Σαουδική Αραβία: Επενδύσεις άνω των 266 δισ. δολαρίων για πιο καθαρή ενέργεια

Newsroom
Μοιράσου το
Σαουδική Αραβία: Επενδύσεις άνω των 266 δισ. δολαρίων για πιο καθαρή ενέργεια
«Δεν θα κατασκευάσουμε μελλοντικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς δέσμευση του άνθρακα», υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός.

Πάνω από 266 δισ. δολάρια σκοπεύει να επενδύσει η Σαουδική Αραβία για την παραγωγή «πιο καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας και την επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου της, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου.

Σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργάνωσε ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου παγκοσμίως θέλει επίσης να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή υδρογόνου.

Aκόμη, τόνισε ότι τα 266 δισ. δολάρια θα επενδυθούν έως το 2030 και πρέπει «να ανταποκριθούν στα σχέδιά μας, που έχουν στόχο τη δημιουργία πιο καθαρών μορφών ηλεκτρικής ενέργειας στο βασίλειο, καθώς και την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας».

«Στο μέτωπο του υδρογόνου, είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε ο πρώτος εξαγωγέας, όπως και να παρέχουμε καθαρό υδρογόνο για τοπική χρήση στις βαριές βιομηχανίες, ώστε να παράγουμε πράσινα προϊόντα», επεσήμανε μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώθηκε στο Νταχράν, στην ανατολική πλευρά του βασιλείου.

Το Ριάντ θέλει επίσης να εντείνει τις προσπάθειες για να βρει λύσεις στον τομέα της δέσμευσης του άνθρακα. «Δεν θα κατασκευάσουμε μελλοντικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς δέσμευση του άνθρακα», υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός.

Παρά τον στόχο της να επιτύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2060, η Σαουδική Αραβία παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, οι οποίες τροφοδοτούσαν την ανάπτυξή της επί δεκαετίες, κάτι που εγείρει αμφιβολίες για τις δυνατότητες μιας οικονομικής ανασύνταξης βραχυπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ford: Νέα μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας από φωτοβολταϊκά στο εργοστάσιο στη Βαλένθια

«Άλμα» 5% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην ΕΕ - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Έρευνα: Η γερμανική βιομηχανία θα πληρώσει 40% περισσότερο την ενέργεια το 2023