Φυσικό αέριο: Πτώση στα συμβόλαια της Ευρώπης, μετά από την «εκτόξευση» λόγω του καύσωνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Πτώση στα συμβόλαια της Ευρώπης, μετά από την «εκτόξευση» λόγω του καύσωνα
Οι αγορές εστιάζουν στο κατά πόσο ο καύσωνας στην ήπειρο μας θα επηρεάσει την ενεργειακή ζήτηση.

Πτωτικά κινούνται τα συμβόλαια του φυσικού αερίου για την ευρωπαϊκή αγορά την Τετάρτη, μετά από τη μεγάλη χθεσινή άνοδο που σημείωσαν και καθώς οι αγορές εστιάζουν στο κατά πόσο ο καύσωνας στην ήπειρο μας θα επηρεάσει την ενεργειακή ζήτηση.

Στις 11:00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ έπεφταν 4,17% στα 25.940 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την Τρίτη είχαν ξεπεράσει τα 29.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ημερήσια άνοδο που ξεπέρασε πρόσκαιρα το +7%.

Ο καύσωνας στην Ευρώπη και η ζήτηση

Η πτώση υποδηλώνει ότι οι ανησυχίες για τις προμήθειες μειώνονται, παρόλο που οι ακραίες θερμοκρασίες σε ορισμένα μέρη της ηπείρου εξακολουθούν να δοκιμάζουν την ικανότητα της αγοράς να αντιμετωπίσει την υψηλότερη ζήτηση.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, το 2022 η Ευρώπη εξήλθε από τη ενεργειακή κρίση με άφθονα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, γεγονός που παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας ότι θα καταφέρει να αναπληρώσει επαρκή αποθέματα καυσίμων ενόψει του επόμενου χειμώνα. Οι εγκαταστάσεις είναι ήδη γεμάτες κατά 82%, πολύ πάνω από τον εποχικό μέσο όρο, ενώ οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Νορβηγία συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ωστόσο, ο καύσωνας έχει προκαλέσει πυρκαγιές από την Ελλάδα έως την Ελβετία, ενώ η Ρώμη και η περιοχή της Καταλονίας στην Ισπανία κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών, αυξάνοντας τη ζήτηση καυσίμων για την κάλυψη των αναγκών ψύξης.

Στην Ιταλία η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευθεί, με την επταήμερη κυλιόμενη μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να διαμορφώνεται την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία της Terna SpA. Οι παραδοσιακοί θερμοηλεκτρικοί σταθμοί συνέβαλαν σε περισσότερο από το ήμισυ της πραγματικής παραγωγής της ημέρας.

Παρόλο που ο χειρότερος καύσωνας βρίσκεται στο ευρωπαϊκό νότο, οι αγορές φυσικού αερίου αυξάνονται επίσης στη Βρετανία, όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της εποχής. Η συνολική ζήτηση εκτοξεύεται τώρα στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί τελευταία φορά τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φλώρινα: Στα τέλη του 2023 οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών στο δίκτυο φυσικού αερίου

Ευρωαγορές: «Πάλη» μεταξύ των πληθωρισμών από την Ευρωζώνη και τη Βρετανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider