Τζεντιλόνι: Θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα για τη μείωση του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζεντιλόνι: Θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα για τη μείωση του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη
Πηγή: Associated Press
«Ο γενικός πληθωρισμός θα φτάσει κοντά στον στόχο του 2% το 2024» εκτίμησε ο Επίτροπος της Κομισιόν.

Την άποψη πως ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει με πιο ηπιότερους ρυθμούς από αυτούς που αναμενόταν εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξη του στο Bloomberg.

Ο Ιταλός αξιωματούχος σημείωσε πως «θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα» για τη μείωση του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Σχετικά με τον γενικό πληθωρισμό, ο Τζεντιλόνι ανέφερε πως αυτός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% -που έχει τεθεί από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- μέσα στο 2024.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ προχωρά σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίω της από το καλοκαίρι του 2022 με στόχο να ρίξει τον πληθωρισό στο 2%. Για τον Ιούνιο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,5% από 6,1% τον Μάιο και ο δομικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 5,4% από 5,3% τον Μάιο.

Και οι δύο μετρήσεις είναι σημαντικά πάνω από τα επίπεδα του 2%.

Για τις δράσεις κατά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Εξάλλου και σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act) της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Ο Τζεντιλόνι είπε η Ευρώπη διαθέτει σήμερα επαρκή κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης στο άμεσο μέλλον, χάρη σε προγράμματα όπως το Next Generation EU, ύψους 800 δισ. ευρώ, το οποίο ισχύει έως το 2026.

Όμως οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αυξήσουν τον προϋπολογισμό για την πράσινη μετάβαση του παραγωγικού της συστήματος μετά τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους, ενδεχομένως μέσω της ιδέας ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας που θα αντλήσει δισ. σε κρίσιμες βιομηχανικές πρωτοβουλίες όπως οι πράσινες τεχνολογίες, σημείωσ ο Τζεντιλόνι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τεχνητή Νοημοσύνη: Παρά την αξία του 1 τρισ. δολαρίων, μπορεί να αποδειχθεί «η μεγαλύτερη φούσκα» όλων των εποχών

gazzetta
gazzetta reader insider insider