Ρωσία: Από τις 15 Αυγούστου οι δοκιμές για το ψηφιακό ρούβλι, με «στόχο» τις περισσότερες διασυνοριακές πληρωμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Από τις 15 Αυγούστου οι δοκιμές για το ψηφιακό ρούβλι, με «στόχο» τις περισσότερες διασυνοριακές πληρωμές
Η πιλοτική δοκιμή θα περιλαμβάνει άνοιγμα ψηφιακών πορτοφολιών, πραγματοποίηση αγορών με ψηφιακά ρούβλια και μεταφορές μεταξύ περίπου 600 πελατών και 30 εταιρειών από 11 πόλεις.

Η Ρωσία θα αρχίσει να εφαρμόζει πιλοτικά το ψηφιακό της ρούβλι στους καταναλωτές στις 15 Αυγούστου, μετά από μια μακρά δοκιμαστική φάση με τις τράπεζες, δήλωσε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των διασυνοριακών πληρωμών της.

Η Ρωσία, όπως και πολλές άλλες χώρες, αναπτύσσει ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC) -ψηφιακά κουπόνια που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες - τα τελευταία δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και να αντιμετωπίσει κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin.

«Αναμένουμε να δοκιμάσουμε επιχειρήσεις με πραγματικούς πελάτες», δήλωσε την Τετάρτη η πρώτη υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, Όλγκα Σκορομπογκάτοβα. Η πιλοτική δοκιμή θα περιλαμβάνει άνοιγμα ψηφιακών πορτοφολιών, πραγματοποίηση αγορών με ψηφιακά ρούβλια και μεταφορές μεταξύ περίπου 600 πελατών και 30 εταιρειών από 11 πόλεις.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει τελικά στη Ρωσία να αναπτύξει διασυνοριακές πληρωμές με άλλες χώρες που εκδίδουν ψηφιακά νομίσματα, ανέφερε η Ρωσία αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Η Μόσχα αντιμετωπίζει μια πιεστική ανάγκη να αναπτύξει την υποδομή πληρωμών της από τότε που οι εκτεταμένες δυτικές κυρώσεις σε αντίθεση με τις ενέργειές της στην Ουκρανία απέκλεισαν τη Ρωσία από μεγάλες εκτάσεις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το ψηφιακό ρούβλι έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί ευρέως το 2025. Το επόμενο έτος, η κεντρική τράπεζα θα διευρύνει τον κατάλογο των συμμετεχόντων, με άλλες 19 τράπεζες να επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πιλοτική εφαρμογή, σημείωσε η Σκορομπογκάτοβα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η αξία της Novo Nordisk ξεπέρασε το ΑΕΠ της Δανίας!

Σε υψηλό 15 ετών οι τιμές του ρυζιού - Αύξηση 50% σε ένα χρόνο

CVC: Εξετάζει επένδυση σε IPO γερμανικής εταιρείας, ύψους 7 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider