Βρετανία: Κάμψη στις τιμές κατοικιών τον Ιούλιο, αλλά με σημάδια «αντοχής» του κλάδου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Κάμψη στις τιμές κατοικιών τον Ιούλιο, αλλά με σημάδια «αντοχής» του κλάδου
Η μέση τιμή κατοικίας στη χώρα είναι κατά 45.000 στερλίνες πιο πάνω από τα επίπεδα του 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού.

Υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία για τον Ιούλιο, σύμφωνα με την εταιρεία ενυπόθηκων δανείων Halifax, με τον κλάδο ωστόσο να φανερώνει ανθεκτικότητα εν μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, σε μηνιαίο επίπεδο οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,3% έναντι πτώση 0,1% τον Ιούνιο.

Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές συρρικνώθηκαν κατά 2,4% έναντι πτώσης 2,6% τον Ιούνιο όταν και σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2011.

Η μέση τιμή κατοικίας στη χώρα είναι κατά 45.000 στερλίνες πιο πάνω από τα επίπεδα του 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με την Halifax.

Στην έκθεση της Halifax σημειώνεται ότι η ζήτηση από τους αγοραστές που αγοράζουν για πρώτη φορά αντέχει, καθώς ορισμένοι από αυτούς αναζητούν μικρότερα σπίτια για να αντισταθμίσουν την αύξηση του κόστους δανεισμού από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.

Ωστόσο, ο τομέας των αγοραπωλησιών προς ενοικίαση φάνηκε να δέχεται πιέσεις, γεγονός που ενδεχομένως υποδηλώνει ότι περισσότερες κατοικίες θα τεθούν προς πώληση, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την μακροχρόνια έλλειψη ακινήτων στην αγορά, παράγοντα που κρύβεται πίσω από τις υψηλές αποτιμήσεις.

Η Κιμ Κίνερντ, επικεφαλής της Halifax , δήλωσε ότι οι τιμές των κατοικιών είναι πιθανό να συνεχίσουν να μειώνονται και το επόμενο έτος. «Με βάση τις τρέχουσες οικονομικές υποθέσεις μας, αναμένουμε ότι πρόκειται για μια σταδιακή και όχι απότομη πτώση, η οποία είναι απίθανο να αντιστρέψει πλήρως την αύξηση των τιμών των κατοικιών που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια» ανέφερε η ίδια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο - Αρνητικός πρωταγωνιστής η αυτοκινητοβιομηχανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider