Σουηδία: Αυξημένο το ενδιαφέρον για ένταξη στο ευρώ, με την κορόνα κοντά σε ιστορικό χαμηλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουηδία: Αυξημένο το ενδιαφέρον για ένταξη στο ευρώ, με την κορόνα κοντά σε ιστορικό χαμηλό
Το 2003 οι Σουηδοί καταψήφισαν σε δημοψήφισμα το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στη νομισματική ένωση. 

Αυξημένο εμφανίζεται το ποσοστό των πολιτών της Σουηδίας που βλέπει με θετικό τρόπο το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη και την υιοθέτηση του ευρώ ως νομίσματος της Σουηδίας.

Σύμφωνα με έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας της Σουηδίας που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, το 30,6% των πολιτών δηλώνει υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ ως νομίσματος. Και παρά το ό,τι το 50,5% διαφωνεί με την ένταξη στην Ευρωζώνη, η υποστήριξη των Σουηδών στο ευρώ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της από την αρχή της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης την περασμένη δεκαετία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η συνεχιζόμενη υποχώρηση της σουηδικής κορόνας έχει καταστήσει ακριβότερα τα εισαγόμενα αγαθά, παράλληλα με την αύξηση των κερδών για τους εξαγωγείς. Ακόμα, καταγράφεται ανησυχία για το ότι οι εγχώριοι κατασκευαστές που τώρα καρπώνονται τα οφέλη της αδύναμης κορόνας δεν θα έχουν αρκετά κίνητρα για να βελτιστοποιήσουν και να αυξήσουν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά τους.

Ορισμένες επιχειρήσεις της Σουηδίας έχουν ταχθεί υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μικρή θέληση στο πολιτικό σκηνικό της Σουηδίας για την ένταξη στο ευρώ.

Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μόνο το μικρό κόμμα των Φιλελευθέρων υποστηρίζει την ένταξη στην Ευρωζώνη.

Το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών ήθελε την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι και το 2019, ενώ παραμένει αντίθετο στο σενάριο ένταξης στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται πως το 2003 οι Σουηδοί καταψήφισαν σε δημοψήφισμα το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στη νομισματική ένωση.

Η πρόσφατη αποδυνάμωση του σουηδικού νομίσματος έναντι του ευρώ είναι μόνο το τελευταίο σκέλος μιας τάσης που διαρκεί τουλάχιστον μια δεκαετία, και η κορόνα είναι τώρα πάνω από 30% φθηνότερη σε όρους ευρώ από ό,τι ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2013.

Καθώς το νόμισμα έχει πλησιάσει το πιο αδύναμο επίπεδο που είχε ποτέ έναντι του ευρώ, έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία στην κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία βλέπει τις προσπάθειές της να περιορίσει τον πληθωρισμό να ματαιώνονται εν μέρει από τις υψηλότερες τιμές των εισαγωγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 - Το «κλειδί» για την επενδυτική βαθμίδα

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Προς νέες αυξήσεις των επιτοκίων, με «ορίζοντα» το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider