Ρεύμα: Στα ίδια επίπεδα εκτιμώνται οι χρεώσεις των προμηθευτών τον Μάιο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Στα ίδια επίπεδα εκτιμώνται οι χρεώσεις των προμηθευτών τον Μάιο
Εκτιμήσεις για διατήρηση και τον επόμενο μήνα παραπλήσιου «τοπίου» στην εγχώρια χονδρεμπορική ηλεκτρισμού. Ανοικτό πάντως το ενδεχόμενο ορισμένες εταιρείες να προχωρήσουν σε μικρές αυξήσεις έναντι του Απριλίου, ώστε να «θωρακιστούν» από ενδεχόμενες ανατιμήσεις των διεθνών τιμών αερίου, καθώς από τον Μάιο θα ενισχυθεί η αναπλήρωση με καύσιμο των ευρωπαϊκών αποθηκών, ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Οι χρεώσεις των περισσότερων προμηθευτών ρεύματος για τον Μάιο εκτιμάται ότι δεν θα έχουν αξιόλογες μεταβολές σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Τα ίδια στελέχη προσθέτουν πάντως ότι δεν είναι απίθανο ορισμένες εταιρείες να κινηθούν ελαφρώς υψηλότερα από τον Απρίλιο, ώστε να «θωρακιστούν» από ενδεχόμενες ανατιμήσεις στην πορεία των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο οι χρεώσεις των παρόχων κυμάνθηκαν από 10,4 έως 19,98 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα – στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Όπως κάθε μήνα, έτσι και τον Μάιο οι τελικές τιμές που θα καταβάλουν τα νοικοκυριά θα εξαρτηθούν από το ύψος των επιδοτήσεων από την πολιτεία. Τον μήνα που διανύουμε, η κρατική στήριξη ανήλθε στα 1,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, με συνέπεια οι «καθαρές» τιμές να διαμορφωθούν από 8,9 έως 18,48 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ενδεικτικό της σημαντικής υποχώρησης των επιβαρύνσεων είναι το γεγονός ότι οι «καθαρές» τιμές δύο εταιρειών κινήθηκαν κάτω από τα 11 λεπτά ανά kWh – νούμερο που αποτελεί τον «πήχυ» για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, πριν από την κρίση. Επίσης, τα προϊόντα έξι εγχώριων παρόχων διαμορφώθηκαν κάτω από τα 13 λεπτών ανά kWh.

Παρόμοια δεδομένα

Όπως συμβαίνει κάθε μήνα, οι χρεώσεις θα ανακοινωθούν στις 20 Απριλίου, με βάση όσα προβλέπονται για τη λειτουργία της λιανικής από τον περασμένο Αύγουστο, στο πλαίσιο αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής. Από αυτή τη φορά, όμως, εγκαινιάζεται η ανάρτησή τους στην πλατφόρμα e-katanalotis.gov.gr (όπως και των τιμολογίων αερίου). Ταυτόχρονα, μέσω της πλατφόρμας θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες της πλατφόρμας να συγκρίνουν τις τιμές με βάση την κατανάλωσή τους.

Παράγοντες του κλάδου σημειώνουν στο Insider.gr ότι τον επόμενο μήνα δεν αναμένονται ουσιώδεις αλλαγές στην εξέλιξη των εγχώριων χονδρεμπορικών τιμών, γεγονός που προοιωνίζεται εν πολλοίς την «επανάληψη» των χρεώσεων του Απριλίου. Όπως σημειώνουν, σημαντικός λόγος είναι ότι οι καιρικές συνθήκες θα εξακολουθήσουν να ευνοούν τη διατήρηση της κατανάλωσης σε χαμηλά επίπεδα, όπως επίσης και την ενισχυμένη συμμετοχή των μονάδων ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

Επίσης, αν δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη στο τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου, που να αλλάξει άρδην τα έως τώρα δεδομένα, ο Μάιος θα «τρέξει» με την εγχώρια τιμή του φυσικού αερίου σε παρόμοια επίπεδα με τον Απρίλιο – και επομένως με παραπλήσιο κόστος παραγωγής για τις μονάδες αερίου. Τον μήνα που διανύουμε το αέριο τιμολογείται στα 43,82 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου στον ολλανδικό κόμβο (TTF) κινείται αυτή τη στιγμή στα 43,25 ευρώ ανά MWh.

Υπενθυμίζεται ότι η εγχώρια αγορά αερίου βασίζεται στο μοντέλο month ahead, κάτι που σημαίνει ότι κάθε μήνας «τρέχει» με το κόστος του αερίου σε μεγάλο βαθμό «κλειδωμένο» στην τιμή που έκλεισε τον προηγούμενο μήνα το προθεσμιακό συμβόλαιο στον ολλανδικό εικονικό κόμβο (TTF). Επομένως, αν στο τελευταίο 1/3 του Απριλίου δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή, τότε για την ελληνική αγορά το φυσικό αέριο θα έχει και τον Μάιο παραπλήσια τιμολόγηση με τον μήνα που διανύουμε.

Πιθανή αύξηση των τιμών αερίου μέσα στον Μάιο

Στον αντίποδα, οι έως τώρα ενδείξεις συνηγορούν στην αύξηση των τιμών αερίου από τις αρχές Μαΐου και εφεξής, καθώς από τον επόμενο μήνα πρόκειται να ενισχυθεί η αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθηκών με καύσιμο, ενόψει του επόμενου χειμώνα, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, οι μετεωρολογικές προγνώσεις τόσο για τη Γερμανία όσο και τη Βρετανία συγκλίνουν στη διατήρηση ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών τουλάχιστον για την τρέχουσα εβδομάδα.

Για το ίδιο διάστημα, οι προγνώσεις «δείχνουν» και χαμηλή παραγωγή των αιολικών πάρκων για όλο τον υπόλοιπο μήνα. Έτσι, αν επιβεβαιωθούν οι μετεωρολόγοι, τότε η κατανάλωση αερίου θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ώστε να μεταφερθεί για αργότερα η προμήθεια καυσίμου κυρίως για «στοκάρισμα» στις αποθήκες. Επομένως, παρά το γεγονός ότι το τέλος του χειμώνα βρήκε τα αποθέματα της «Γηραιάς Ηπείρου» σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (κοντά στο 57%), θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να ενισχυθούν από τις αρχές Μαΐου οι παραγγελίες για αποθεματοποίηση και, με αυτό τον τρόπο, να αυξηθεί η τιμή του καυσίμου τον επόμενο μήνα.

Επίδραση των γειτονικών αγορών

Σε μία τέτοια περίπτωση, κανονικά χάρις στο μοντέλο month ahead, η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού θα είναι προστατευμένη από ένα πιθανό «ράλι» στο αέριο που θα σημειωθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Ωστόσο, παρά το ότι δεν θα υπάρξει επίπτωση στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής των εγχώριων μονάδων αερίου, ανάλογα με το ύψος των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, είναι πιθανό η ελληνική αγορά ρεύματος να «παρασυρθεί» προς τα πάνω από τις γειτονικές χονδρεμπορικές.

Το παραπάνω ενδεχόμενο δεν αποκλείεται να ωθήσει ορισμένους εγχώριους προμηθευτές να ανακοινώσουν υψηλότερες χρεώσεις για τον Μάιο, έναντι του Απριλίου, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να γράψουν ζημίες. Ακόμη πάντως κι αν υπάρξουν ανατιμήσεις, οι επιδοτήσεις θα έχουν τον τελευταίο λόγο, για το αν θα «περάσουν» ή όχι στον τελικό καταναλωτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις ράγες το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις

Αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινά το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» - Τον Μάιο το πρόγραμμα για ηλιακούς θερμοσίφωνες

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία

gazzetta
gazzetta reader insider insider