ΗΠΑ: Στις μεγάλες τράπεζες ο «λογαριασμός» του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Στις μεγάλες τράπεζες ο «λογαριασμός» του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων
Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν, ενδεχομένως, οι μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικές Αρχές σχεδιάζουν να απαλλάξουν τα μικρότερα ιδρύματα από το «βάρος» της αναπλήρωσης του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων, τοποθετώντας το στις «πλάτες» των μεγαλύτερων που αναμένεται να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του «λογαριασμού». 

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν, ενδεχομένως, οι μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικές Αρχές σχεδιάζουν να απαλλάξουν τα μικρότερα ιδρύματα από το «βάρος» της αναπλήρωσης του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων, τοποθετώντας το στις «πλάτες» των μεγαλύτερων που αναμένεται να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του «λογαριασμού».

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) αναμένεται να δημοσιεύσει, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, την πολυαναμενόμενη πρόταση για την αναπλήρωση του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων - που εγγυάται για την ασφάλεια των καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω (250.000 δολ.) - και το οποίο σχεδόν «στέρεψε», μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μικρότερες τράπεζες, με περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερα των 10 δισ. δολ., δεν θα κληθούν να πληρώσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του FDIC, τα ιδρύματα που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια ανέρχονται σε πάνω από 4.000.

Εν τω μεταξύ, ανάλογα με το μέγεθος του χαρτοφυλακίου καταθέσεών τους, κάποιες τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία έως και 50 δισ. δολ., θα μπορούσαν επίσης να αποφύγουν την πληρωμή, η οποία σημειωτέον θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διάστημα δύο ετών ή άμεσα στο σύνολό της, σύμφωνα με δύο πηγές.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες τράπεζες, βάσει του σχεδίου που βρίσκεται στο «τραπέζι», το μοντέλο των τελών που θα κληθούν να πληρώσουν, θα είναι ίδιο για όλα τα ιδρύματα. Εντούτοις, ενδεχομένως θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, λόγω του μεγέθους του ισολογισμού τους και του αριθμού των καταθετών τους.

Το FDIC δεν προέβει σε κάποιο σχόλιο σε σχέση με τα εν λόγω σχέδια, με τον Μάρτιν Γκρούενμπεργκ - πρόεδρο του οργανισμού - να έχει δηλώσει πάντως ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά στην επιβάρυνση των μικρότερων τραπεζών.

Να σημειωθεί ακόμα ότι τα τέλη δεν αναμένεται να καλύψουν τις εκτιμώμενες ζημίες 13 δισ. δολ. που θα προκύψουν από την κατέρρευση της First Republic Bank, σύμφωνα με δύο πηγές. Αυτό το πλήγμα στο Ταμείο θα αντιμετωπιστεί μέσω των τριμηνιαίων προμηθειών που αποπληρώνουν οι τράπεζες στο Ταμείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Bullish» για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank - Αναβαθμίζει Eurobank, Πειραιώς - Νέες τιμές στόχοι

Η «φωτογραφία» που «διαψεύδει» την κα Λαγκάρντ και τον κο Πάουελ

Βρετανία: «Φτερά» έκαναν καταθέσεις 13,8 δισ. δολ. τον Μάρτιο, στη σκιά των τραπεζικών αναταραχών

gazzetta
gazzetta reader insider insider