Μπάρκιν (Fed): «Εξαιρετικά ευρύ» το φάσμα πιθανών κινήσεων αναφορικά με τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάρκιν (Fed): «Εξαιρετικά ευρύ» το φάσμα πιθανών κινήσεων αναφορικά με τα επιτόκια
«Οι περισσότερες προβλέψεις για την πορεία της πολιτικής μας φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη κατά μέσο όρο τον κίνδυνο υψηλότερου πληθωρισμού με τον κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης στον τραπεζικό τομέα», είπε ο Μπάρκιν σε μια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ.

Eυέλικτη θα πρέπει να φανεί η Fed καθώς καθορίζει την επιτοκιακή της πολιτική δεδομένης της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι προοπτικές, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της τράπεζας στο Ρίτσμοντ, Τομ Μπάρκιν.

«Οι περισσότερες προβλέψεις για την πορεία της πολιτικής μας φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη κατά μέσο όρο τον κίνδυνο υψηλότερου πληθωρισμού με τον κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης στον τραπεζικό τομέα», είπε ο Μπάρκιν σε μια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ.

«Βλέπω το φάσμα των πιθανών αποτελεσμάτων αρκετά ευρύ», πρόσθεσε.

Στα σχόλιά του σχετικά με την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπάρκιν είπε ότι δεν μετατρέπεται κάθε χρεοκοπία τράπεζας σε Lehman Brothers, όπως στην έναρξη της οικονομικής κρίσης του 2008.

Είναι «πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε» εάν οι τράπεζες επιλέξουν να περιορίσουν την πρόσβαση στην πίστωση.

Ο Μπάρκιν τόνισε ότι είναι πιθανό οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι, μαζί με τις καθυστερημένες επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων, να μειώσουν τον πληθωρισμό σχετικά γρήγορα.

Ωστόσο, είπε ότι βλέπουν ορισμένους παράγοντες που αποδεικνύουν έναν επίμονο πληθωρισμό.

Πρώτον, δύο χρόνια υψηλού πληθωρισμού και «πανταχού παρούσα» συζήτηση για τον πληθωρισμό έχει αντίκτυπο στην επιχειρηματική συμπεριφορά.
«Η τιμολόγηση είναι ξανά στο παιχνίδι. Ο αντίκτυπος είναι σημαντικός καθώς οι επιτυχημένες αυξήσεις ρέουν κατευθείαν στο κατώτατο όριο», είπε.

Οι επιχειρήσεις έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν να αυξήσουν τις τιμές που δεν είχαν το θάρρος να δοκιμάσουν στο παρελθόν, είπε.

«Εάν ο πληθωρισμός επιμένει, μπορούμε να αντιδράσουμε αυξάνοντας περαιτέρω τα επιτόκια. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες κάποιοι ζητούσαν αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Και αν κάνω λάθος σχετικά με τη δυναμική της τιμολόγησης ή με τους όρους πίστωσης, τότε μπορούμε να ανταποκριθούμε κατάλληλα», επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κόλινς (Fed): Λογικό να έχουμε άλλη μία αύξηση 25 μ.β. στα επιτόκια

Moody's: Θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών - «Ανθεκτικότητα» στα υψηλότερα επιτόκια

Τράπεζες: Από 1η Απριλίου οι πρώτες επιδοτήσεις επιτοκίου σε 1.504 ευάλωτους – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider