Ρεύμα: Στο τραπέζι η σημαντική αύξηση της επιδότησης – Ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα με το νέο «πακέτο» στήριξης

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Ρεύμα: Στο τραπέζι η σημαντική αύξηση της επιδότησης – Ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα με το νέο «πακέτο» στήριξης
Το άλμα κατά 50% του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας «δείχνει» αύξηση της επιδότησης στα οικιακά τιμολόγια στα επίπεδα των 53 ευρώ για 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης, από 39 ευρώ τον Φεβρουάριο. Αύξηση της επιδότησης και για επιχειρήσεις και αγρότες. Δεδομένο το νέο ρεκόρ στο χονδρεμπορική αγορά τον επόμενο μήνα.

Παρά την εκρηκτική αύξηση που σημειώνει η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να «αναχαιτίζει» ένα σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων, ώστε αυτές να μην μετακυλισθούν στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κατά συνέπεια, καθώς εντός του Μαρτίου η χονδρεμπορική τιμή παρουσιάζει άλμα πάνω από 50% έναντι του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, αυτό που εξετάζεται είναι να υπάρξει ανάλογη σημαντική ενίσχυση της επιδότησης, για να συνεχίσει να απορροφάται το ίδιο ποσοστό επιβαρύνσεων. Κάτι που σημαίνει ότι τα επίπεδα των τιμών χονδρικής ανεβάζουν τον «πήχυ» της επιδότησης για τα οικιακά τιμολόγια στα επίπεδα των 53 ευρώ για 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης.

Η αύξηση είναι σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Φεβρουάριο η ενίσχυση στα οικιακά τιμολόγια ήταν 39 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξίσου σημαντική θα είναι και η ενίσχυση της επιδότησης των μη οικιακών τιμολογίων (επιχειρήσεις, αγρότες κ.λπ.), χωρίς ωστόσο σε αυτή την περίπτωση να έχουν γίνει γνωστά τα σενάρια που εξετάζονται. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι αισθητά μεγαλύτερη από τα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή την ενίσχυση του Φεβρουαρίου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, μαζί με το νέο «πακέτο» στήριξης επιχειρήσεων, νοικοκυριών, αγροτών, που προανήγγειλε πριν από δύο 24ωρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Έτσι, στο πλαίσιο αυτού του «πακέτου», θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο τόσο για τον Μάρτιο όσο και για τον Απρίλιο.

Η ενημέρωση του ΥΠΕΝ για τις επιδοτήσεις Μαρτίου

Αν και υπάρχουν σκέψεις οι αυξήσεις στα ποσά ενίσχυσης να εφαρμοσθούν από τον τρέχοντα μήνα, το πλέον πιθανό είναι να ισχύσουν για τον Απρίλιο. Κι αυτό γιατί ήδη από τις αρχές Μαρτίου έχουν αποσταλεί ενημέρωση στους προμηθευτές, σχετικά με τις επιδοτήσεις που θα «περάσουν» τον Μάρτιο στα τιμολόγιά τους.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν λάβει οι εταιρείες προμήθειας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Μάρτιο για τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό που θα καταναλώσει 300 κιλοβατώρες θα ανέλθει στα 40,19 ευρώ, Στην περίπτωση των μη οικιακών τιμολογίων ρεύματος, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, στην επιστολή του ΥΠΕΝ προς τις εταιρείες προμήθειας επισημαίνεται ότι η η κρατική επιδότηση θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, ενώ ίδια θα είναι η έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στην περίπτωση των μη οικιακών τιμολογίων φυσικού αερίου, η επιδότηση είναι 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ το ρεύμα Μάρτιο και Απρίλιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος με το ρεύμα, εξίσου «εκρηκτική» είναι μέσα στον Μάρτιο η άνοδος των τιμών και του φυσικού αερίου. Όσον αφορά ωστόσο τα νοικοκυριά, αν προκριθεί η αναθεώρηση προς τα πάνω των ενισχύσεων τον Απρίλιο, η ανάκαμψη των θερμοκρασιών έως τότε αφαιρεί την πίεση για την επιδότηση των λογαριασμών. Έτσι, στο κάδρο των σεναρίων για σημαντική αύξηση της επιδότησης βρίσκονται τα μη οικιακά τιμολόγια αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (από το οποίο προέρχονται τα κεφάλαια για τις επιδοτήσεις) έχει για φέτος μία «δύναμη πυρός» 2,5 δισ. ευρώ, από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων και τις υπερανακτήσεις των μονάδων ΑΠΕ από τη συμμετοχή τους στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Επομένως, προς ώρας μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες επιδοτήσεις.

Ωστόσο, ήδη στο πρώτο 11ήμερο η ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 321,4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και στο οποίο εκτιμάται ότι θα κινηθεί και μηνιαία τιμή – εκτίμηση που «δείχνει» το ύψος αύξησης της επιδότησης στα οικιακά τιμολόγια. Η τιμή αυτή αποτελεί ένα νέο ρεκόρ όλων των εποχών, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο (235,38 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).

Απαραίτητες νέες παρεμβάσεις για την ενεργειακή κρίση

Μάλιστα, η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος του Μαρτίου είναι προεξοφλημένο ότι θα επισκιασθεί από τον Απρίλιο, με δεδομένη την εξέλιξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Η τιμολόγηση του καυσίμου στη χώρα μας βασίζεται στο μοντέλο month ahead, κάτι που σημαίνει ότι το αέριο που καταναλώνεται τον τρέχοντα μήνα έχει τιμολογηθεί τον προηγούμενο.

Έτσι, η χονδρική αγορά ηλεκτρισμού «τρέχει» τον Μάρτιο για ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, παρόλο που η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου στον ολλανδικό κόμβο TTF «έκλεισε» τον Φεβρουάριο στα επίπεδα των 80 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα. Κατά συνέπεια, τον επόμενο μήνα η εγχώρια αγορά Επόμενης Ημέρας είναι βέβαιο ότι θα εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο προς τα πάνω, όταν η μεσοσταθμική τιμή του αερίου στο TTF είναι τον Μάρτιο και έως αυτή τη στιγμή στα 172 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα.

Ως αποτέλεσμα, η «δύναμη πυρός» του ΤΕΜ είναι προδιαγεγραμμένο πως θα εξαντληθεί τους επόμενους μήνες, αν δεν υπάρχουν δραστικά μέτρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έχει προτείνει μεταξύ άλλων την προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές του αερίου στο TTF.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:36

Το Κρεμλίνο απέρριψε τους όρους του Μπάιντεν για τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Πούτιν

12:30

ΥΠΟΙΚ: Αυτές είναι οι 12 χρεώσεις για τις οποίες ζητά μείωση από τις τράπεζες

12:25

Space Hellas: Αύξηση τζίρου 37% για το 9μηνο - EBITDA στα 5,6 εκατ. ευρώ

12:20

Μια παράδοξη σιωπηρή «αλλαγή» στην ατζέντα της ΕΚΤ με πολλή - πολλή σημασία

12:17

Τουρκία: Η χώρα ενισχύει το οπλοστάσιό της κατά του Τύπου πριν από τις εκλογές

12:13

Μ. Βαρβιτσιώτης: Είμαστε ψυχολογικά, στρατιωτικά και πολιτικά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή

12:09

Σχεδόν 4.000 πυρκαγιές σε σπίτια εκδηλώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα

12:02

ΔΕΔΑ: Δωρεά 10 απινιδωτών στο Δ' Σώμα Στρατού «ΘΡΑΚΗ»

11:59

Αέριο: Κορυφώνονται οι πιέσεις για «σκληρότερο» πλαφόν - Νέο προσχέδιο από Ελλάδα και 4 κράτη

11:54

ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ 25 χρόνια Έρευνα και Ανάπτυξη

11:53

Action 24, η ενημέρωση σε πρώτο πλάνο - Πρεμιέρα τη Δευτέρα 5/12 στις 06:00

11:53

Τώρα μπορείτε να αγοράσετε ένα πιστοποιημένο μεταχειρισμένο Rolex απευθείας από τη Rolex

11:51

Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας- Αλβανία και Δυτ. Βαλκάνια στο επίκεντρο της συνάντησης Ν. Δένδια με την ΥΠΕΞ της Αλβανίας

11:47

Τρόφιμα, Αγρότες και Επιδοτήσεις...

11:33

Συναγερμός στην Τουρκία - Ισχυρή έκρηξη στο λιμάνι της Σαμψούντας

11:28

Τζούρος (Τρ. Πειραιώς): Οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ΑΠΕ 9 -10 δισ. ευρώ

11:28

Οικονόμου: Κοντά στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές – Τι είπε για «κόκκινα» δάνεια

11:18

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε οχήμα της Ιταλικής Πρεσβείας -Τι είπε η Μελόνι

11:09

Η σωματική άσκηση μειώνει τη θνητότητα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

11:09

Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

11:05

«Χάνει» τις 920 μονάδες στο Χρηματιστήριο

11:00

Volvo Car: Αύξηση 12% των πωλήσεων τον Νοέμβριο

10:50

Το Υπερταμείο βραβεύθηκε για τις πρακτικές Κυκλικής Οικονομίας που εφαρμόζει

10:35

Η Επ. Ανταγωνισμού ενέκρινε την απόκτηση της «Αφοί Δεναξά» από τη Μασούτης

10:27

Επιστολή Αθήνας προς ΟΗΕ: Προειδοποιεί για κίνδυνο αποσταθεροποίησης από το τουρκολυβικό μνημόνιο

10:26

Γερμανία: Σημαντική αύξηση για το εμπορικό πλεόνασμα - Στα 6,9 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο

10:22

Γιατί οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ ζητούν την επιστροφή των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο

10:19

Οφειλές προς τον ΕΦΚΑ: Η διαδικασία υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις - Τα ψιλά γράμματα

10:11

Mevaco: Αύξηση τζίρου και κερδών στο γ' τρίμηνο και στο εννεάμηνο

10:11

Ηχηρό «καμπανάκι» Λαγκάρντ για πληθωρισμό και ευρωζώνη: Αβέβαιες οι προοπτικές