Καύσιμα: Τσουχτερές οι τιμές της επιστροφής – Η εξήγηση που δίνει η αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Τσουχτερές οι τιμές της επιστροφής – Η εξήγηση που δίνει η αγορά
Η τιμή της αμόλυβδης κινείται κοντά στα 2 ευρώ στην Αττική και αρκετά πάνω από αυτό το όριο σε πολλά ελληνικά νησιά.

Η τιμή της αμόλυβδης κινείται κοντά στα 2 ευρώ στην Αττική και αρκετά πάνω από αυτό το όριο σε πολλά ελληνικά νησιά ενώ το Brent παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις οι οποίες ωστόσο, δεν δικαιολογούν την αύξηση των τιμών στην ελληνική αγορά. Την Παρασκευή, το Brent διαπραγματευόταν λίγο κάτω από τα 84 δολάρια και παρ’ όλο που δεν θύμιζε σε τίποτα τον περυσινό Μάιο όπου ανήλθε στα 120 δολάρια, οι τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά τείνουν να προσεγγίσουν τα περυσινά επίπεδα τα οποία όμως καταγράφτηκαν λόγω της εκτόξευσης της τιμής.

Η δυσανάλογη αύξηση των τιμών στην ελληνική αγορά σε σχέση με την τιμή του Brent θεωρείται ένα ακόμη παράδοξο, ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι εξακολουθεί να ισχύει το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των πρατηρίων. Οι υψηλότερες τιμές φαίνονται σα να μην αποτελούν μια λογική συνέπεια της επίδρασης των παραγόντων ου διαμορφώνουν την τιμή (τιμή Brent, ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, τιμή Platts). Φυσικά, το γεγονός ότι οι φόροι και οι δασμοί αποτελούν σχεδόν το 50% της τελικής τιμής εξηγεί εν μέρει γιατί οι τιμές δεν μπορούν να καταγράψουν μια αξιοσημείωτη πτώση όσο χαμηλά και εάν πέσει το Brent. Αλλά η αγορά θεωρεί ότι το θέμα είναι ακόμη πιο σύνθετο.

Μέσα σε αυτό το μήνα η διυλιστηριακή τιμή της απλής αμόλυβδης αυξήθηκε κατά 11,5 λεπτά και το πετρέλαιο κίνησης και του πετρελαίου κίνησης κατά 14,5 λεπτά, κάτι που δεν συνάδει με τις κινήσεις των διεθνών τιμών.

«Αυτές οι τιμές, είναι τιμές που μας έρχονται απ’ έξω. Γνωρίζουμε όλοι πια πως βγαίνουν από κέντρα του εξωτερικού και είναι για τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης», εξήγησε ο Γιώργος Ασματόγλου, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων μιλώντας στο MEGA.

Σταθεροποίηση των τιμών τις επόμενες ημέρες

Η αγορά αναμένει μικρές μεταβολές στις τιμές τις επόμενες ημέρες (η ΠΟΠΕΚ ανακοίνωσε για σήμερα μικρές μεταβολές για τις διυλιστηριακές τιμές) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τρέχουσες τιμές δεν είναι υψηλές.

«Είχαμε ξαναπεί πως αν συνεχιστεί η υπάρχουσα συνθήκη, θα δούμε να ξεπερνά τα 2 ευρώ. Αυτό που φαίνεται στις επόμενες ημέρες, είναι μια σταθεροποίηση στις τιμές. Μια πολύ μικρή μείωση που δεν φαίνεται (0.1 λεπτό)», σημείωσε σχετικά ο κ. Ασμάτογλου.

Και πράγματι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,980 ευρώ το λίτρο καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και πλησιάζοντας το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ.

Παραμένει η εκτίμηση για τα 100 δολάρια

Οι εκτιμήσεις για υψηλές τιμές στο τέλος του έτους παραμένουν παρά τις διακυμάνσεις των τιμών τους τελευταίους μήνες. Το Brent θα μπορούσε να φτάσει στα 100 δολάρια ανά βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Standard Chartered. Οι προβλέψεις αυτές συνεπάγονται επίσης μεγάλη άντληση αποθεμάτων τα οποία αναμένεται να προσεγγίσουν τα 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο.

Η StanChart εκτιμά ότι η ζήτηση του Ιουνίου ήταν περίπου 0,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα κάτω από το υψηλό όλων των εποχών του Αυγούστου 2019, αλλά αναμένει ότι το ρεκόρ θα ξεπεραστεί τον τρέχοντα μήνα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο εξαιρετικά αποτελεσματικός περιορισμός της παραγωγής κυρίως χάρη στη Σαουδική Αραβία, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα ράλι τιμών που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του Brent πάνω από τα 100δολάρια το βαρέλι το τελευταίο τρίμηνο.

Μάλιστα, οι φόβοι για τη ζήτηση δείχνουν να κοπάζουν παρά τα ισχνά στοιχεία από την Κίνα. Η StanChart λέει ότι η απότομη σύσφιξη που εμφανίζεται στα περισσότερα ισοζύγια του Δευτέρα εξαμήνου αρχίζει να εξαπλώνεται και στις φυσικές αγορές και οι τιμές του πετρελαίου φαίνεται να υποστηρίζονται για να ξεπεραστούν τα αρνητικά νέα που έρχονται από την Κίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Χωρίς εκπλήξεις η επιστροφή των εκδρομέων - Οι παράγοντες που ανέκοψαν το ράλι

Καύσιμα: Πώς κινούνται οι τιμές εν όψει του Δεκαπενταύγουστου -Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί κατά το γέμισμα

Καύσιμα: Το νέο μέτωπο ακρίβειας, η έκρηξη τιμών και οι παρενέργειες στην αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider