Ρεύμα: Χωρίς σημαντικές μεταβολές οι χρεώσεις των προμηθευτών τον Μάιο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Χωρίς σημαντικές μεταβολές οι χρεώσεις των προμηθευτών τον Μάιο
Οι ανακοινώσεις για τα οικιακά τιμολόγια του επόμενου μήνα κυμαίνονται από 10,4 έως 21 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 10,4 έως 19,98 λεπτά τον Απρίλιο. Ως συνέπεια, η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 16 λεπτά ανά KWh, έναντι 15,9 λεπτών τον μήνα που διανύουμε.

Στα ίδια περίπου επίπεδα με τον Απρίλιο θα κινηθούν οι χρεώσεις των προμηθευτών για τα νοικοκυριά τον επόμενο μήνα καθώς, στην πλειονότητά τους, οι εταιρείες προχωρούν για τον Μάιο σε οριακές αυξομειώσεις ή διατηρούν σταθερά τα οικιακά τιμολόγιά τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, λαμβάνοντας υπόψη το πιο ανταγωνιστικό τιμολόγιο κάθε εταιρείας ή τις εκπτώσεις στο βασικό της τιμολόγιο, πλέον ελάχιστοι πάροχοι θα κινηθούν πάνω από τα 16 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή πάνω από τα επίπεδα – στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, για τη διαμόρφωση των «καθαρών» επιβαρύνσεων (δηλαδή μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων).

Υπενθυμίζεται ότι από τις χρεώσεις Μαΐου εγκαινιάζεται η ανάρτησή τους στην πλατφόρμα e-katanalotis.gov.gr (όπως και των τιμολογίων αερίου). Τα στοιχεία αναμένεται τις επόμενες ώρες να καταχωρισθούν στην πλατφόρμα, ενώ νωρίτερα θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ). Μέσω του e-katanalotis.gov.gr, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις τιμές με βάση την κατανάλωσή τους.

Οι ανακοινώσεις για τον επόμενο μήνα κυμαίνονται από 10,4 έως 21 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 10,4 έως 19,98 λεπτά τον Απρίλιο. Ως συνέπεια, η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 16 λεπτά ανά KWh, έναντι 15,9 λεπτών τον μήνα που διανύουμε.

Με αυτό τον τρόπο, επαληθεύονται οι εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου στο Insider.gr, οι οποίοι προέβλεπαν πως τον Μάιο δεν θα σημειώνονταν ουσιώδεις μεταβολές στην εμπορική πολιτική των παρόχων, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η χονδρεμπορική αγορά θα διαμορφωθεί τον επόμενο μήνα σε ανάλογα επίπεδα με τον Απρίλιο. Επίσης, τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι ορισμένοι πάροχοι θα προχωρήσουν σε μικρές ανατιμήσεις, όπως και συνέβη, ώστε να «θωρακισθούν» σε ενδεχόμενη αύξηση των τιμών αερίου.

Αναλυτικά τα βασικά οικιακά τιμολόγια των προμηθευτών:

- Η χρέωση της ΔΕΗ τον Μάιο στο τιμολόγιο Γ1 θα είναι 15,9 λεπτά του ευρώ ανά KWh για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, καταγράφοντας μείωση κατά -3,5% από τον Μήνα που διανύουμε (16,5 λεπτά ανά KWh). Για καταναλώσεις μεγαλύτερες από τις 500 κιλοβατώρες, η χρέωση του επόμενου μήνα θα είναι 17,1 λεπτά ανά KWh, από 17,7 λεπτά τον Απρίλιο.

Μειωμένη θα είναι η χρέωση και του νέου προγράμματος myHome 4All που λάνσαρε πρόσφατα η επιχείρηση, η οποία για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης θα είναι 15,4 λεπτά ανά KWh, από 16 λεπτά τον Απρίλιο. Πάνω από τις 500 κιλοβατώρες, η χρέωση του myHome 4All διαμορφώνεται σε 21 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον επόμενο μήνα, έναντι 21,6 λεπτών.

- Η Protergia ανακοίνωσε χρέωση 19,98 λεπτά του ευρώ ανά kWh στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward, όσο και τον Απρίλιο. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της εταιρείας μειώνεται στα 13,98 λεπτά του ευρώ. Η εταιρεία έχει λανσάρει ένα επίσης πρόγραμμα (Protergia Οικιακό Value), με χρέωση στα 13,96 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον Μάιο, χωρίς έκπτωση συνέπειας.

- 24,77 λεπτά ανά kWh θα είναι η χρέωση της Elpedison στο πρόγραμμα που προσφέρει έκπτωση συνέπειας (Συνέπεια Day), από 22,77 λεπτά τον Απρίλιο. Με την έκπτωση, το τιμολόγιο αναπροσαρμόζεται στα 18,77 λεπτά ανά kWh, από 16,77 λεπτά τον μήνα που διανύουμε.

Η εταιρεία διαθέτει επίσης ένα οικονομικότερο πρόγραμμα, το Elpedison Economy, η χρέωση του οποίου τον Μάιο θα είναι 12,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όσο και τον Απρίλιο.

- Η ΗΡΩΝ στο πρόγραμμα Generous ανάρτησε χρέωση 19,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με οριακή μείωση κατά 1% σε σχέση με τον Απρίλιο (19,60 λεπτά). Ο τιμοκατάλογος του συγκεκριμένου προγράμματος με την έκπτωση συνέπειας (20%) είναι 15,52 λεπτά ανά KWh, από 15,68 λεπτά τον Απρίλιο.

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα Simply Generous Home, στα 14,2 λεπτά ανά kWh με δώρο 10% στην ποσότητα κατανάλωσης (χωρίς το δώρο, η τιμή είναι 15,8 λεπτά ανά kWh).

- Η χρέωση της Αέριο Αττικής είναι 13,9 λεπτά ανά KWh, όσο και τον Απρίλιο. Όπως και τον προηγούμενο μήνα, η χρέωση αποκλιμακώνεται στα 10,4 λεπτά ανά KWh συνυπολογίζοντας και την έκπτωση συνέπειας.

- Η χρέωση της ΖeniΘ στο βασικό της πρόγραμμα διαμορφώνεται στα 18,5 λεπτά ανά kWh τον επόμενο μήνα, για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Το τιμολόγιο της εταιρείας για τον Απρίλιο ήταν 16,4 λεπτά. Για μηνιαία κατανάλωση πάνω 270 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 19,5 λεπτά ανά kWh.

Το οικονομικότερο τιμολόγιο της εταιρείας είναι στα 11,5 λεπτά ανά kWh, από 11,9 τον Απρίλιο.

- Υποχώρηση καταγράφεται στο πρόγραμμα OnTime της NRG, όπου η αρχική χρέωση διαμορφώνεται στα 14 λεπτά ανά kWh, αποκλιμακωμένη κατά 15% έναντι του Απριλίου (16,4 λεπτά). Με την έκπτωση 10%, η χρέωση ελαττώνεται στα 12,6 λεπτά ανά kWh, από 14,76 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πρώτους δύο μήνες η έκπτωση συνέπειας είναι 30%, με συνέπεια η χρέωση για τον Μάιο να γίνεται 9,8 λεπτά ανά kWh.

- 13,9 λεπτά ανά kWh θα είναι η χρέωση της ΕΛΙΝ τον Μάιο, μειωμένη από τον μήνα που διανύουμε (14,8 λεπτά).

- Στα 20,9 λεπτά ανά kWh θα είναι και η χρέωση της Watt & Volt, με οριακή ενίσχυση έναντι των 19,95 λεπτά τον Απρίλιο. Το οικονομικότερο τιμολόγιο της εταιρείας έχει χρέωση 13,96 λεπτά ανά kWh, από 14 λεπτά τον μήνα που διανύουμε.

- Στα 18,8 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της Volterra, χωρίς μεταβολή από τον Απρίλιο, και στα 15,8 λεπτά της Volton.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider