Καύσιμα: Χωρίς εκπλήξεις η επιστροφή των εκδρομέων - Οι παράγοντες που ανέκοψαν το ράλι

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Χωρίς εκπλήξεις η επιστροφή των εκδρομέων - Οι παράγοντες που ανέκοψαν το ράλι
Πώς κινούνται οι τιμές στην ελληνική αγορά καυσίμων. Γιατί η αγορά δεν αναμένει το ράλι.

Χωρίς εκπλήξεις στις τιμές καυσίμων αναμένεται να γεμίσουν οι εκδρομείς του Αυγούστου για να επιστρέψουν στη βάση τους καθώς παράγοντες που επιδρούν στην παγκόσμια και την εσωτερική αγορά ανακόπτουν ένα πιθανό ράλι του πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται λίγο κάτω από τα 85 δολάρια μετά από μικρή, σύντομη άνοδο κοντά στα 87 δολάρια πριν από επτά ημέρες λόγω των ανησυχιών για την προσφορά. Ωστόσο οι αγορές στάθμισαν τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, έναντι της σύσφιξης των προμηθειών αργού στις ΗΠΑ ή αλλού.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 6,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute. Αυτή ήταν μια πολύ μεγαλύτερη πτώση από τα 2,3 εκατομμύρια που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στο μέτωπο της οικονομίας, τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του Ιουλίου ώθησαν ορισμένους οικονομολόγους να επισημάνουν τους κινδύνους ότι η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, μπορεί να δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης περίπου 5% χωρίς περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα.

Το Πεκίνο μείωσε τα βασικά επιτόκια πολιτικής για να στηρίξει την οικονομία αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη στήριξη για να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κορυφαίο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, ενθάρρυναν τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς κινούνται οι τιμές στην ελληνική αγορά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης κινείται στα 1,96 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,737. Η ΠΟΠΕΚ έχει ανακοινώσει ότι αναμένει αύξηση των τιμών χονδρικής της βενζίνης και μικρή μείωση του πετρελαίου κίνησης, αλλά όπως σημειώνει πηγή της αγοράς μιλώντας στο Insider.gr, «τα στοιχεία της αγοράς όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα δεν είναι ικανά να ενεργοποιήσουν κάποιο ράλι. Οι μικρές αυξομειώσεις είναι αναμενόμενες αλλά δεν θα κάνουν κάποια ιδιαίτερη διαφορά σε αυτό που θα πληρώσει στο τέλος ο καταναλωτής».

Πάντως, οι εκδρομείς που θα παραμείνουν στα νησιά θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές ξεπερνούν και τα 2,3 ευρώ το λίτρο. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στην Μήλο η τιμή της απλής αμόλυβδης φθάνει τα 2,337 ευρώ το λίτρο, στην Πάτμο τα 2, 31, στην Φολέγανδρο τα 2,245, στη Σίφνο τα 2,289, στην Πάρο τα 2,225 και στην Μύκονο τα 2,255.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Πώς κινούνται οι τιμές εν όψει του Δεκαπενταύγουστου -Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί κατά το γέμισμα

Απώλειες άνω του 1% για το πετρέλαιο

Καύσιμα: Το νέο μέτωπο ακρίβειας, η έκρηξη τιμών και οι παρενέργειες στην αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider