Βρετανία: Η αύξηση των επιτοκίων «έσβησε» πλούτο 2 τρισ. στερλινών από τα νοικοκυριά 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Η αύξηση των επιτοκίων «έσβησε» πλούτο 2 τρισ. στερλινών από τα νοικοκυριά 
H μεγαλύτερη μείωση πλούτου ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συντριπτικό πλήγμα έχει δεχθεί ο πλούτος των νοικοκυριών της Βρετανίας μέσα σε ένα μόλις έτος, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και του υψηλού κόστους διαβίωσης το οποίο αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με έκθεση του think-tank Resolution Foundation που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν χανεί 2,1 τρισ. στερλίνες (2,75 τρισ. δολάρια) σε όρους πλούτου των νοικοικυριών, όταν το 2021 ο πλούτος των νοικοκυριών υπολογιζόταν σε 17,54 τρισ. στερλίνες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση πλούτου ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος -από 840% σε 650% μέχρι τις αρχές του 2023- από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπενθυμίζεται πως η BoE έχει προχωρήσει από τον Δεκέμβριο του 2021 σε 13 αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη Βρετανική οικονομία και την επαναφορά του στα επίπεδα του 2%. Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,7%, πολύ πάνω από τον στόχο της τράπεζας.

Το βασικό επιτόκιο της BoE διαμορφώνεται πλέον στο 5%, με πρόθεση για περαιτέρω αυξήσεις, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της τράπεζας. Τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν στο 0,1%.

Μπορούν να ωφεληθούν οι νέοι;

«Εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά, η συνεχιζόμενη διάβρωση του πλούτου των νοικοκυριών θα τερματίσει μια 40ετή άνθηση των περιουσιακών στοιχείων που έχει επιδεινώσει την ανισότητα των γενεών, η οποία προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών των κατοικιών που βοήθησε τους ηλικιωμένους αλλά άφησε εκτός τους νεότερους, αναφέρει η έκθεση.

Οι νεότεροι θα μπορούσαν επίσης να αισθανθούν το όφελος από τα υψηλότερα επιτόκια στις συνταξιοδοτικές τους αποταμιεύσεις, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, όταν τα περιουσιακά στοιχεία τείνουν να κατέχονται από τις μεγαλύτερες γενιές, μπορεί να δούμε την αύξηση των επιτοκίων να αντιστρέφει την αύξηση των διαφορών στον πλούτο» σημειώνεται στην έκθεση

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Στο +6,3% η ανάπτυξη το 2ο τρίμηνο - Σε νέο ιστορικό υψηλό η ανεργία στους νέους

Τεχνητή Νοημοσύνη: Παρά την αξία του 1 τρισ. δολαρίων, μπορεί να αποδειχθεί «η μεγαλύτερη φούσκα» όλων των εποχών

gazzetta
gazzetta reader insider insider