Σταϊκούρας: Εξετάζεται η επέκταση της ρύθμισης οφειλών και στους Δήμους - Δημιουργείται νέος δημοσιονομικός χώρος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Εξετάζεται η επέκταση της ρύθμισης οφειλών και στους Δήμους - Δημιουργείται νέος δημοσιονομικός χώρος
Κατάθεση τροπολογίας που θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος από το νέο πακέτο μέτρων στήριξης στη Βουλή προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Χρήστος Σταϊκούρας.

Κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή που θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος από το νέο πακέτο μέτρων στήριξης προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως επιχειρείται η ρύθμιση για τις έως 120 δόσεις να αφορά πέρα από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και τα χρέη σε Δήμους ενώ επεσήμανε πως θα αρχίσει από τον Απρίλιο.

Υπογράμμισε ότι εξετάζονται νέες παρεμβάσεις στα βαρέα και ανθυγιενά στο Δημόσιο (από 170 εκατ. ευρώ να αυξηθούν στα 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή 80 εκατ. ευρώ) ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του πως θα δημιουργηθεί και νέος δημοσιονομικός. Ωστόσο, κατέστησε σαφές πως υπάρχουν και διεθνείς κίνδυνοι με επίκεντρο την ανάκαμψη της Κίνας, οι οποίοι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν.

Τον Απρίλιο οι 72 και 120 δόσεις

Ειδικότερα, επεσήμανε πως από τον Απρίλιο θα έρθει η ρύθμιση για τις 72 και τις 120 δόσεις, ανοίγοντας τη βεντάλια για ευρύτερες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, που αναμένεται να επεκταθεί και για τους Δήμους. «Βοηθάμε αυτούς που αντιμετώπισαν δυσκολίες τα 2 τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα η μόνη χώρα με αυτό το πλαίσιο ρυθμίσεων και μόνη χώρα που περνάει από 3 διαδοχικές κρίσεις» σημείωσε.

«Αν κάποιος πολίτης μπήκε στη ρύθμιση των 24 δόσεων τα τελευταία δύο χρόνια, μπορεί να κάνει μετάπτωση στις 72 δόσεις» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Ήταν η πιο δύσκολη συζήτηση που είχαμε με τους θεσμούς. Το ότι έχουμε βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όπως ισχύει στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν αξιολογείται. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη αυτό το πλαίσιο ρυθμίσεων. Κάναμε την πιο γενναιόδωρη εφικτή ρύθμιση έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας που πράγματι έχουν δυσκολίες εξαιτίας και της τρίτης κρίσης, να κρατήσουμε την κουλτούρα πληρωμών και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε αυτούς που ήταν συνεπείς φορολογούμενοι. Εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει τον Απρίλιο», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό μηχανισμό, επεσήμανε πως ξεκίνησε με αργό χρηματισμό αλλά πάει καλύτερα ενώ την Τρίτη έρχεται τροπολογία για τη βελτίωσή του. Ήδη, πάνω από 3.600 νοικοκυριά έχουν βοηθηθεί και «200 οικογένειες την εβδομάδα ρυθμίζουν, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 2.600».

«Δεν είμαι ευτυχής, δεν παρουσιάζω μια εικόνα υπεραισιόδοξη. Ερχόμαστε με διατάξεις και η τροπολογία ψηφίζεται στην Βουλή την Τετάρτη. Βοηθάμε τους πολίτες να ρυθμίσουν συνολικά το ιδιωτικό τους χρέος, γιατί παλιά ένας ρύθμιζε τράπεζα και άφηνε την Εφορία ή το Ασφαλιστικό Ταμείο. Λέμε στους πολίτες "ρυθμίστε καλύτερα"» εξήγησε.

Μάλιστα, τόνισε πως επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν διεξαχθεί 34.000 ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί ενώ «δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και κρίσεις, αλλά η κοινωνική ευαισθησία εκδηλώνεται όταν πας να λύσεις το πρόβλημα».

«Η ΝΔ είναι λαϊκό αλλά και υπεύθυνο κόμμα. Το πρόβλημα πρέπει να λύνεται όχι να μετακυλίεται» υπογράμμισε και διαβεβαίωσε τους ευάλωτους δαινειολήπτες ππου υποβάλλουν δηλώσεις στην πλατφόρμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά πως η πρώτη κατοικία τους είναι διασφαλίσμένη γιατί «πληρώνουμε εμείς 250 ευρώ και σταματούν για 15 μήνες οποιεσδήποτε ενέργειες».

«Ο εξωδικαστικός γίνεται για να βοηθήσουμε το σύνολο της κοινωνίας για πιο ικανοποιητικές ρυθμίσεις» διευκρίνισε και κάλεσε τράπεζες και servicers να «τρέξουν» γρηγορότερα, «να ενσκύψουν με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία στους πολίτες» που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους. «590.000 διανειολήπτες ρύθμισαν 27 δισ. ευρώ σε δάνεια και θα πρέπει να υπάρξουν καλύτερες ρυθμίσεις, εκτιμώντας την πραγματικότητα».

«Χρειάζεται υπευθυνότητα, ρεαλισμός σύνεση και να μιλάμε με ειλικρίνεια» σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Στα 3 δισ. ευρώ οι συνολικές παρεμβάσεις για συνταξιούχους - Νέα μόνιμη αύξηση τον επόμενο χρόνο

Αναφερόμενος στους συνταξιούχους, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «είναι προφανές ότι δεν έχουμε τελειώσει με τις συντάξεις. Ενδεικτικά θα πω ότι του χρόνου με βάση τον πληθωρισμό και τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης φέτος, θα υπάρξει μία νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις περίπου 3,4%».

«Εκτιμώ ότι στην πορεία του χρόνου, έτσι όπως κινείται η ελληνική οικονομία, θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Το πότε όμως θα προκύψει με ασφάλεια, είναι ένα άλλο στοιχείο. Εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, κανείς δεν είναι βέβαιος πως θα κινηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και κυρίως του πετρελαίου, το οποίο έχει αρχίσει και αυξάνει. Διότι το β΄τρίμηνο του 2023, και αυτό είναι μία ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, η ανάκαμψη της Κίνας μπορεί να έχει επιπτώσεις στο κόστος πετρελαίου. Άρα, πρέπει να έχουμε και εφεδρείες για τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουμε μπροστά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ η βοήθεια στους δημοσίους υπαλλήλους

«Όλοι οι συμπατριώτες μας έχουν βοήθεια από αυτή την κυβέρνηση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, για μία δεκαετία και πλέον, είχαν περικοπές και δεν είχαν καμία βοήθεια. Φέτος, για πρώτη φορά, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους, 200 εκατ. ευρώ. Καταργήσαμε το 1% ως εισφορά στο Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας: «Τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν και άλλες κατηγορίες που θα τις δείτε να ξεδιπλώνονται από το υπουργείο Οικονομικών με τα συναρμόδια υπουργεία. Η βοήθεια στο δημόσιο για τα βαρέα και ανθυγιεινά ήταν 170 εκ. ευρώ και γίνεται 250 εκ. ευρώ. Και έχουμε την πρόβλεψη, από 1-1-2024 για ένα νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα καλύπτει όλους τους συμπατριώτες μας στο Δημόσιο, αρχικού κόστους 500 εκατ. ευρώ. Πάνω από 1 δισ. ευρώ βοήθεια και στους δημοσίους υπαλλήλους».

«Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα από την κυβέρνηση και για τους στρατιωτικούς και θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υψηλά επιτόκια χωρίς επιστροφή; Τι μέλλει γενέσθαι όταν «κηρύξουμε τη νίκη στον πληθωρισμό»

Υψηλές αποδόσεις από τα τραπεζικά και εταιρικά ομόλογα – Πώς αποκτούν πρόσβαση οι ιδιώτες επενδυτές

Στους συνταξιούχους στρέφονται οι εργοδότες για να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού - Αναζητούνται 85 εκατ. εργαζόμενοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider