Υποχωρεί η οικονομική επιρροή της Κίνας σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχωρεί η οικονομική επιρροή της Κίνας σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική
Πιστεύουν ότι τα κινεζικά έργα είναι πιθανότερο να είναι φθηνότερα και χαμηλότερης ποιότητας. 

Την υποχώρηση της οικονομικής επιρροής που έχει η Κίνα στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA) φανερώνει έρευνα του Αραβικού Βαρόμετρου, μιας οργάνωσης με έδρα το πανεπιστήμιο του Πρίνστον, την στιγμή που η αντίστοιχη επιρροή των ΗΠΑ παραμένει στα ίδια επίπεδα με το παρελθόν. Ωστόσο, η Κίνα παραμένει η προτιμώμενη χώρα για οικονομική συνεργασία και επενδύσεις στα αραβικά κράτη της περιοχής.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα δείχνουν πως οι ερωτηθέντες σε έξι από τις εννέα χώρες προτίμησαν την Κίνα, ενώ μόνο το Μαρόκο, ο Λίβανος και το Σουδάν επέλεξαν τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Statista.com, η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 23.000 ερωτηθέντων στις χώρες της περιοχής MENA (Τυνησία, Μαρόκο, Λιβύη, Σουδάν, Λίβανος, Παλαιστίνη, Ιράκ, Ιορδανία) από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022.

Μειώνεται η επιρροή της Κίνας

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν ότι επιθυμούν ισχυρότερες οικονομικές σχέσεις με την Κίνα έχει μειωθεί σε πολλές από τις χώρες από τότε που τέθηκε η ίδια ερώτηση το 2018-19. Οι Ιορδανοί και οι Παλαιστίνιοι είναι τώρα 20% λιγότερο πιθανό να επιθυμούν ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα από ό,τι πριν, ενώ στο Σουδάν σημειώθηκε μείωση 14% και στη Λιβύη και το Μαρόκο μείωση 13%.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, δεν υπήρξε τόσο εκτεταμένη μείωση από το 2018-19. Μόνο η Παλαιστίνη (-10%) και η Ιορδανία (-9%) έχουν σημειώσει μεγάλες μειώσεις, ενώ το Σουδάν (-2%) και το Μαρόκο (-1%) είδαν μικρότερες μειώσεις και το Ιράκ (+11%), η Τυνησία (+9%) και η Λιβύη (+6%) είδαν αυξήσεις.

Οι συντάκτες της έρευνας παρέχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για αυτά τα αποτελέσματα.

Πρώτον, προτείνουν ότι η μείωση του ενδιαφέροντος για τους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να συνδεθεί με τις αντιλήψεις για τις κινεζικές εταιρείες στην περιοχή, η παρουσία των οποίων πιθανώς έγινε πιο αισθητή τα τελευταία χρόνια με την επέκταση της πρωτοβουλίας Belt and Road. Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση του 2022 απάντησαν γενικά πιο αρνητικά απέναντι στις κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες σε σχέση με εκείνες των ΗΠΑ, της Γερμανίας ή της Βρετανίας δηλώνοντας ότι πιστεύουν ότι τα κινεζικά έργα είναι πιθανότερο να είναι φθηνότερα και χαμηλότερης ποιότητας.

Η Γερμανία ήταν η προτιμητέα χώρα για κατασκευαστικά έργα υψηλής ποιότητας και οι ΗΠΑ επιλέχθηκαν ως οι πιο πιθανές να πληρώνουν τον καλύτερο μισθό.

Σημειώνεται πως αρκετοί ερωτηθέντες εξέφρασαν μεγαλύτερη ανησυχία για την απειλή που συνιστά η οικονομική ισχύς των ΗΠΑ παρά για την αυτή της Κίνας.

Ακόμα, οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι τα πολιτικά ζητήματα μπορεί επίσης να έχουν επηρεάσει τις αντιλήψεις στην περιοχή, είτε αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της Κίνας, με τη μεταχείριση των μουσουλμανικών μειονοτήτων από τη χώρα, ιδίως του πληθυσμού των Ουιγούρων στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ, είτε στην περίπτωση των ΗΠΑ με την υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

O Ιταλός ΥΠΕΞ διαφωνεί με την Λαγκάρντ για την αύξηση των επιτοκίων

«Καμπανάκι» HSBC για ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 και στην Ευρώπη το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider