Ρωσία: Ετοιμάζεται το ψηφιακό ρούβλι, εν μέσω των πιέσεων από τις κυρώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Ετοιμάζεται το ψηφιακό ρούβλι, εν μέσω των πιέσεων από τις κυρώσεις
Οι συναλλαγές με το ψηφιακό ρούβλι θα είναι δωρεάν για τους ιδιώτες, ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να καταβάλλουν τέλος 0,3% επί των συναλλαγών.

Η Ρωσία προχωρά τα σχέδια της για την παρουσίαση του ψηφιακού ρουβλιού, την ώρα που οι κυρώσεις της Δύσης λόγω του πολέμου και της εισβολής στην Ουκρανία πιέζουν τη ρωσική οικονομία.

Η σχετική νομοθεσία για το ψηφιακό ρούβλι αναμένεται να τεθεί την Τετάρτη στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, το άνω Σώμα του κοινοβούλιου. Σύμφωνα με το Bloomberg, εφόσον η νομοθεσία εγκριθεί και υπογραφεί σε νόμο από τον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, τότε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μπορεί να ξεκινήσει τις δοκιμές για το ψηφιακό ρούβλι ακόμα και μέσα στον Αύγουστο.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή 15 ρωσικών τραπεζών. Θα επιτρέψει σε ιδιώτες και εταιρείες να ανοίξουν ένα ψηφιακό πορτοφόλι στην πλατφόρμα της κεντρικής τράπεζας, το οποίο θα είναι προσβάσιμο μέσω οποιουδήποτε ρωσικού δανειστή. Οι συναλλαγές με το ψηφιακό ρούβλι θα είναι δωρεάν για τους ιδιώτες, ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να καταβάλλουν τέλος 0,3% επί των συναλλαγών, σύμφωνα με τις οδηγίες της τράπεζας.

Η πιέση των κυρώσεων και οι διασυνοριακές πληρωμές

Το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά 18% έναντι του δολαρίου μέσα στο 2023, η χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, πίσω μόνο από τη λίρα της Τουρκίας και το πέσο της Αργεντινής. Η μείωση των εσόδων από την ενέργεια και η ανάκαμψη των εισαγωγών συνδυάζονται για να μειώσουν το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας, ενώ οι δαπάνες που συνδέονται με τον πόλεμο εξαντλούν τον προϋπολογισμό.

Ορισμένοι νομοθέτες θεωρούν το ψηφιακό ρούβλι ως έναν πιθανό τρόπο για να διευκολύνει η Ρωσία τις διασυνοριακές πληρωμές.

«Στο σημερινό περιβάλλον, είναι σημαντικό να έχουμε ανεξάρτητα μέσα πληρωμών και κανάλια χρηματοοικονομικών πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις συναλλαγές μας με ξένους εταίρους» ανέφερε ο Νικολάι Ζουράβλεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, μιλώντας στο Οικονομικό Συνέδριο της Τράπεζας της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών με τα ψηφιακά νομίσματα

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) που δημοσιεύτηκε προς ημέρων σημειωνόταν πως ένας μεγάλος αριθμός, συνολικά 24, κεντρικών τραπεζών σε αναπυσσόμενες και ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες του κόσμου, θα έχει υιοθετήσει μέχρι το 2030 ψηφιακά νομισμάτα.

Τα περισσότερα από τα νέα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDCs) θα προκύψουν στο χώρο της λιανικής, όπου έντεκα κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα βήματα των ομολόγων τους στις Μπαχάμες, την Ανατολική Καραϊβική, την Τζαμάικα και τη Νιγηρία, οι οποίες ήδη λειτουργούν ζωντανά ψηφιακά νομίσματα λιανικής πώλησης.

Στην πλευρά της χονδρικής πώλησης, η οποία θα μπορούσε στο μέλλον να επιτρέψει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν πρόσβαση σε νέες λειτουργίες, εννέα κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να εγκαινιάσουν CBDCs, σύμφωνα με την BIS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: «Πάλη» μεταξύ των πληθωρισμών από την Ευρωζώνη και τη Βρετανία

Κίνα: Δίνει έμφαση στα πνευματικά δικαιώματα – Πώς επενδύει στις ψηφιακές τεχνολογίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider