Εξωδικαστικός: Έρχονται μεγαλύτερα «κουρέματα» και πέναλτι σε κακοπληρωτές

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξωδικαστικός: Έρχονται μεγαλύτερα «κουρέματα» και πέναλτι σε κακοπληρωτές
Σε αρκετά προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την βελτίωση του αλγόριθμου που βγάζει τις αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις, ώστε να διακρίνει ποιοι οφειλέτες χρειάζονται μεγαλύτερη διαγραφή χρέους. Εξετάζεται να υπάρξει σοβαρή επίπτωση για όσους χρησιμοποιούν παρελκυστικά την διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό με στόχο την περαιτέρω ώθηση στις ρυθμίσεις οφειλών, αναμένονται το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, εξετάζονται μεγαλύτερα «κουρέματα», αλλά και ποινές για όσους δεν εξυπηρετούν τις ρυθμισμένες δόσεις των δανείων τους, με διπλή στόχευση των νέων βελτιώσεων: να διευκολύνουν τους συνεργάσιμους δανειολήπτες και να αποθαρρύνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε αρκετά προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την βελτίωση του αλγόριθμου που βγάζει τις αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού. Ύστερα από δύο χρόνια λειτουργίας του, ο αλγόριθμος θα περάσει στην δεύτερη φάση του, με στόχο να μπορεί να δίνει καλύτερες ρυθμίσεις, με μεγαλύτερο ποσοστό διαγραφής χρέους. Το σκεπτικό είναι να μπορεί να διακρίνει ποιος οφειλέτης έχει ανάγκη μεγαλύτερου «κουρέματος», αντιπαραβάλλοντας το ύψος της οφειλής με την αξία του ακινήτου του. Έτσι π.χ., αν ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ που δεν εξυπηρετείται έχει ως εμπράγματη εξασφάλιση ακίνητο αξίας 50.000 ευρώ, ο αλγόριθμος θα μπορεί να διακρίνει ότι πρέπει να διαμορφώσει την προτεινόμενη ρύθμιση πιο κοντά στην πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, προσφέροντας μεγαλύτερο «κούρεμα» της οφειλής.

Στον αντίποδα, οι βελτιώσεις στον αλγόριθμο θα καταστήσουν ευκολότερο το «ξεσκαρτάρισμα» αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, έχει δοθεί ρύθμιση, ο οφειλέτης την έχει τυπικά αποδεχτεί, αλλά στην πράξη δεν εξυπηρετεί τις μηνιαίες δόσεις. Πέραν της δουλειάς του αλγόριθμου, εξετάζεται να υπάρξουν διατάξεις ώστε ο μηχανισμός του Εξωδικαστικού να προστατεύεται από στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις ρυθμίσεις της πλατφόρμας και μπαίνουν σε αυτήν για να «ροκανίζουν» τον χρόνο χωρίς να πληρώνουν την οφειλή τους. Προφανώς, στις περιπτώσεις αυτές οι πιστωτές έχουν την δυνατότητα καταγγελίας της ρύθμισης. Όμως, πέραν αυτού, εξετάζεται να υπάρξει σοβαρή επίπτωση για όσους χρησιμοποιούν παρελκυστικά την διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Το εργαλείο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού έχει ανεβάσει ταχύτητες και οι χρηματοδοτικοί φορείς επιδιώκουν και οι ίδιοι την πλήρη αξιοποίησή του για ρυθμίσεις οφειλών. Κατά τη χθεσινή συνάντηση των Servicers με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αναφέρθηκε ότι οι ρυθμίσεις και δη αυτές μέσω Εξωδικαστικού ενδιαφέρουν πολύ την κυβέρνηση. Μάλιστα, ο ΥΠΕΘΟ φέρεται να ζήτησε ενημέρωση από τους Servicers για το πόσα δάνεια αφορούν σε ιδιώτες, πόσα είναι στεγαστικά, πόσα συνδέονται με πρώτη κατοικία κ.λπ., ενδιαφέρον δηλωτικό των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να προβεί σε στρατηγικές παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Οι Servicers ανέφεραν ότι οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού αυξάνουν, καθώς μέχρι τον Ιούνιο έγιναν 6.254 επιτυχείς ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε 2,33 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών. Παράλληλα, διμερώς με τους οφειλέτες έχουν ρυθμιστεί δάνεια 3,4 δισ. ευρώ - 30% περισσότερα από το 2022 -, ποσό που ξεπέρασε τον στόχο των ρυθμίσεων 3,2 δισ. ευρώ που είχαν θέσει οι Servicers για το α΄ εξάμηνο του 2023.

Σημειώνεται ότι το 2022 οι Εταιρείες Διαχείρισης διαχειρίστηκαν δάνεια κοντά στα 90,5 δισ. ευρώ για λογαριασμό funds και τραπεζών. Από τα υπό διαχείριση δάνεια των 90,5 δισ. ευρώ, ποσοστό 82% αφορούσε σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και το υπόλοιπο 18% σε εξυπηρετούμενα. Από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ποσό 67,2 δισ. ευρώ ήταν απαιτήσεις που έχουν αγοραστεί από επενδυτές (funds), ενώ δάνεια 23,2 δισ. ευρώ έχουν ανατεθεί προς διαχείριση στους Servicers από τις τράπεζες.

Οι ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2022 αφορούν το 26,9% του συνολικού υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ρυθμισμένων ανοιγμάτων αφορά μακροπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης (51%) και ακολουθούν οι λύσεις οριστικής διευθέτησης (36%) και οι βραχυπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης (13%). Σημειώνεται ότι με στοιχεία Δεκεμβρίου 2022 το υπόλοιπο των ρυθμισμένων ανοιγμάτων στα οποία έχουν εφαρμοστεί λύσεις οριστικής διευθέτησης ανήλθε σε 6,5 δισ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα υπόλοιπα για τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις ήταν 2,4 δισ. ευρώ και για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις 9,2 δισ. ευρώ. Οι πιο συνήθεις τύποι μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων είναι οι λύσεις παράτασης διάρκειας, μερικής διαγραφής οφειλής και διαχωρισμός οφειλής, με ποσοστό 27%, 33% και 29% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κόκκινα δάνεια: Έρχονται νέοι κανόνες για servicers και funds

Εταιρείες Διαχείρισης: Πώς χειρίστηκαν δάνεια 90,5 δισ. ευρώ - Τι ρύθμισαν, τι «κούρεψαν», τι έβγαλαν σε πλειστηριασμό

Έτοιμο το νομοσχέδιο για τους Servicers – Πώς θα επιστρέψουν τα υγιή δάνεια του «Ηρακλή» στις τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider