Σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές παραγωγού της Γερμανίας τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές παραγωγού της Γερμανίας τον Δεκέμβριο
Ένα ακόμα σημάδι αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Έντονη κάμψη κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού (PPI_) στη Γερμανία για τον Δεκέμβριο του 2022, σε ένα ακόμα σημάδι αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Όπως ανακοίνωσε η Destatis, ο πληθωρισμός παραγωγού σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 21,6% έναντι 28,2% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 20,7%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης συρρικνώθηκε 0,4% έναντι συρρίκνωσης 3,9% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει στο -1,2%.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 41,9% σε ετήσιο επίπεδο, αλλά παρουσίασαν κάμψη 1% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν 18,1% σε ετήσιο επίπεδο και 0,5% σε μηνιαίο επίπεδο, σύμφωνα με την Destatis.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση εκτιμά πως οικονομία της χώρας θα καταφέρει -οριακά- να διαφύγει την ύφεση για το 2023, σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείο Οικονομικών.

Όπως υποστηρίζει το Βερολίνο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να παρουσιάσει προσαρμοσμένη οικονομική ανάπτυξη 0,2% για το 2023.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, το Βερολίνο αναμένει πως θα φτάσει το 6% για το 2023, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για το 2024, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 2,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καμία έκπληξη από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider