Ρεύμα: Πτώση 12% των τελικών τιμών τον Απρίλιο – 6 εταιρείες κάτω από 13 λεπτά ανά kWh

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Πτώση 12% των τελικών τιμών τον Απρίλιο – 6 εταιρείες κάτω από 13 λεπτά ανά kWh
Στα 14,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα η μέση τιμή μετά τις επιδοτήσεις, από 16,2 λεπτά τον Μάρτιο. Χάρις στις μειώσεις των ονομαστικών χρεώσεων των παρόχων και την επιδότηση, τα τιμολόγια θα κινηθούν από 8,9 έως 18,48 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 10-21,6 λεπτά τον μήνα που διανύουμε.

Με τα επίπεδα πριν από την ενεργειακή κρίση «φλερτάρουν» τα περισσότερα τιμολόγια των προμηθευτών ρεύματος για τον Απρίλιο. Είναι ενδεικτικό ότι προϊόντα έξι εγχώριων παρόχων κινούνται κάτω από το φράγμα των 13 λεπτών ανά κιλοβατώρα (kWh), από τα οποία μάλιστα δύο είναι χαμηλότερα από τα 11 λεπτά ανά kWh, δηλαδή το ύψος στο οποίο διαμορφωνόταν η εγχώρια λιανική, πριν ξεκινήσει ο εκτροχιασμός της όπως έγινε και με τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.

Με βάση την επεξεργασία του Insider.gr για τις επιβαρύνσεις στην 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 κιλοβατώρες μηνιαίως), η μέση «καθαρή» τιμή μετά τις επιδοτήσεις διαμορφώνεται στα 14,2 λεπτά του ευρώ. Επομένως είναι 12% χαμηλότερη από τα 16,2 λεπτά, δηλαδή τη μέση τελική τιμή τον μήνα που διανύουμε.

Στο σύνολό τους, τα τιμολόγια θα κινηθούν από 8,9 έως 18,48 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 10-21,6 λεπτά τον Μάρτιο. Είναι ενδεικτικό ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των παρόχων καταγράφεται μείωση σε μηνιαία βάση, φτάνοντας μάλιστα σε μία περίπτωση το -40%.

Η «βουτιά» του Απριλίου οφείλεται στον συνδυασμό των μειωμένων ονομαστικών χρεώσεων, οι οποίες όπως έγραψε το Insider.gr, είναι οι χαμηλότερες από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το νέο μοντέλο για την εγχώρια λιανική ρεύματος. Είναι ενδεικτικό ότι, σε σχέση με έναν μόλις μήνα νωρίτερα, οι ανακοινώσεις των προμηθευτών κινήθηκαν 20% χαμηλότερα κατά μέσο όρο.

Ως συνέπεια, ακόμη κι αν η επιδότηση ήταν η μικρότερη που έχει ανακοινωθεί, μόλις στα 1,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, τα τιμολόγια αποκλιμακώθηκαν έτι περαιτέρω. Επομένως, διαμορφώθηκαν σε αισθητά χαμηλά επίπεδα.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η παραπάνω εικόνα είναι απότοκο των «χαμηλών πτήσεων» των τιμών φυσικού αερίου, αλλά και του συνδυασμού της αναμενόμενης μειωμένης ζήτησης για ρεύμα (λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών) όπως και της ενίσχυσης των ΑΠΕ. Όσον αφορά τις τιμές αερίου, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου δεν αναμένονται σημαντικές αυξήσεις μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, επομένως εκτιμάται ότι έως τότε η ενεργειακή κρίση θα παραμείνει σε ύφεση. Ερωτηματικό αποτελούν οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν από τον επόμενο Οκτώβριο και εφεξής, καθώς μία ενδεχόμενη πλήρης ανάκαμψη της ζήτησης στην Ασία θα είχε ως συνέπεια τη σημαντική αύξηση του κόστους για αέριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider