ΕΚΤ: «Δεν τελειώσαμε με τις αυξήσεις επιτοκίων» διαμηνύει ο Κνοτ - «Σχεδόν αδύνατη» η μείωση φέτος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: «Δεν τελειώσαμε με τις αυξήσεις επιτοκίων» διαμηνύει ο Κνοτ - «Σχεδόν αδύνατη» η μείωση φέτος
«Σίγουρα, δεν έχουμε τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων» διαμηνύει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ. 

«Σίγουρα, δεν έχουμε τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων» διαμηνύει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ.

«Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται σχεδόν στο 6% και δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις αυτό με ένα επιτόκια της τάξης του 3%» σημείωσε ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα NRC, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Κνοτ, το ερώτημα είναι εάν η αύξηση των επιτοκίων που χρειάζεται στην παρούσα φάση, είναι κατά 50 μονάδες βάσης ή 25 μονάδες βάσης.

«Θα πρέπει να το αποφασίσουμε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάιο, δεν έχω καταλήξει ακόμη» επεσήμανε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιέσεις τραπεζών και πληθωρισμού δεν μπορούν να διαχωριστούν πλήρως.

«Εάν υπάρχει πίεση στις τράπεζες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου στα επιτόκια που χρεώνουν οι ίδιες οι τράπεζες στους πελάτες τους» είπε. «Τότε το κόστος δανεισμού για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο (...). Και τότε πρέπει να κάνουμε λιγότερα. Αυτό θα ήταν ένα επιχείρημα για να προχωρήσουμε σε μικρότερα βήματα» ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν μια μείωση των επιτοκίων προς το τέλος του έτους είναι ένα πιθανό σενάριο για την Ευρωζώνη, ο Κνοτ τόνισε ότι είναι «σχεδόν αδύνατο».

«Ακόμα και αν έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο επιτοκίου που είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα, ίσως χρειαστεί να διατηρήσουμε τα επιτόκια σε αυτά τα υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα» επεσήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Μηδενισμός ελλειμμάτων το 2022 - Ανάπτυξη 2,2% το 2023, πληθωρισμός στο 4,4% - Προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής

Ντάιμον (JP Morgan): Υψηλότερα επιτόκια από την Fed και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider