Ρωσία: Στο 7,5% το βασικό επιτόκιο - Μήνυμα για αύξηση εάν ο πόλεμος ενισχύσει τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Στο 7,5% το βασικό επιτόκιο - Μήνυμα για αύξηση εάν ο πόλεμος ενισχύσει τον πληθωρισμό
Για τη ρωσική οικονομία, η τράπεζα αναμένει πως για το 2023 θα κινηθεί μεταξύ ύφεσης 1% και ανάπτυξης 1%.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο της στο 7,5% για τρίτο συνεχόμενο μήνα, μιλώντας για ενδεχόμενο αύξησης εάν ο πόλεμος στη Ουκρανία ενισχύσει τον πληθωρισμό στη ρωσική οικονομία.

Σύμφωνα με την τράπεζα, ο πληθωρισμός στη Ρωσία αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ του 5% και του 7% για το 2023, με τους αξιωματούχους της τράπεζας να υποστηρίζουν πως μπορούν να μειώσουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 4% για το 2024.

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου διαμορφωνόταν στο 11,8%, σύμφωνα με την τράπεζα.

Σε σχετική ανακοίνωση, σημειώνεται πως «εάν τα ρίσκα ανόδου του πληθωρισμού ενισχυθούν, η Τράπεζα της Ρωσίας θα εξετάσει την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις» της νομισματικής της επιτροπής.

Οι προβλέψεις για το 2023

Η τράπεζα αναφέρει πως βραχυπρόθεσμα οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν ανέβει, μαζί με την πιθανότητα για ισχυρές περιοριστικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ρωσικής οικονομία που αποδεικνύεται ισχυρότερη από αυτή που θεωρούνταν προηγουμένως.

Η τράπεζα αναφέρει πως το βασικό της επιτόκιο της θα διαμορφωθεί μεταξύ του 7% και του 9% για το 2023, έναντι 6,5% με 8,5% στην προηγούμενη πρόβλεψη της.

Για τη ρωσική οικονομία, η τράπεζα αναμένει πως για το 2023 θα κινηθεί μεταξύ ύφεσης 1% και ανάπτυξης 1% από ύφεση μεταξύ του 1% και του 4% στην προηγούμενη εκτίμηση. Σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ εκτιμά πως η ρωσική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 0,3% για το 2033.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Επιτάχυνση του πληθωρισμού λόγω της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς και του ανοίγματος της οικονομίας

Κίεβο: Ζητά ξανά από τη Δύση μαχητικά αεροσκάφη μετά τη νέα ρωσική πυραυλική επίθεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider