Σκυλακάκης: Υπάρχει και «μαξιλάρι» για ώρα ανάγκης – Πώς δημιουργήθηκε ο χώρος για νέα μέτρα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Υπάρχει και «μαξιλάρι» για ώρα ανάγκης – Πώς δημιουργήθηκε ο χώρος για νέα μέτρα
Τη διαβεβαίωση πως είναι ασφαλής ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος μετέφερε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Τη διαβεβαίωση πως είναι ασφαλής ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος μετέφερε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την παρουσίαση των μέτρων, αναλύοντας από ποιες πηγές δημιουργήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος, αλλά και εξηγώντας πως υπάρχει και «μαξιλάρι» για ώρα ανάγκης.

Αναλυτικά, ανέφερε πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ «με τα μέτρα που παρουσιάζουμε σήμερα είναι απολύτως συμβατός», καθώς τα χρήματα «έχουν προκύψει από εξελίξεις που συνέβησαν μετά την κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού και αφορούν στο διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο τόσο από πλευράς φορολογικών εσόδων, όσο και από πλευράς ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και αναγκαίων δαπανών που έχουμε μπροστά μας». Είπε πως οι εξελίξεις που επιτρέπουν μία πιο θετική πορεία είναι οι ακόλουθες:

  • Μπορούμε πλέον να μιλάμε για ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023 μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για την Ελλάδα τη φετινή χρονιά.
  • Η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου. Βλέπουμε μία σταθεροποίηση σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαμε προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2023 και «έχουμε αρκετό καιρό τώρα που το φυσικό αέριο γυροφέρνει κάτω από τα 60 ευρώ» κάτι που «μειώνει κατά πολύ το ενεργειακό κόστος επιχειρήσεων και νοικοκυριών» αλλά και «τις ανάγκες επιδότησης αυτού του ενεργειακού κόστους, αλλά και το ίδιο το ενεργειακό κόστος του δημοσίου».
  • Η πορεία του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2022 με βάση την πρώτη εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό και κατά συνέπεια υπάρχει μεταφερόμενος δημοσιονομικός χώρος. Είναι καλύτερη και η φετινή πορεία.

«Δεν σημαίνει ότι εξαντλείται ο δημοσιονομικός χώρος που είναι πιθανό να προκύψει κατά τη διάρκεια του έτους» ανέφερε. «Για λόγους συντηρητικής αντιμετώπισης των εξελίξεων επιλέγουμε να υπάρχει μία εφεδρεία για αντιξοότητες οι οποίες μπορεί να προκύψουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» καθώς υπάρχουν μεγάλες διεθνείς αβεβαιότητες. Διασφαλίζουμε πρώτα το δημοσιονομικό χώρο και μετά παρεμβαίνουμε στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών στόχων υπέρ της οικονομίας και της κοινωνίας», είπε.

Εκτίμησε πως η ρύθμιση, από μία οπτική γωνία, μπορεί να κρίνεται και θετική για τα έσοδα, δεδομένου ότι για πρώτη φορά λαμβάνουμε ειδική πρόνοια για τους συνεπείς φορολογούμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκτακτο επίδομα σε 1 εκατ. συνταξιούχους: Πότε θα πιστωθεί - Οι κλίμακες των δικαιούχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider