Ρεύμα: Εκτιμήσεις για 10% μείωση στις τιμές Ιουνίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Εκτιμήσεις για 10% μείωση στις τιμές Ιουνίου
«Συγχρονισμό» των ονομαστικών χρεώσεων των προμηθευτών με την πτώση που καταγράφεται στα προθεσμιακά συμβόλαια αερίου στον κόμβο TTF, προβλέπουν παράγοντες του κλάδου για τον επόμενο μήνα. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες οι εταιρείες με μονοψήφιες «καθαρές» επιβαρύνσεις, σε σχέση με τον Μάιο, ενώ θα διατεθούν και τιμολόγια στα επίπεδα ακόμη και των 8 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Συνέχιση και τον Ιούνιο της πτωτικής πορείας των τιμολογίων λιανικής ρεύματος για τα ελληνικά νοικοκυριά, προβλέπουν παράγοντες του κλάδου, εκτιμώντας ότι οι επιβαρύνσεις των καταναλωτών θα είναι μειωμένες κατά 10-12% σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε.

Όπως γίνεται σε μηνιαία βάση από τον Αύγουστο, οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις ονομαστικές τους χρεώσεις για τον Ιούνιο αργά το Σάββατο, 20 Μαΐου. Για πρώτη φορά ωστόσο, από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το νέο μοντέλο για τη λιανική ρεύματος, έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της επιδότησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα είναι στα 1,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η ενίσχυση για τον Ιούνιο ανακοινώθηκε παράλληλα με την επιδότηση Μαΐου (που κινείται επίσης στα ίδια επίπεδα), καθώς πρόθεση του ΥΠΕΝ ήταν στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, να μην χρειαστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση (η οποία θα διοριστεί στο μεσοδιάστημα) να καθορίσει σε ποιον βαθμό θα απορροφηθούν οι ανατιμήσεις στα οικιακά τιμολόγια του επόμενου μήνα.

Πτώση στο αέριο

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς, τότε αυτό θα σημαίνει πως οι ονομαστικές χρεώσεις τον Ιούνιο θα κυμανθούν από τα 9,5 έως τα 18,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, αφαιρώντας και την επιδότηση, οι «καθαρές» τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν από 8 έως 17 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Όπως είναι φυσικό, μία τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει ένα ακόμη βήμα «απομάκρυνσης» από την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης. Κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα προϊόντα που κινούνται κάτω από τα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όσο ήταν ο «πήχυς» των εγχώριων λιανικών τιμών πριν από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι ονομαστικές χρεώσεις των προμηθευτών βασίζονται στις προβλέψεις τους για τα επίπεδα τα οποία θα κυμανθούν οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού τον επόμενο μήνα, τα οποία με τη σειρά τους εξαρτώνται εν πολλοίς από τις προβλέψεις των διεθνών τιμών αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν τα στελέχη του κλάδου, καθώς τα «σήματα» της αγοράς δείχνουν περαιτέρω μείωση των τιμών του καυσίμου τον Ιούνιο, κατά 10-12% σε σχέση με τον Μάιο, θεωρείται ασφαλές να εκτιμηθεί πως η μείωση αυτή θα «περάσει» στα τιμολόγια των εταιρειών.

Τα «σήματα» αφορούν τα προθεσμιακά συμβόλαια επόμενου μήνα για την εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, την περίοδο ανακοίνωσης των χρεώσεων Μαΐου, το forward συμβόλαιο Ιούνιου «έτρεχε» με 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ αυτή τη στιγμή το συμβόλαιο Ιουνίου κινείται στα 105 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Παράταση των μέτρων έως Σεπτέμβριο

Η ανακοίνωση των τιμολογίων σε μηνιαία βάση (όπως και η εφαρμογή επιδοτήσεων αν αυτό κριθεί σκόπιμο), θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο όπως ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΝ, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Insider.gr. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο κανονικά έληγε την την 1η Ιουλίου 2023, ενώ με την παράταση οι εταιρείες θα ανακοινώσουν τελευταία φορά χρεώσεις στις 20 Σεπτεμβρίου (για τον Οκτώβριο).

Με την παράταση, «διασφαλίζεται μεταβατικά η προσήκουσα ενημέρωση των καταναλωτών, μέσω του μέτρου αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, καθώς οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν και τους επόμενους μήνες να ανακοινώνουν έως την 20η ημέρα του προηγούμενου μήνα τιμολόγησης, τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα, τηρώντας τη διαφάνεια και τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων για τους καταναλωτές» σημειώνει το ΥΠΕΝ στην ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Επίσημα η παράταση του «διχτύου προστασίας» για τους καταναλωτές - Μέχρι τον Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider