Ρεύμα: Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η λιανική τον Φεβρουάριο – «Βουτιά» 23% στο αέριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η λιανική τον Φεβρουάριο – «Βουτιά» 23% στο αέριο
Στο 11ο ακριβότερο, ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., κατατάχθηκε τον περασμένο μήνα το μέσο ελληνικό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος, με συνέπεια να αναρριχηθεί κατά 4 θέσεις συγκριτικά με τον Ιανουάριο. Αιτία η κατακόρυφη μείωση των επιδοτήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, που οδήγησε σε μηνιαία αύξηση 6%. Στον αντίποδα, η μείωση των διεθνών τιμών αερίου αποκλιμάκωσε αισθητά τη λιανική τιμή του καυσίμου και στην Ελλάδα, ακόμη και με την απουσία της έκπτωσης.

Αντίθετα στη γενική πανευρωπαϊκή τάση μείωσης των τιμών ρεύματος κινήθηκε η εγχώρια λιανική ρεύματος τον Φεβρουάριο, εξαιτίας του δραστικού περιορισμού των επιδοτήσεων. Ως συνέπεια, το μέσο ελληνικό τιμολόγιο εμφάνισε αύξηση κατά 6% σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο, η μέση λιανική τιμή ρεύματος διαμορφώθηκε στα 30,19 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενισχυμένη κατά 1,61 λεπτά έναντι του Ιανουαρίου. Καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών, η ποσοστιαία αύξηση του μέσου ελληνικού οικιακού τιμολογίου στην Αθήνα ήταν η 3η μεγαλύτερη που καταγράφηκε στην Ε.Ε., πίσω μόνο από το Παρίσι (Γαλλία) όπου καταγράφηκε αύξηση 9% και τη Μαδρίτη (Ισπανία) με 8%.

Στον αντίποδα, η μείωση του πανευρωπαϊκή μείωση χονδρεμπορικού κόστους οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση των λιανικών τιμών ρεύματος στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Η πιο αισθητή βουτιά (-28%) σημειώθηκε στη Στοκχόλμη (Σουηδία), ενώ ακολούθησαν με -25% η Ρώμη (Ιταλία) και το Ταλίν (Εσθονία).

Τέσσερις θέσεις ψηλότερα

Ενδεικτικό της δυσαρμονίας της ελληνικής λιανικής με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες η εγχώρια τιμή ρεύματος για τα νοικοκυριά ξεπέρασε τον μέσο όρο των 27 πρωτευουσών, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 28,26 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Όπως είναι φυσικό, αυτό είχε ως συνέπεια η Ελλάδα (Αθήνα) να αναρριχηθεί ψηλότερα στη λίστα των 27 κρατών-μελών, με κριτήριο τη λιανική τιμή ρεύματος. Έτσι, η χώρα μας κατατάχθηκε τον Φεβρουάριο 11η ακριβότερη στην Ε.Ε., έναντι της 15ης θέσης που είχε καταλάβει ένα μήνα νωρίτερα.

Κύρια αιτία της «αναρρίχησης» ήταν οι περιορισμένες επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν τον Φεβρουάριο στα ελληνικά νοικοκυριά, με τις ενισχύσεις για την 1η κλίμακα κατανάλωσης να αποκλιμακώνονται στα 4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 33 λεπτά τον Ιανουάριο. Ως συνέπεια, η μείωση κατά 80% περίπου των ενισχύσεων άφησε «ακάλυπτο» ένα ποσοστό των ονομαστικών χρεώσεων των περισσότερων παρόχων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 50%.

6η φθηνότερη στα κυμαινόμενα τιμολόγια

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, αν και η τελική τιμή της ΔΕΗ παρέμεινε αμετάβλητη τον Φεβρουάριο, τα τιμολόγια σχεδόν όλων των υπόλοιπων προμηθευτών κατέγραψαν σημαντική μηνιαία αύξηση. Επομένως, ο δείκτης HEPI κατέγραψε ενίσχυση, με δεδομένο ότι για τον υπολογισμό του λαμβάνονται υπόψη σε κάθε χώρα (πρωτεύουσα) τα τιμολόγια του δεσπόζοντος παρόχου και της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας προμήθειας.

Ανάλογη (αν και πιο μετριασμένη) είναι η εικόνα που προκύπτει για τον Φεβρουάριο και στην περίπτωση που ληφθούν υπόψη μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια, για τον προσδιορισμό της μέσης λιανικής ρεύματος για τα νοικοκυριά. Σε αυτή την περίπτωση, το μέσο ελληνικό οικιακό τιμολόγιο διαμορφώθηκε σε 26,39 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 24,16 λεπτά τον Ιανουάριο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004 (εκτός από την Αυστρία, όπου δεν προσφέρονταν τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης), αξίζει να σημειωθεί πως το μέσο κυμαινόμενο ελληνικό τιμολόγιο παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο, ο οποίος για τον Φεβρουάριο ήταν 32,51 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο, και σε αυτή τη σχετική κατάταξη η χώρα μας «αναρριχήθηκε», αυτή τη φορά κατά δύο θέσεις. Έτσι, από 4η φθηνότερη τον πρώτο μήνα του 2023, έγινε η 6η φθηνότερη ένα μήνα αργότερα.

Πανευρωπαϊκά σκήπτρα στη μείωση στο αέριο

Στον αντίποδα, η Αθήνα (Ελλάδα) παρουσίασε τον Φεβρουάριο τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά μείωση στη λιανική τιμή του αερίου. Το μέσο οικιακό τιμολόγιο ήταν 10,88 λεπτά του ευρώ ανά KWh, ελαττωμένο κατά -23% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ανάλογη ποσοστιαία μείωση είχε μόνο η Σόφια (Βουλγαρία), ενώ ακολούθησε η Ρώμη (Ιταλία) με -22%.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η υποχώρηση του Φεβρουαρίου επετεύχθη χωρίς τη συνδρομή έκπτωσης από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς ήταν ο πρώτος μήνας όπου η εταιρεία δεν προχώρησε στην απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων για το σύνολο των καταναλωτών όλων των προμηθευτών. Σύμφωνα με το δελτίο, τον προηγούμενο μήνα μόνο σε μία πρωτεύουσα (χώρα) καταγράφηκε αύξηση (στο Δουβλίνο), ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις υπήρξε είτε μείωση είτε διατήρηση των τιμών στα επίπεδα του Ιανουαρίου.

Η γενική πτώση των τιμών οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη μείωση των τιμών χονδρικής, η οποία θα πρέπει να αποδοθεί στη σημαντική μείωση της ζήτησης, που έχουν επιφέρει οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider