Moody's: Κίνδυνος να φύγει εκτός ελέγχου η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ - Τα 3 λάθη που απειλούν όλη την οικονομία

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: Κίνδυνος να φύγει εκτός ελέγχου η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ - Τα 3 λάθη που απειλούν όλη την οικονομία
Τα 3 «εφιαλτικά» σενάρια που η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να παγιωθεί και ο γενικευμένος κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία να κρυσταλλωθεί σε πολλαπλούς θύλακες ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη Moody's.

Παρά τη γρήγορη δράση των ρυθμιστικών αρχών και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος η κρίση στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα να επεκταθεί και σε άλλους τομείς «απελευθερώνοντας μεγαλύτερη χρηματοοικονομική και οικονομική ζημιά από ό,τι περιμέναμε», όπως προειδοποίησε η Moody's.

Ουσιαστικά, ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει πως υπάρχει κίνδυνος οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «να μην μπορέσουν να περιορίσουν την τρέχουσα αναταραχή χωρίς μακροχρόνιες και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις εντός και εκτός του τραπεζικού τομέα», αν και εκτιμά πως «σε γενικές γραμμές, θα τα καταφέρουν».

Το καμπανάκι των αναλυτών της Moody's έρχεται ακριβώς τη στιγμή που οι χειρότεροι φόβοι πολλών επενδυτών έχουν υποχωρήσει προς το παρόν, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε στους Αμερικανούς ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να προστατεύσει τους καταθέτες. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις, υπάρχει γενικευμένη ανησυχία.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Μπιλ Άκμαν νωρίτερα σήμερα που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως θα επιταχυνθούν οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες των ΗΠΑ εξαιτίας της απόφασης της Fed. «Περάσαμε από τη σιωπηρή στήριξη των καταθετών στη ρητή δήλωση Γέλεν ότι δεν εξετάζεται πλήρης εγγύηση, με τα επιτόκια να αυξάνονται πλέον στο 5%» επεσήμανε. Υπενθυμίζεται πως η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε την Τετάρτη πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν εξετάζει μια κάλυψη «εγγυήσεων που να διασφαλίζει τις καταθέσεις των πολιτών, στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης που συνεχίζει να επηρεάζει τη χώρα μετά από την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Πώς η τραπεζική κρίση μπορεί να διαχυθεί σε ολόκληρη την αμερικανική οικονομία

Σύμφωνα με τη Moody's, ο αποτελεσματικότερος από τους τρεις τρόπους με τον οποίο τα προβλήματα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος θα μπορούσαν να επεκταθούν στους ευρύτερους τομείς της οικονομίας είναι η γενικευμένη υποβάθμιση των κινδύνων από τους παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς, σε συνδυασμό με μια απόφαση των τραπεζών να περιορίσουν την παροχή δανείων. Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει στην «κρυστάλλωση του κινδύνου σε πολλαπλούς θύλακες ταυτόχρονα», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.

«Κατά τη διάρκεια του 2023, καθώς οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν επίφοβες και η ανάπτυξη επιβραδύνεται, μια σειρά τομέων και οντοτήτων θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις και κινδύνους για τα πιστωτικά τους προφίλ», έγραψε η ομάδα της Moody's, σημειώνοντας πως οι προβληματικές τράπεζες δεν είναι ο μόνος «παίκτης» που επηρεάζεται από τις επιτοκιακές αυξήσεις.

Ένας δεύτερος -δυνητικά- αρνητικός τρόπος που θα μπορούσε να σημάνει συναγερμό για την αμερικανική οικονομία, είναι η άμεση και έμμεση έκθεση που έχουν ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς σε προβληματικές τράπεζες — μέσω καταθέσεων, δανείων, διευκολύνσεων συναλλαγών, βασικών υπηρεσιών ή κατοχής ομολόγων και μετοχών σε αυτές.

Τέλος, ο τρίτος τρόπος διάχυσης των τραπεζικών προβλημάτων στην οικονομία είναι ένα λάθος από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι έχουν επικεντρωθεί στον πληθωρισμό και μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν αρκετά αποτελεσματικά στις διάφορες άλλες ανησυχητικές εξελίξεις, όπως υπογραμμίζει η Moody's.

Την περασμένη εβδομάδα, η Fitch ανέφερε ότι τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια αντιμετωπίζουν μια ποικιλία «παράπλευρων απωλειών» ως αποτέλεσμα του «λουκέτου» 3 αμερικανικών τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρέπει να ανησυχούμε για τις τράπεζες με τις αυξήσεις επιτοκίων να συνεχίζονται;

«Κρύος ιδρώτας» για Τζακ Ντόρσεϊ: Νέα «βόμβα» από Hindenburg μετά τον Αντάνι – Γιατί σορτάρει τη μετοχή της Block

Credit Suisse: Μεγάλες τράπεζες ξεκινούν «κυνήγι ταλέντων» - Ετοιμάζονται να «αρπάξουν» στελέχη