Έρευνα: Η γερμανική βιομηχανία θα πληρώσει 40% περισσότερο την ενέργεια το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα: Η γερμανική βιομηχανία θα πληρώσει 40% περισσότερο την ενέργεια το 2023
Η αύξηση των τιμών θα επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη σε όλη την Ευρώπη κατά 1% με 1,5% και θα επιφέρει λιγότερες επενδύσεις, οι οποίες στην περίπτωση της Γερμανίας θα φτάσουν τα 25 δισ. ευρώ.

Η βιομηχανία της Γερμανίας αναμένει να πληρώσει έως και 40% περισσότερο για την ενέργεια το 2023 συγκριτικά με το 2021 και πριν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία λόγω των λήξεων στα συμβόλαια παράδοσης και του φαινόμενου των καθυστερήσεων στην τιμολόγηση των τιμών χονδρικής, σύμφωνα με έρευνα της Allianz Trade που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της εταιρείας, «το μεγάλο ενεργειακό σοκ για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι ακόμα μπροστά».

Σύμφωνα με το Reuters, μέσα στο 2022 τα υψηλά ενεργειακά τιμολόγια των επιχειρήσεων συγκρατήθηκαν από τα μέτρα των κυβερνήσεων για να μετριάσουν τον αντίκτυπο των επιπτώσεων του πολέμου.

Η Allianz Trade εκτιμά πως η αύξηση των τιμών θα επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη σε όλη την Ευρώπη κατά 1% με 1,5% και θα επιφέρει λιγότερες επενδύσεις, οι οποίες στην περίπτωση της Γερμανίας θα φτάσουν τα 25 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, υποστηρίζει η έρευνα, τα οικονομικά των επιχειρήσεων είναι σταθερά και ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση θα έδινε μεγαλύτερη στήριξη.

«Οι φόβοι για το ότι η κρίση θα οδηγούσε σε αποβιομηχανοποίηση και σε απώλεια της ανταγωνιστικότητας έναντι των ΗΠΑ ήταν υπερβολικοί, καθώς τα εργατικά κόστη και τα υψηλά επιτόκια έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μεταποίηση απ' ότι στις ενεργειακές τιμές» προσθέτει η Allianz Trade.

Επίσης, καθώς οι εξαγωγείς χάνει μερίδιο της αγορές σε κλάδους όπως η αγροδιατροφή, ο μηχανικός εξοπλισμός, ο ηλεκτρικός εξοπλισμός, τα μέταλλα και οι μεταφορές, αυτοί που ωφελούνται περισσότερο είναι η Ασία, η Μέση Ανατολή και η Αφρική και όχι η οι ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει η έρευνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Απρόσμενη άνοδος του πληθωρισμού τον Ιανουάριο

Γερμανία: Στο 0,2% η συρρίκνωση της οικονομίας για το δ' τρίμηνο - Πλήγμα από την κατανάλωση των πολιτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider