«Λίφτινγκ» στα μέτρα κατά της ακρίβειας ενόψει του «θερμού» φθινοπώρου

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λίφτινγκ» στα μέτρα κατά της ακρίβειας ενόψει του «θερμού» φθινοπώρου
Έρχονται αλλαγές στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», ενώ ετοιμάζεται και ειδικό καλάθι για τα σχολικά είδη ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία. Ποιες πρωτοβουλίες εξετάζει ακόμη το υπουργείο Ανάπτυξης.

Με το βλέμμα στην επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που θα φέρει νέα οικονομικά βάρη στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά, τα αρμόδιά υπουργεία προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα στην «μάχη» κατά της ακρίβειας. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στις επόμενες εβδομάδες προωθούνται αλλαγές στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» και νέες πρωτοβουλίες για την επιπλέον μειώσεις τιμών στο σουπερμάρκετ, ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για το Market Pass.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας με την Ένωση Σουπερμάρκετ Ελλάδας. Έτσι αναμένεται να υπάρξει Υπουργική Απόφαση, η οποία θα προβλέπει πως στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» θα πρέπει να περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν ανά κατηγορία, εφ’ όσον το σουπερμάρκετ διαθέτει προϊόν στην εν λόγω κατηγορία. Ακόμη, θα καθιερωθεί και η δημιουργία δεύτερου σημείου πώλησης ιδιαίτερης προβολής για τα προϊόντα του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» στα μεγάλα καταστήματα σούπερ μάρκετ όπου είναι χωροταξικά εφικτό.

Ακόμη στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να προβάλλονται στην πλατφόρμα e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τα προϊόντα στα οποία έχει επέλθει μόνιμη μείωση τιμής στον τιμοκατάλογο του προμηθευτή μεγαλύτερη από 5%. Δεν αποκλείεται, ακόμη, στην ερχόμενη Υπουργική Απόφαση να αφαιρεθούν και κάποιες κατηγορίες προϊόντων του «καλαθιού» που δεν αγοράζονται συχνά από τους καταναλωτές και να αντικατασταθούν από άλλες.

Έρχεται «καλάθι» για τα σχολικά

Ειδική μέριμνα δίνεται και για τα σχολικά είδη, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Ήδη καθορίστηκαν εννέα σχολικά είδη (σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια, μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, χρωματιστοί μαρκαδόροι, στυλό, γόμες, ξύστρες, διαβήτες/χάρακες), στα οποία επιβάλλεται ανώτατο όριο στο περιθώριο μεικτού κέρδους.

Τα είδη αυτά θα αποτελέσουν και τη βάση για το «καλάθι σχολικών ειδών», το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες, στα πρότυπα των θεματικών «καλαθιών» που είχαν θεσπιστεί το περασμένο Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Στο καλάθι αυτό αναμένεται να συμμετάσχουν τα σουπερμάρκετ, οι αλυσίδες παιχνιδιών και ειδών τεχνολογίας και εθελοντικά και όλα τα βιβλιοπωλεία-χαρτοπωλεία.

Αντίστροφή μέτρηση για το Market Pass

Παράλληλα ο Σεπτέμβριος δείχνει να είναι ο μήνας των πληρωμών για το Market Pass, ενώ τον ίδιο μήνα αναμένεται να καταβληθεί και το Youth Pass για τους νέους που θα συμπληρώσουν τόσο το 18ο και το 19ο έτος της ηλικίας τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα νέων δηλώσεων για το Market Pass εκτιμάται ότι θα ανοίξει στο τέλος Αυγούστου και σε αυτή θα μπαίνουν οι νέοι δικαιούχοι και όχι οι παλαιοί, αφού για αυτούς η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δικαιούχοι του νέου κύκλου για το Market Pass θα είναι περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά.

Tο σενάριο που προκρίνεται αυτή την στιγμή, είναι να υπάρξει μία εφάπαξ πληρωμή για τους δικαιούχους του Market Pass, πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου. Τότε ή ίσως και λίγο αργότερα - αρχές Οκτωβρίου - τοποθετείται χρονικά και η καταβολή του Youth Pass.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα - Γραφεία: Πού φτάνουν τα ενοίκια σε prime «πράσινους» χώρους της Αθήνας – Η τάση, η «λάμψη», οι επενδύσεις και οι αποδόσεις

Στο πικ της φτάνει η σεζόν τον Δεκαπενταύγουστο - Τα διαφοροποιητικά στοιχεία

Ενέργεια: Νέο ρεκόρ στη διείσδυση των ΑΠΕ το 1ο εξάμηνο του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider