Fitch: Σε ύφεση Γερμανία και Ιταλία έως τα τέλη του έτους - Ποια χώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Σε ύφεση Γερμανία και Ιταλία έως τα τέλη του έτους - Ποια χώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει
Η ύφεση είναι απίθανο να είναι μεγάλη, ωστόσο «είναι σημαντική από μόνη της», δήλωσε ο James McCormack της Fitch. Κίνδυνος και για τις ΗΠΑ.

Η Fitch Ratings εκτιμά ότι οι οικονομίες της Γερμανίας και της Ιταλίας θα διολισθήσουν σε ύφεση έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, καθώς δίνουν μάχη για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, αν και η Ευρωζώνη συνολικά αναμένεται να την αποφύγει.

Ο οίκος διευκρινίζει πως η συρρίκνωση των δύο ευρωπαϊκών οικονομιών είναι απίθανο να είναι σοβαρή, ωστόσο «η ύφεση είναι σημαντική από μόνη της», δήλωσε ο James McCormack, παγκόσμιος επικεφαλής της Fitch για κράτη και υπερεθνικά μορφώματα, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Το «Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη πιθανώς εκεί», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν επίσης από μια «μέτρια» ύφεση προς το τέλος του 2023, δήλωσε από το Ντουμπάι.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δίνουν μάχη για να «δώσουν λίγη πνοή» στις οικονομίες τους, καθώς η άνοδος των τιμών -που προκλήθηκε εν μέρει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- πλήττει την ανάπτυξη. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπίσουν την τάση αυτή και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί, εκτίμησε ο McCormack.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί πιθανότατα να αυξήσει τα επιτόκια στο 5,5%, είπε, από το εύρος του 4,5-4,75%. Η Fitch θα δημοσιεύσει ένα report αργότερα αυτόν τον μήνα όπου θα αναλύει την πρόβλεψη αυτή. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ άγγιξε το νόμιμο ανώτατο όριο χρέους τον Ιανουάριο και οι βουλευτές έχουν προς το παρόν θέσει επί τάπητος την αύξηση του ορίου για να αποφύγουν την αθέτηση πληρωμών. Αυτό το σενάριο είναι μια πιθανότητα, αν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της Fitch, είπε ο McCormack.

Ποια χώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει

Μια χώρα που διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας είναι το Πακιστάν, δήλωσε το στέλεχος της Fitch, με τη χώρα να αγωνίζεται με πληθωρισμό άνω του 30% και να προσπαθεί να εκπληρώσει τους όρους για να εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα διάσωσης ύψους 6,5 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Αυτή είναι μια κρίσιμη περίπτωση που πρέπει να παρακολουθήσουμε, η πιο κρίσιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο McCormack.

Οι προοπτικές για την Αίγυπτο, μια άλλη χώρα που βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση, εξαρτώνται από την ικανότητά της να εξασφαλίσει εξωτερική χρηματοδότηση, πιθανότατα από παραδοσιακούς συμμάχους στην περιοχή του Κόλπου, είπε.

Μια χώρα με μια πιο θετική ιστορία είναι η Σαουδική Αραβία, με την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη στην G20 και σε διαδικασία διαφοροποίησης από το πετρέλαιο και εξωστρέφειας προς τον υπόλοιπο κόσμο.

«Ο ενθουσιασμός είναι αισθητός στη Σαουδική Αραβία», είπε ο McCormack. «Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε αποτελέσματα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία - Νέες πιέσεις στην ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider