«Σήμα» από τη Standard & Poor's για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σήμα» από τη Standard & Poor's για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος
Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ενδεχομένως να φέρει αναβάθμιση και μαζί επενδυτική βαθμίδα, λέει η Standard & Poor's. Τι εκτιμά για έλλειμμα και χρέος.

«Σήμα» για περαιτέρω κινητοποίηση στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων έστειλε η Standard & Poor's προς την εγχώρια πολιτική σκηνή, ανεξαρτήτως μάλιστα του εκλογικού αποτελέσματος που θα προκύψει στις επικείμενες αναμετρήσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, θα μπορούσε να προβεί σε μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας (ήτοι το πέρασμα στην επενδυτική βαθμίδα) εάν συνεχιστεί η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με τις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.

Ευρύτερα, μετά από ένα ισχυρό 2022, η Standard & Poor's αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί το 2023, με την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ να εκτιμάται επί του παρόντος στο 1,4% περίπου. Ωστόσο, αναμένει μια υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης, εν μέρει εξαιτίας του μικρότερου ποσοστού των «ευαίσθητων», στο ενεργειακό ζήτημα και στα επιτόκια, κλάδων της οικονομίας της (η βιομηχανική δραστηριότητα και οι κατασκευές αποτελούν το 17% της εγχώριας ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας έναντι του μέσου όρου της ΕΕ που φτάνει στο 25%).

Standard & Poor's

Επιπλέον, την τελευταία δεκαετία η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο ανοιχτή (με εξαγωγές προς το ΑΕΠ στο 45%) και με έναν πολύ μεγαλύτερο τουριστικό κλάδο που απασχολεί το 28% του συνόλου των εργαζομένων στη μη χρηματοοικονομική επιχειρηματική δομή της οικονομίας. Παρ'όλα αυτά, η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει εκτεθειμένη στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες. Σύμφωνα με τη Standard & Poor's, οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις περιλαμβάνουν τον τρόπο αντιστάθμισης της αρνητικής επίπτωσης στην ανάπτυξη από τη συρρίκνωση του πληθυσμού με την αύξηση της απασχόλησης, η οποία είναι χαμηλή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Μία από τις βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα φέτος είναι η συνέχιση της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος εν μέσω της οικονομικής επιβράδυνσης. Η κυβέρνηση στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, που υποστηρίζεται κυρίως από τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων και των δαπανών που σχετίζονται με την πανδημία και τη μη ανανέωση ορισμένων μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια, καθώς και από τον έκτακτο απροσδόκητο φόρο στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν και η Standard & Poor's εκτιμά ότι η οικονομική επιβράδυνση και οι πιθανές πρόσθετες πιέσεις στις κρατικές δαπάνες ενόψει των εθνικών εκλογών ενδέχεται να εμποδίσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο του δημοσιονομικού ισοζυγίου, αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω φέτος, τοποθετώντας το δείκτη δημόσιου χρέους σε μια ευδιάκριτη πτωτική τροχιά.

Λαμβάνοντας υπόψη τις φετινές εθνικές εκλογές, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι τα συνεχιζόμενα προγράμματα που σχετίζονται με την ελάφρυνση του χρέους και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP - ANFA) που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης καθώς και τα διαθέσιμα κεφάλαια του NGEU (Ταμείο Ανάκαμψης), θα ενθαρρύνουν την επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει στο δρόμο εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανεξαρτήτως μάλιστα εκλογικού αποτελέσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε «ΒΒ+» -Ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα

Τράπεζα Πειραιώς: Αναβάθμιση σε B από την Fitch ακολουθώντας τις άλλες 3 συστημικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider