DBRS: Τι θα κρίνει την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DBRS: Τι θα κρίνει την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα
Οι συνθήκες που οδηγούν την Ελλάδα προς την επενδυτική βαθμίδα θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, θα επιταχύνουν τις ξένες επενδύσεις και θα βελτιώσουν το λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες, όπως σημειώνει η Nichola James, Co-Head of Global Sovereign Ratings της DBRS Morningstar.

Οι συνθήκες που οδηγούν την Ελλάδα προς την επενδυτική βαθμίδα θα φέρουν μια ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, θα επιταχύνουν τις ξένες επενδύσεις και θα βελτιώσουν το λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες, όπως σημειώνει η Nichola James, Co-Head of Global Sovereign Ratings της DBRS Morningstar.

Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να βελτιωθούν σχετικά, λόγω της καλύτερης αντίληψης για τον κίνδυνο και το ρίσκο, παρά το πλαίσιο των ακόμη πιο αυστηρών παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, που σχετίζονται με το γεγονός ότι ο πλήρης αντίκτυπος της άμεσης και επιθετικής νομισματικής σύσφιξης δεν έχει ακόμη φανεί.

Πιο συγκεκριμένα, η James τονίζει πως «θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις βελτιώσεις στις οικονομικές προοπτικές και τη δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε μια πτωτική τροχιά, αλλά και τη συνολική σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου, καθώς όλα οδηγούν την Ελλάδα στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας. Το κύριο ερώτημα που έχει μέχρι στιγμής κρατήσει την Ελλάδα μακριά από την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα είναι η διάρκεια αυτής της προόδου».

Από την τελευταία μας αξιολόγηση της DBRS στις 10 Μαρτίου του 2023 και παρά την αβεβαιότητα ενόψει των πρόσφατων εκλογών, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε και πάλι την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τη DBRS, αναμένεται να ακολουθήσει άλλη μια περίοδος πολιτικής συνέχειας που θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύει τις επενδύσεις.

«Σημειώνουμε ότι οι πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης φαίνονται σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες με τις προσδοκίες» σχολιάζει η James. Τα σχέδια εκσυγχρονισμού του συστήματος δικαιοσύνης και του συστήματος δημόσιας υγείας, μαζί με βελτιώσεις στην εκπαίδευση, θα συμβάλουν στην επίτευξη μακροχρόνιων οφελών. Επιπλέον, η ατζέντα δεν αναμένεται να εμποδίσει την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα αποπληρώνει το χρέος των επίσημων πιστωτών της και έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Από τον Μάιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι χαμηλότερη αυτή της Ιταλίας. Ωστόσο, τα ζητήματα του παρελθόν που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, τα ακόμη υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, θα παραμείνουν βασικές προκλήσεις. Τα πραγματικά επιτόκια και η δυναμική της ανάπτυξης θα μπορούσαν να είναι λιγότερο ευνοϊκές στο μέλλον, τονίζοντας την ανάγκη για συνέχισης της πειθαρχημένης πολιτικής.

Η χώρα έχει περάσει από μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, συχνά επώδυνη, αλλά σταθεροποίησε με επιτυχία τα δημοσιονομικά της. Οι κυβερνήσεις που πέρασαν έχουν επίσης εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Μια κρίση όπως η πανδημία του κορονοϊού δείχνει ότι μια διαφοροποιημένη παραγωγική οικονομία με δημοσιονομικό χώρο, μπορεί να θωρακίσει μια οικονομία από εξωτερικούς κραδασμούς. Αυτό φάνηκε επίσης όταν προέκυψε η ανάγκη για μέτρα ενεργειακής στήριξης.

«Ως αποτέλεσμα, θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την ανθεκτικότητά της με την πάροδο των ετών με πλεονασματικό προϋπολογισμό για κάθε έτος από το 2016 έως το 2019 με το έλλειμμα να μειώνεται από το 9,7% του ΑΕΠ το 2020 στο 7,1% το 2021 και σε 2,3% πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat. Ο δείκτης δημόσιου χρέους έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2020, λόγω της πειθαρχημένης προσέγγισης για τη διαχείριση της κρίσης, της σταθερής οικονομικής ανάκαμψης και της σημαντικής έκρηξης του πληθωρισμού». καταλήγει η James.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι περιμένει η Αθήνα από τη Scope – Τα σημαντικά νέα… από Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider