Στο «μικροσκόπιο» της Fed η «ακτινογραφία» του πληθωρισμού - Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «μικροσκόπιο» της Fed η «ακτινογραφία» του πληθωρισμού - Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων;
Σκληρά τα ερωτήματα για το τι θα γίνει με την επιτοκιακή πολιτική της χώρας. Δηλώσεις από ανώτατους αξιωματούχους της Fed.

Οι αξιωματούχοι της Fed τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων που θα συμβάλουν στη μείωση του πληθωρισμού, αλλά εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο κοντά βρίσκονται στο... τέλος, αφού νέα στοιχεία έδειξαν σημάδια επίμονων πιέσεων στις τιμές, έτσι όπως αξιολογούνται.

Αναλυτικότερα, τουλάχιστον 2 Αμερικανοί τραπεζίτες δήλωσαν την Τρίτη ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να κινηθούν σε υψηλότερο επίπεδο από το αναμενόμενο για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται.

Ο πρόεδρος της Fed της Richmond, Τόμας Μπάρκιν, μιλώντας σε συνέντευξη στο Bloomberg TV, σημείωσε ότι «αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε επίπεδα πολύ πάνω από τον στόχο μας, ίσως θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, δήλωσε: «Πρέπει να παραμείνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Mια τέτοια πορεία είναι απαραίτητη για να ανταποκριθούμε στις αλλαγές στις οικονομικές προοπτικές kai για να αντισταθμίσουμε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη χαλάρωση των συνθηκών». Παράλληλα, επεσήμανε πως ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι να κάνουμε «πάρα πολύ λίγα» κατά την ομιλία της στο Prairie View A&M University στο Τέξας.

Αμφότεροι σχολίσαν τα στοιχεία που έδειξαν πως ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,4% από 6,5% τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,2%.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ, πιστεύει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια πάνω από 5% και πιθανώς υψηλότερα για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό που αποκλιμακώνεται αργά.

«Θα είναι πάνω από 5% – το πόσο πάνω, θα εξαρτηθεί», υπογράμμισε ο Χάρκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Πανεπιστήμιο La Salle. «Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ακόμα πολύ υψηλός», επεσήμανε τη στιγμή η εφοδιαστική αλυσίδα ακόμη αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν έχει επανέλθει πλήρως. «Ο πληθωρισμός θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να μειωθεί», τόνισε και προέβλεψε ότι ο δομικός πληθωρισμός θα φτάσει περίπου στο 3,5% φέτος, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, «αλλά είναι μια σαφής κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, με τη σειρά του εκτίμησε πως πιθανότατα θα χρειαστεί «υποτονική» οικονομική ανάπτυξη και αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% της Fed.

«Είμαι βέβαιος ότι οι ταχύτητες της νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσουν να κινούνται με τρόπο που θα μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%» ανέφερε σε ομιλία του στην Ένωση Τραπεζιτών της Νέας Υόρκης. «Θα παραμείνουμε στην πορεία μας μέχρι να τελειώσει η δουλειά που πρέπει να κάνουμε» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,4% από 6,5% τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% από 0,1% τον Δεκέμβριο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5,6% από 5,7% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% αμετάβλητος σε σχέση με τον Δεκέμβριο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 8,7% και 2% σε ετήσιο και μηνιαίο επίπεδο αντίστοιχα. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 10,1% και 0,5% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άγγιξαν υψηλό έτους οι ευρωαγορές - Χτίζουν θετικό σερί κερδών

Wall Street: Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση μετά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Προβλήματα για Goldman Sachs: Ο ιδρυτής της Slync κατηγορείται για απάτη 67 εκατ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider