Ημιαγωγοί: Νέοι περιορισμοί της Ολλανδίας στην ASML για τις εξαγωγές στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ημιαγωγοί: Νέοι περιορισμοί της Ολλανδίας στην ASML για τις εξαγωγές στην Κίνα
Η ASML έχει σχεδόν μονοπώλιο στις μηχανές που χρειάζονται οι κατασκευαστές  για να παράγουν τα πιο προηγμένα τσιπ.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας έθεσε νέους περιορισμούς στην ASML για τις εξαγωγές μηχανημάτων που κατασκευάζουν τσιπ ημιαγωγών στην Κίνα.

Ο νέος κανονισμός ελέγχου των εξαγωγών θα αναγκάσει την ASML να ζητήσει άδειες εξαγωγής για την αποστολή ορισμένων προηγμένων συστημάτων λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας (DUV). Σύμφωνα με το Bloomberg, τα μέτρα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ολλανδική Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Παρασκευή, θα τεθούν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Παρόλο που τα μέτρα δεν αναφέρουν συγκεκριμένα την Κίνα ή την ASML, έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τις αποστολές τριών μοντέλων μηχανημάτων της εταιρείας στην ασιατική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως η ASML είναι ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών παγκοσμίως, με σχεδόν μονοπώλιο στις μηχανές που χρειάζονται οι κατασκευαστές για να παράγουν τα πιο προηγμένα τσιπ.

«Προχωρήσαμε σε αυτό το βήμα προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας. Είναι καλό που οι ενδιαφερόμενες εταιρείες γνωρίζουν τώρα πού βρίσκονται. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προσαρμοστούν εγκαίρως στους νέους κανονισμούς», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, Λίσχα Στσχρεινμάχερ.

Οι περιορισμοί αναμένεται να εμποδίσουν τις αποστολές των TWINSCAN NXT:2000i, NXT:2050i και NXT:2100i, τα οποία είναι όλα μοντέλα DUV εμβάπτισης, όπως ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg. Η ASML απαγορεύεται ήδη να πωλεί την πιο πρωτοποριακή τεχνολογία της, τη λεγόμενη λιθογραφία ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας, σε κινεζικές εταιρείες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πιέζει την Ολλανδία και άλλα κράτη να βοηθήσουν να σταματήσει η Κίνα να αναπτύξει περαιτέρω τη δική της βιομηχανία τσιπ, να σημειώσει πρόοδο σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική πληροφορική και να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Οι ΗΠΑ έθεσαν τους δικούς τους εκτεταμένους περιορισμούς στις εξαγωγές, περιορίζοντας την πώληση ορισμένων προηγμένων ημιαγωγών και τεχνολογιών κατασκευής τσιπ σε κινεζικές εταιρείες.

Τον Ιανουάριο, Ολλανδοί και Ιάπωνες αξιωματούχοι συμφώνησαν κατ' αρχήν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Μαζί, οι τρεις χώρες είναι οι κορυφαίες πηγές μηχανημάτων στον κόσμο και διαθέτουν την τεχνογνωσία που απαιτείται για την κατασκευή των πιο προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο.

Η ASML, η πολυτιμότερη ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας, δήλωσε προηγουμένως ότι τα μέτρα «δεν θα έχουν ουσιαστική επίδραση στις οικονομικές μας προοπτικές» για το 2023 ή μακροπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Shein: Η κινεζική εταιρεία, με αξία 64 δισ. δολάρια, διαψεύδει τα περί εισαγωγής στην Wall Street

Λίθιο: Ρωσία και Κίνα επενδύουν στη Βολιβία

Κίνα: Τα στοιχεία για την εργοστασιακή δραστηριότητα «ρίχνουν σκιά» στην ανάκαμψη

gazzetta
gazzetta reader insider insider