Τουρκία: Οι φονικοί σεισμοί έριξαν το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο - Μεγάλη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Οι φονικοί σεισμοί έριξαν το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο - Μεγάλη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος
Ο δείκτης είχε φτάσει στο ιστορικό χαμηλό του το 2022, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ από τότε σημειώνει ανάκαμψη.

Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Τουρκία για τον Φεβρουάριο, στον απόηχο των φονικών καταστροφών της 6ης Φεβρουαρίου και των επιπτώσεων που οι καταστροφές έχουν στην προοπτικές της τουρκικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή της χώρας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 99,1 μονάδες, μειωμένος κατά 0,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης είχε φτάσει στο ιστορικό χαμηλό του το 2022, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ από τότε σημειώνει ανάκαμψη, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση άνω των 100 μονάδων φανερώνει αισιοδοξία για την πορεία της τουρκικής οικονομίας και κάθε μέτρηση υπό των 100 μονάδων απαισιοδοξία.

Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο ύψους 50 δισ. δολαρίων για την ανάκαμψη της οικονομίας από τους σεισμούς, με τους αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της στατιστικής αρχής να αναμένουν πως οι καταστροφές θα «φάνε» το 2% του τουρκικού ΑΕΠ εντός του 2023.

Μεγάλη αύξηση του εμπορικού ελλείματος

Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας για τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά 38,4% σε ετήσιο επίπεδο, φτάνοντας τα 14,24 δισ. δολάρια.

Η αξία των εισαγωγών στην τουρκική οικονομία έφτασε τα 33,61 δισ. δολάρια και η αξία των εξαγωγωγών τα 19,37 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider