«Πόρτα» στις εταιρείες που δεν είναι αρκετά «πράσινες» από το μεγαλύτερο fund στον κόσμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πόρτα» στις εταιρείες που δεν είναι αρκετά «πράσινες» από το μεγαλύτερο fund στον κόσμο
green funds
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ετοιμάζεται να αποκλείσει εταιρείες που δεν διαχειρίζονται ορθά τον κλιματικό κίνδυνο.  

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο fund στον κόσμο ετοιμάζεται να αποκλείσει εταιρείες που δεν διαχειρίζονται ορθά τον κλιματικό κίνδυνο.

Το ταμείο το οποίο διαχειρίζεται 1,4 τρισ. δολάρια δήλωσε ότι είναι έτοιμο να αρχίσει να εγκαταλείψει εταιρείες για κακή διαχείριση του κλιματικού κινδύνου από το επόμενο έτος προσθέτοντας επιπλέον πίεση σε αυτή που ήδη ασκείται από τους ακτιβιστές μετόχους των εταιρειών για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

«Μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου νιώθουμε ότι η εταιρεία δεν μας ακούει απολύτως, δεν αναφέρει τίποτα, δεν βλέπουμε αλλαγές, μπορεί στη συνέχεια να ξεπουλήσουμε», δήλωσε η Carine Smith Ihenacho, επικεφαλής διακυβέρνησης και συμμόρφωσης στη Norges Bank, η οποία διαχειρίζεται το νορβηγικό ταμείο κρατικής περιουσίας.

Η δήλωση αυτή έρχεται εν μέσω έντονων πιέσεων από την πλευρά των ακτιβιστών οι οποίες εκφράζονται με διαδηλώσεις εντός και εκτός των χώρων της Γενικής Συνέλευσης των πετρελαϊκών κολοσσών.
Έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου στον κόσμο ότι θα ψηφίσει υπέρ των προτάσεων των μετόχων στις αντίστοιχες ετήσιες συνελεύσεις της Chevron και της Exxon Mobil.

Τα ψηφίσματα επιδιώκουν να υποχρεώσουν τις μεγάλες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να ευθυγραμμίσουν τους κλιματικούς στόχους τους με τη Συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού και να δεσμευτούν για απόλυτες μειώσεις εκπομπών άνθρακα έως το 2030.

Το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο (γνωστό ως Oil Fund) είχε αρνηθεί να υποστηρίξει παρόμοιες προτάσεις μετόχων που κατατέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, όπως η BP και η TotalEnergies. Υποστηρίζει ότι αξιολογεί κάθε πρόταση μετόχου ξεχωριστά και σημειώνει ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου αντιμετωπίζουν τις εκπομπές του Πεδίου 3 που παράγονται από τη χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τους πελάτες.

Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα πλεονάσματα των εσόδων του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, ενώ πέρυσι είχε δηλώσει ότι θα ακολουθούσε αυστηρότερη στάση απέναντι στις εταιρείες που απέτυχαν να υιοθετήσουν αξιόπιστα σχέδια για το κλίμα.

«Είπαμε ξεκάθαρα ότι είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον μας οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας να φτάσουν στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050, επειδή, για τις οικονομικές μας αποδόσεις μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι επωφελές», είπε η Ihenacho, αναφερόμενη στο σχέδιο δράσης του ταμείου για το 2025 για το κλίμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: «Ξεκλειδώνουν» ευρωπαϊκοί πόροι 2-2,2 δισ. ευρώ για «πράσινα» πρότζεκτ στα νησιά

NextGenerationEU: Πράσινα ομόλογα ύψους 6 δισ. ευρώ εξέδωσε η Κομισιόν

Νορβηγία: Αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας κατά του πληθωρισμού και για την προστασία της κορόνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider