UBS: Αναβάθμισε τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών σε «most preferred»

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Αναβάθμισε τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών σε «most preferred»
Οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες σύμφωνα με την UBS - Τι αναφέρει για τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών. Οι κινήσεις της Fed και το reopening της Κίνας.

Το Γενικό Γραφείο Επενδύσεων της UBS αναβάθμισε τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών σε «most preferred» καθώς διαμορφώνεται ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον με τους κίνδυνους που σχετίζονται με την πολιτική της Fed και την παγκόσμια ανάπτυξη να υποχωρούν.

«Η Fed έχει απομακρυνθεί από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί, με τους κορυφαίους δείκτες ανάπτυξης των ΗΠΑ να υποδεικνύουν την άμβλυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα πλησιάζει όλο και περισσότερο στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι πιθανό μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Εν τω μεταξύ, ο κίνδυνος η Fed να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πολύ υψηλότερα από το αναμενόμενο, έχει μειωθεί. Ταυτόχρονα, η κατάργηση των περιορισμών του COVID από την Κίνα ανοίγει το δρόμο για ένα ταχύτερο από το αναμενόμενο άνοιγμα της οικονομίας, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τονίζουν την ανάγκη για νομισματική και δημοσιονομική στήριξη με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την αποκατάσταση της προβληματικής πραγματικότητας της χώρας στον τομέα των ακινήτων» υπογραμμίζει η UBS.

Παράλληλα, επισημαίνει πως τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών καταγράφουν αποδόσεις που δεν έχουν εμφανιστεί από το 2009. Συγκεκριμένα: 8% για τα κρατικά ομόλογα και 6,8% για τα εταιρικά ομόλογα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Για τους επενδυτές, η ιστορική εμπειρία έχει διδάξει ότι οι υψηλότερες αποδόσεις συνήθως οδηγούν σε μεγαλύτερα επίπεδα άντλησης εντός 12 μηνών.

Ευκαιρίες

Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει πως τα κρατικά ομόλογα είναι ελκυστικά αυτήν την περίοδο καθώς οι αποδόσεις τους φτάνουν σε υψηλά επίπεδα ενώ αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες «είναι πρόθυμες και ικανές να συνεργαστούν με το ΔΝΤ ή άλλους διεθνείς δανειστές με ανοδικά πιθανά σενάρια αναδιάρθρωσης».

«Βλέπουμε επίσης ευκαιρίες σε ομόλογα μικρότερης διάρκειας από χώρες που θεωρούμε ότι έχουν υγιή θεμελιώδη στοιχεία» σημειώνει η UBS και προσθέτει πως το ίδιο ισχύει και για ομόλογα χωρών από τον Κόλπο και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Κίνδυνοι

«Βεβαίως, οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι και τα spreads των ομολόγων εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία. Ειδικότερα, δεν έχουμε ακόμη δει τον πλήρη οικονομικό αντίκτυπο των προσπαθειών νομισματικής σύσφιξης της Fed στην παγκόσμια οικονομία και ένας βασικός κίνδυνο για τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών είναι η απότομη ύφεση στις ΗΠΑ. Επίσης, οι αναθεωρημένες προσδοκίες για την ανάκαμψη της ανάπτυξης της Κίνας που εκτινάχθηκαν απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους» καταλήγει η έκθεση.

Οι 10 οικονομίες των μεγάλων αναδυόμενων αγορών (BEM), σύμφωνα με την αλφαβητική κατάταξη του ΔΝΤ:

  1. Αργεντινή
  2. Βραζιλία
  3. Κίνα
  4. Ινδία
  5. Ινδονησία
  6. Μεξικό
  7. Πολωνία
  8. Νότια Αφρική
  9. Νότια Κορέα
  10. Τουρκία.

Άλλες μεγάλες αναδυόμενες αγορές:

  • Αίγυπτος
  • Ιράν
  • Νιγηρία
  • Πακιστάν
  • Ρωσία
  • Σαουδική Αραβία
  • Ταϊβάν
  • Ταϊλάνδη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Βγαίνει στις αγορές με στόχο να αντλήσει 300 εκατ. ευρώ

Tbi bank: Τα επόμενα βήματα της νέας τράπεζας στην Ελλάδα

Τανισκίδης (Optima Bank): Αισιοδοξία για οικονομία και τράπεζες για το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider