κρίσης, τα χρέη των κρατών της ΕΕ έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Οι παλιοί κανόνες του Μάαστριχτ, οι οποίοι προβλέπουν συνολικό ανώτατο όριο χρέους 60% και μέγιστο νέο χρέος ανά οικονομικό έτος 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, θεωρούνται ξεπερασμένοι στην τρέχουσα μορφή τους. Επίσης, επειδή προβλέπουν προγράμματα μείωσης του χρέους που χώρες όπως η Ιταλία δεν μπορούν να επωμιστούν.

Η Ε.Ε. σχεδιάζει εξατομικευμένα πολυετή σχέδια μείωσης του χρέους

Τον Απρίλιο, η Κομισιόν παρουσίασε σχέδιο νόμου σχετικά με τον τρόπο μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η κεντρική καινοτομία είναι τα εξατομικευμένα πολυετή σχέδια μείωσης του χρέους, για τα οποία η Επιτροπή της ΕΕ θα αποφασίζει ξεχωριστά με κάθε χώρα. Αυτά θα πρέπει να οδηγήσουν σε χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους.

Τα σχέδια μείωσης πρέπει να βασίζονται στη λεγόμενη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν λαμβάνονται υπόψη μόνο το ανώτατο όριο χρέους και το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Είναι ακριβώς αυτή η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που βρίσκεται στο επίκεντρο της τρέχουσας διαμάχης.

Άλλοι διάσημοι οικονομολόγοι αντικρούουν την κριτική αυτή. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες, Τζέρομιν Τσέτελμεγιερ, αμφισβητεί ότι τα σημερινά ασφάλιστρα κινδύνου για την Ιταλία ή την Ισπανία είναι πολύ χαμηλά. Εξάλλου, λέει, εξακολουθούν να είναι μερικές εκατοντάδες μονάδες βάσης πάνω από εκείνα του Bund και συνεπώς αντιπροσωπεύουν υψηλότερο κίνδυνο.

Φυσικά, η ΕΚΤ βοηθάει την Ιταλία με τις αγορές ομολόγων της, λέει ο οικονομολόγος. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αντισταθμίζει μόνο την αρνητική επίδραση που η ίδια δημιούργησε με την αλλαγή των επιτοκίων της. Αυτό είναι μοναδικό στην ιστορία του ευρώ. Επομένως, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι διαφορές των επιτοκίων είναι ακατάλληλες και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, που τώρα εργάζεται στο Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά στην Ουάσιγκτον, υποστηρίζει παρόμοια άποψη. «Δεν μπορώ να δω κανένα αναλυτικό ή οικονομικό πρόβλημα εδώ», υπογραμμίζει ο Μπλανσάρτ.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ έχει ως διακηρυγμένο στόχο τη μείωση των διαφορών επιτοκίων μεταξύ των ομολόγων των χωρών του ευρώ, λέει. Ως εκ τούτου, η κεντρική τράπεζα είναι επιτυχής. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί θεμελιώδες πρόβλημα για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Η Επιτροπή πρέπει πάντα να κάνει υποθέσεις για το πώς θα εξελιχθούν τα επιτόκια στο μέλλον - και να λάβει υπόψη της οποιαδήποτε δράση της ΕΚΤ.

Το πολύ-πολύ να υπάρξει πολιτικό πρόβλημα αν οι Γερμανοί πολιτικοί επικρίνουν ότι τα επιτόκια διατηρούνται τεχνητά χαμηλά. Αλλά αυτό δεν θα είχε καμία επίπτωση στην ορθότητα μιας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους.

Αναμένονται έντονες συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ

Ο Τσέτελμεγιερ, ωστόσο, βλέπει περιθώρια βελτίωσης στη μέθοδο της Κομισιόν. Για παράδειγμα, η Επιτροπή κάνει μόνο μια πρόχειρη διάκριση μεταξύ βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους, συγκεκριμένα χρέους με διάρκεια μικρότερη ή μεγαλύτερη του ενός έτους. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει με μεγαλύτερη ακρίβεια» τονίζει ο Τσέτελμέγιερ.

Στην πραγματικότητα, η ΕΕ ήθελε να αποφασίσει σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κανόνα για το χρέος μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο ανεστάλη στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, υποτίθεται ότι θα τεθεί και πάλι σε ισχύ τότε. Ωστόσο, είναι ήδη προβλέψιμο ότι οι συνομιλίες θα τραβήξουν και το επόμενο έτος, διότι αναμένονται έντονες συζητήσεις στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Επίσης, λόγω τέτοιων επικρίσεων, όπως από τον οικονομολόγο Μπρουκς, ο Τσέτελμεγιερ παρακαλεί τα κράτη - μέλη να πάρουν λίγο περισσότερο χρόνο, αν χρειαστεί, και να συζητήσουν λεπτομερέστερα τη μεθοδολογία της Κομισιόν.

«Η μεθοδολογία θα πρέπει να εγκριθεί από κοινού. Διαφορετικά, τα κράτη μέλη θα έχουν αργότερα την ιδέα ότι η Κομισιόν μαγειρεύει τη δική της σούπα» προειδοποιεί ο οικονομολόγος. Η συζήτηση για τις τεχνικές λεπτομέρειες θα καθυστερήσει τη συμφωνία για τους νέους κανόνες για το χρέος κατά μερικούς μήνες, αλλά θα αξίζει τον κόπο, καταλήγει η Handelsblatt.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι λένε τα «ημερομήνια» για τον «χειμώνα» της οικονομίας

Γιατί η HSBC στέλνει ισχυρό σήμα «αγοράς» για τις ελληνικές τράπεζες, τη Jumbo, τον ΟΠΑΠ και την Aegean

Ελληνικό δημόσιο χρέος, πορεία αντίθετη στο ρεύμα;

gazzetta
gazzetta reader insider insider