ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η κάμψη στον πληθωρισμό - Στο 6,4% τον Ιανουάριο

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η κάμψη στον πληθωρισμό - Στο 6,4% τον Ιανουάριο
Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και θέτοντας ερωτήματα για το κατά πόσο θα επηρεάσει την επιτοκιακή πολιτική της χώρας.

Τελευταία ενημέρωση: 16:03

Μικρή κάμψη παρουσίασε η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και θέτοντας ερωτήματα για το κατά πόσο θα επηρεάσει την επιτοκιακή πολιτική της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,4% από 6,5% τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,2%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% από 0,1% τον Δεκέμβριο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5,6% από 5,7% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% αμετάβλητος σε σχέση με τον Δεκέμβριο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 8,7% και 2% σε ετήσιο και μηνιαίο επίπεδο αντίστοιχα.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 10,1% και 0,5% αντίστοιχα.

Κάμψη στους μισθούς

Εξάλλου, το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριου μειώθηκε σε ετήσιο επίπεδο κατά 1,8% έναντι ετήσιας μείωσης 1,5% τον Δεκέμβριο.

Το μέσο ύψος των εβδομαδιαίων απολαβών στη χώρα υποχώρησε 1,5% έναντι μείωσης 2,6% τον Δεκέμβριο.

Το... μπαλάκι στην Fed

Μετά από τα στοιχεία αναμένεται η αντίδραση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στη νομισματική της πολιτικής.

Από τον Μάρτιο του 2022 η Fed αυξάνει τα επιτόκια της, θέλοντας να «παγώσει» την αμερικανική οικονομία και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως καθώς υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας η Fed μπορεί να σταματήσει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων και ακόμα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της εντός του 2023.

Μετά από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό, οι αναλυτές στο FedWatch του CME Group αναμένουν το εύρος των επιτοκίων της τράπεζες να διαμορφωθεί μεταξύ του 54% και του 5,25% μέχρι τον Ιούλιο, από 4,5%-4,75% που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μακλούφ (ΕΚΤ): Τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν και να διατηρηθούν στο 3,5%

Βρετανία: Ο «απεργιακός πυρετός» του 2022 κόστισε 2,5 εκατ. εργάσιμες ημέρες

Eurostat: Στο 3,5% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2022 - Ανοδικά η απασχόληση

gazzetta
gazzetta reader insider insider