Τουρκία: Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2021

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρκία: Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2021
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου τους τελευταίους τρεις μήνες, καθιστώντας τις εξαγωγές των τουρκικών προϊόντων πιο ελκυστικές.

Σημαντικό «γύρισμα» καταγράφηκε στο ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών της Τουρκίας για τον Ιούνιο, καθώς εμφάνισε πλεόνασμα για πρώτη φορά από τον φθινόπωρο του 2021.

Όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας την Παρασκευή, παρουσιάστηκε πλεόνασμα 674 εκατ. δολάρια στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έναντι ελλείμματος 7,93 δισ. δολάρια τον Μάιο. Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας από τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του FactSet.

Η «στροφή» οφείλεται σε καθαρό πλεόνασμα στις υπηρεσίες ύψους 5,02 δισ. δολαρίων, με τα ταξίδια να καταγράφουν πλεόνασμα 4,20 δισ. δολαρίων, καθώς ξεκίνησε η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος.

Τα αγαθά, ωστόσο, κατέγραψαν έλλειμμα ύψους 3,70 δισ. δολαρίων.

Όπως σημειώνει το Dow Jones Newswire, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου τους τελευταίους τρεις μήνες, καθιστώντας τις εξαγωγές των τουρκικών προϊόντων πιο ελκυστικές, αλλά και αυξάνοντας τις τιμές των εισαγωγών για τους καταναλωτές της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Πέρασ' ο θυμός - Με ελπίδα θα ψηφίσουν - Πού βάζει τον πήχη η Άννα για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Έρχονται φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις - Ποια σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι

Φθηνό ρεύμα στους κοινωνικά ευάλωτους: Στην αφετηρία η νέα εκδοχή του «Απόλλων»

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider